Възможна ли е нова коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Доц. Татяна Буруджиева и Теодор Славев пред Bulgaria ON AIR
16 сеп 2024 11:18, Анисия Иванова
82

В последните седмици политическите среди в България бяха подложени на интензивна дискусия относно предложенията и реакциите на основните партии след предложението на ГЕРБ за джентълменско споразумение.

"Джентълменските писма обикновено не са публични. В тях се договарят определени параметри и се споделят някакви виждания, включително. А тук има нещо съвсем различно и това е използване на законодателния процес за предизборна кампания. Нещо, което наблюдаваме, откакто парламентът работи през цялото време на предизборната кампания, така че всичко оттук насетне като поведение на политическите партии трябва да го разглеждаме през предизборната кампания и опита им да привлекат по-висок резултат", заяви политологът Теодор Славев в студиото на "България сутрин".

Той смята, че джентълменството в политиката има своето място, но съществуват и проблеми, свързани с актуалността и ефективността на подобни споразумения. Славев изрази съмнение относно истинските намерения на страните и възможността за реализиране на обещанията.

С действията на двете партии отново се повдигна въпросът за възможността за бъдещо обединение между ГЕРБ и "Продължаваме промяната – Демократична България", въпреки значителните различия между тях.

Доц. Татяна Буруджиева изрази мнение, че подобно обединение е възможно, но само при условие, че се намерят общи платформи за действие и се преодолеят значителните политически разлики.

"Няма чак такива непреодолими граници между нито една от партиите вътре в парламента, с изключение на ДПС. Няма българско правителство, като започнем още от средата на 90-те години до ден днешен, което да не е пострадало с колаборацията с ДПС. Правителство трябва да има около конкретни политики, които ще се изпълняват", каза доц. Буруджиева за Bulgaria ON AIR.

Тя бе категорична: "Всичко е въпрос на преговори".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от Избори 2024
Станишев готов да оглави листа на БСП
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В момента Денков говори по канал 1 ,големи проекти ,големи лъжи,плюе по Бойко че ме смее да направи правителство а пп като беха на власт що него приеха а сега предлага това което предлага явно да се хареса на народа,но народа не е глупав повече няма да гласуват ,за ПП и е възможно да има 4..5%на изборите ,гадове крадливи
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Предстои да видим! Малко остана!
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ГЕРБ УМРЯ
75
1
 
3
 
! Отговори
НАТОВЕЦ преди 2 дни
Абсолютно недопустима е нова сглобка с руския шпионин дс-агент Буда, който повече от 20 години действа срещу Европейска България, в полза на Путин. Такава една нова сглобка изпраща ПП-ДБ завинаги на бунището. Прочее, след края на Украинската война ПП-ДБ пак ще отиде на бунището, заради колебливата си политика в полза на Радев.
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
следователно трябва да се гласува за партия, която до сега не е била в управлението, дори не е влизала в НС, ще потърся поне един кандидат, който се е борил с корупцията, па ако ще да е било за 3 дена
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
май само от ДБ са навити на боко отново, то трябва да си мазохист все пак
72
0
 
5
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 2 дни
Не само е възможна, но е и твърде вероятна. Разбира се тя ще бъде направена "в името на България". Разбира се от ППДБ ще твърдят, че я правят, за да следят от близо какво правят ГЕРБ. Ще ги превземат отвътре за 2ри път, сещате ли се? Боце от друга страна вече е надянал маската на смирен бащица и загрижен държавник. И изобщо ще се начетем на куп други внушения и мантри. Ще видим и кой друг ще ги подкрепи, това също е интересно- я ДПСто на Сокола, я това на Феномена.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ха дано не!!!
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Киро и шайката около него си заминават НО незнам кой кои политици кои държавници и кога ще искат да управляват след погромът от шайката шарлатани
69
0
 
2
 
! Отговори
Гениално! преди 2 дни
До Teа твоята мутра, кога ще вдене, че сме на дъното заради подобни детски капризи и тропане с крак. Даже не знаят за какво тропат с копитца. Най много да им падне педикюра.Аман от невеж "материал" в тая държава!
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нова сглобка, коалиция или нещо подобно означава край на съществуването на ПП-ДБ. Ще си отидат и останалите 300 хил. гласоподаватели.
67
1
 
4
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 2 дни
В името на парите ....при тях всичко е възможно....дори и това ,което не е !!!
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако Петков дори го допусне като възможност преди изборите то отлива на електорат ще е окончателен и няма да влязат в парламента. Ако го направи след изборите и реално пак предаде избирателите то това ще е политическо самоубийство и пак ще е последния път когато ще имат гласове нужни за парламент
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не е. Петков ще изяде маса преди дори и да си помисли за това
64
2
 
6
 
! Отговори
Психолог преди 2 дни
Като гледах и слушах Ат.Атанасов, май са склонни отново да седнат на една маса с мафията герб, т.е. да настъпят мотиката втори път! Ако е така, просто да излязат и да го заявят открито, иначе ще извършат поредното предателство спрямо избирателите си!Мафията герб да си излъчва правителство, стига с тези кр..венски номера, нали според най- големия мафиот, той е най-способния политик в страната. Е, видяхме го 6 пъти!
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимна преди 2 дни
Не ги харесвам. А в коалиция не ги харесвам тройно повече. :)
62
4
 
5
 
! Отговори
Te преди 2 дни
ДОКАТО МУТРАТА Е НА ЧЕЛО НА ГЕРБ НИКОЯ ПАРТИЯ НЕТРЯБВА ДА ПРАВИ КОАЛИЦИЯ .ВИДЯ СЕ ЧЕ МУТРАТА БОЙКО ПРАВИ КАПАНИ И НЕТРЯБВА ДА МУ СЕ ВЯРВА
61
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 дни
До 54 ".. ППиДБ!Даже съм сигурен, че това ще се случи. И двете са от ЕНП" - мухаха... ПП са кандидат либерали от RenewEU. Та толкоз верен ти е и останалият анализ.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Къде е истината...Тук? Жена се ожени за себе си и се разведе след една година "брак". Причината била, че дясната йЦица не искала повече да дава мляко за избори, понеже не обичала повече да целува лявата, която от мързел престанала да произвежда мляко! Или тук? Жена се ожени за себе си и се разведе след една година "брак". Причината била, че лявата йЦица не искала повече да дава мляко за избори, понеже не обичала повече да целува дясната, която от мързел престанала да произвежда мляко!
59
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Няма как да стане, нужно е да стане както в Гърция, който е първи му се дава бонус 40 мандата да може по-лесно да състави кабинета.