Вероятно ще има избори между 13 и 20 октомври

Доц. Киселова коментира шансовете за кабинет
31 юли 2024 14:30, Инна Ангелова
19
Вероятно ще има избори между 13 и 20 октомври
Снимка: БГНЕС

На ИТН им е даден “разумен срок”, както президентът го нарече, за да го уведомят дали ще излъчат кандидат за министър-председател или ще се пристъпи към служебен кабинет.

“Предполагам, че те ще върнат мандата другата седмица - в понеделник, а тогава вече ще сме влезли в август. И 6-ти август ще е вече много късно за издаване на указ", обясни доц. Киселова в интервю за “Фокус”.

Президентът има дейности, които трябва да извърши, а именно разговори с потенциални кандидати за служебен министър-председател, консултации с парламентарните групи преди да насрочи предсрочните избори. Преподавателят по конституционно право допълни, че в рамките на хипотезата, напълно е възможно изборите да са между 13 и 20 октомври.

Според нея президентският указ за насрочването на нови предсрочни парламентарни избори ще бъде издаден на 12 август. Но всичко това ще се случи, ако третият мандат не бъде реализиран.

Доц. Киселова коментира и съображенията на държавния глава предизборната кампания да не съвпада с летните месеци: "Ако изборите са на 13 октомври, то можем да кажем, че от 13 септември до 11 октомври ще е предизборната кампания, а това вече е време, в което хората започват нормален, обичаен ритъм на живот и би била по-ефективна и предизборната кампания".

Киселова все пак остави вратата отворена и каза, че има малък шанс за реализирането на третия мандат.
По думите ѝ обаче, за да се случи това, е необходима подкрепата на някоя от трите най-големи политически сили в парламента - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ или "Възраждане".

"Теоретично шанс има, защото поне на думи, част от парламентарните групи поддържат, че искат да има правителство. Но това означава една от трите по-големи - ГЕРБ-СДС, "Възраждане" или ПП-ДБ, да подкрепят, освен самата група на "Има такъв народ", независимите, евентуално БСП.

ДПС под ръководството на Пеевски категорично заявиха, че са за избори.

“Така че някоя от трите други трябва да подкрепи, за да може числово да получат подкрепа. Дали това ще стане на практика, не мога да кажа, защото всяка една от групите ще подходи с оглед своите си интереси", каза още доц. Киселова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Туй да е кусура преди 1 месец
МЕЖДУ 13 и 20 октомври са делници, а изборите се правят в неделя. Не ще да са "между" - НА 13 или 20 октомври по-бива ...
17
0
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 1 месец
До Анонимен.Добре.Да ги изметем от властта.А за кого ще гласуваме,и дали ще ни преброят бюлетините,и дали изборния процес не е само един фарс?Възможно ли е с години да избираме едни и същи,и да продължаваме да затъваме в политическата мизерия?Кой изобщо ръководи тази държава?
16
0
 
2
 
! Отговори
Вихър преди 1 месец
До Анонимен.Така е.Ами Англия?В понеделник обявиха резултатите,и в петък имаше нов премиер!Няма протакане,усукване,изчакване и лъжи.За цял свят времето е пари!Някой разбра ли във Франция имали невалидни бюлетини и колко са?Не.Разбрахме,че Мадуро пак печели с неговите машини.
15
0
 
3
 
! Отговори
Посолството : преди 1 месец
Най-добре ще е след 5 ноември,за да не се налага юроатланшитските ни марионетки да се щурат "като хле66арки паникьосани,когато светнеш лампата в кухнята". Иначе,ще се наложи да пълзят по килимчето на Козяк,да 66ият чела в пода и да к8и4ат : "Слава Кокаине и Да живеЙ КенеFFт Мърршшъв!"... Не би било евроатлантическо нек'си,налЕ?!?
14
1
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 1 месец
До Анонименм,хайде да сравним как работи французина и как българина,колко данъци плаща французина и колко българина,може ли французина да се мери по имоти с българина и така можем още много да продължим,тогава ще ти стане ясно,защо държавата Франция е едно,а държавата българия съвсем друго,чипа,материала,както искаш го наричай,но там е заровено кучето
13
2
 
4
 
! Отговори
Фикси преди 1 месец
Гласът на Възраждане става все по тежък....
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато не се забранят аз няма да гласувам
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моите уважения към г-жа Киселова, истински експерт. Що пък да не стане конституционен съдия.
10
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
бре,що стана?...Ще повторя:-Моите уважения към дамата..Но като практичен човек не мога да приема разните "вероятно","може би","евентуално"...И имам предвид ВСИЧКИ напъни на различните "коментатори и анализатори" ..ДОГАДКИТЕ са САМО опити за ВЛИЯНИЕ върху общественото мнение..Така мисля аз..
9
2
 
3
 
! Отговори
Политолог преди 1 месец
Голямо чешане на езици по медиите за нещо, което е ясно и на децата. Сега най-престижно е не да си психолог а политолог. Родители, записвайте децата си да следват политология, ще има работа за всички!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С третия мандат не става ли театъра?
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 2О октомври ще чакат да видят Тръмп или кой ще стане президент на САЩ. Сега тръгват на пазар за избиратели. Шарлатаните развързват кеша и пълнят торбичките с шпеков салам, лютеница, вафли Боровец и кашкавал. Знаем им фактите. Ала,бала.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИТН са в шок и ужас. Още не могат да решат какво да направят.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вероятно няма да има избори, По-вероятно е да има масови и безсрочни народни протести срещу мафията в държавата, докато Борисов, Пеевски, Доган, съответно партиите им, не бъдат изметени от властта завинаги!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киро сега с "наше МВР" ли ще прави изборите?
3
5
 
0
 
! Отговори
Свобода преди 1 месец
Тая дъртамърша, защо и давате дума, тя е верен слуга на ГЕРБ, доказвала го е много пъти.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, да бяха казали направо преди Коледа, бре! Не ли ги е срам? Франция с 47 милиона хира насрочи избори на 9 юни и след две седмици се проведоха, а вече и забравиха за избори, България от 9 юни до сега се мотае като муха без глава. Що, бе? 4 месеца? Пет месеца? Колко им трябва да организират избори? Тука за една шепа народ го увъртат, все едно ще раждат.
1
3
 
10
 
! Отговори
Тоя преди 1 месец
Изобщо не се хабете, и не харчете пари, защото никой няма да отиде да гласува. На маймуни ни направихте бе!