Президенът зае страна и наруши Конституцията

Експерт: Радев не може да нарежда на Народното събрание
20 авг 2024 15:38, Инна Ангелова
73
Президенът зае страна и наруши Конституцията
Снимка: Bulgaria ON AIR

Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, но със сигурност те няма да са на 20 октомври. Причината - президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство на Горица Грънчарова-Кожарева. Преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев постави въпроса дали решението на президента отговаря на Конституцията.

В предаването “България сутрин” Колев каза, че президентът не е орган и не може да му се предоставя волята на когото и да било, и той да я заверява.

“Другият момент е, че има ограничен списък на служебните премиери и намесата на президента по отношение на персоналния състав на служебния кабинет. По предложение на служебния премиер президентът издава указа за назначаване на служебно правителство", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според преподавателят по конституционно право е напълно възможно президентът да откаже да подпише указа за кабинет при определени обстоятелства - ако предложената фигура за служебен министър е компрометирана и застрашава суверенитета, териториалната цялост, разпалва етническа вражда...

Президентът Румен Радев зае страна

"За Калин Стоянов не сме свидетели на подобни обстоятелства. Тук президентът надхвърля своите правомощия. Калин Стоянов не е компрометирана фигура, ползва се с подкрепата на професионалната общност. Когато президентът заеме позиция и каже: "При този министър имаме съмнение, че не се провеждат честни парламентарни избори", тогава да сложим друг, който тези ще харесат, а другите ще го харесат ли?! Президентът зае страна и раздвои още повече поляризираното общество. Тук президентът наруши Конституцията - зае страна, не е балансиращ фактор", заяви Колев.

Експертът припомни, че президентът не може да дава заповеди на НС и следва да се съобрази с даденостите към момента. Давайки допълнително време на Горица Грънчарова-Кожарева, за да може да смени Калин Стоянов и да предложи друг за министър на вътрешните работи, Колев го отдава на генералското възпитание на Радев.

“Топката в сегашната ситуация е единствено и само в президента. Парламентът е изчерпан и е абсурдно да гласува важни промени в Конституцията. Различните варианти отнемат много време. Нямаме време", изтъкна д-р Колев.

Има ли изход от ситуацията?

"Избори. Ако имаме ново служебно правителство - добре дошло. Ако нямаме, задължително трябва да има избори. Винаги могат да се правят опити за образуване на служебно правителство. Чуха се гласове, че изборите може да се отложат безконечно. Няма такова нещо. Апелирам към президента да издаде указ, с който да насрочи парламентарни избори. Изборите са належащи", настоя Колев и подчерта, че не сме в конституционна криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от Избори 2024
За ДПС било важно Калин Стоянов да остане
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
15
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 4 седмици
Президентът не е наредил на НС ,а ги е подтикнал депутатите да си свършат работата,за която сме ги избрали като депутати. Не може нищо да не вършат в парламента,а ние да ги храним. Не може да стоят чиновници в различни служби на държавната администрация,на които преди години им е изтекъл мандата и техните решения не са лигитимни. Не може временно изпълтявящия длъжността главен прокурор да стои повече години от мандата на един законно избран главен прокурор. Време е Сарафов да си отиде.
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Този е доктор,колкото онзи доктор,по разпъване на пожарникарски ***,по гориста местност.
42
5
 
9
 
! Отговори
Ей тоя Раден, бе! преди 4 седмици
Възпалиха ви се всички апандисити от него! :D
41
3
 
14
 
! Отговори
Aли преди 4 седмици
До експерта от статията; че президента не е нареждал на НС, каза че няма да подпише точка.
40
2
 
16
 
! Отговори
До 33 преди 4 седмици
За какъв КС говорите? Политически набутаха калинки без професионални квалификации, които нямаха смелост и експертиза са отменят противоконституционалните промени на евроатлантиците.
39
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе жените на ИТН и Възраждане са като шкурки кой луд би спал като не са чували за кола маска!?!?!?
38
3
 
13
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 4 седмици
А ако беше подписал, това не е ли един вид вземане на страна?!Този Орлинчо, говори като завит презглава.
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи какво излиза: ДПС на Доган са против Калин Стоянов, ГЕРБ - против, ППДБ - разбира се, Възраждане - против, БСП - против, ИТН - под сурдинка, но против. Излиза, че К. Стоянов го защитава само Пеевски и прокситата му. И това ако не е осветяване, здраве му кажи. Долу Мафията!
36
0
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 седмици
До Анонимен 12 Друг аргумент имаш ли ?
35
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не съм привърженик на Борисов, но той го каза най-добре: Недопустимо е вътрешен министър да вдига юмрук пред президентството. От този момент нататък, министърът трябва да е привършил. Оставка и точка.
34
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Рундьо се намеси в политическия живот в страната, с което брутално смаза Констгитуцията! Импийчмънт час по-скоро!
33
4
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 4 седмици
Дали Конституцията е нарушена,решава единствено Конституционния Съд.
32
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каква страна е заел президентът? Не е одобрил министъра на МВР, който прави незаконни политически протести прес президенството. При тези максимално орязани пълномощия, единственото на което има право е да даде одобрение. В момента Радев е най- опитният и отговорен политик, в час, който си изпълнява задълженията. Потърсете отговорност от тези които набутаха тъпите промени в конституцията, както и от конституционните съдии които не ги корегираха.
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Народът български не струва - не гласува, а само псува. Или пък ако гласува, пак си псува. Ако не харесваш този, закогото си гласувал, значи не харесваш себе си.
30
12
 
21
 
! Отговори
Да преди 4 седмици
Да президента зае страната на народа.Но нищо не е нарушил,само конфорта на мутрите.
29
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
и тоя е един експерт, колкото пеефски не е мафиот
28
16
 
5
 
! Отговори
Румен Радев преди 4 седмици
Време е за Възраждане на ПП-ДБ!
27
6
 
14
 
! Отговори
Да преди 4 седмици
Този лъже най нагло.
26
2
 
21
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 седмици
Цялата държава мирише на свинско и изгнили либерали
25
6
 
10
 
! Отговори
РОСЕНЕЦ Е РУЗКИ... преди 4 седмици
КАМЧИЯ Е РУЗКА..... ПАРТИИТЕ НА КЕША СА РУЗКИ......ВСИЧКИ ОКОЛО РАДЕВ, РАШКОВ И КИРИЛ ПЕТКОВ...