Ако и Главчев предложи Стоянов за министър, кабинет няма да има

Експерти: Важно е и кой ще наследи Стоянов
Обновена: 23 авг 2024 11:24 | 23 авг 2024 11:17, Инна Ангелова
37
Ако и Главчев предложи Стоянов за министър, кабинет няма да има
Снимка: Bulgaria ON AIR

Според социолога Яница Петкова и политолога Теодора Йовчева не е достатъчно само Калин Стоянов да бъде сменен, а е важно и кой ще го наследи в МВР. Развръзката ще стане ясна в понеделник, когато Главчев трябва да представи проектокабинета си пред Румен Радев, а очакванията са, че Калин Стоянов няма да е сред имената на министрите.

"Виждаме хиперактивност и чисто политическо говорене от този министър. Има обвинения за зависимости. Независимо дали са основателни или не, това налага този кабинет да бъде изчистен от такъв тип сенки. Въпреки мълчанието на г-н Главчев, очаквам този министър да бъде сменен. Полезният ход на Главчев е да го смени", обясни Петкова в "България сутрин".

Според социолога посланията, че резултатите от изборите зависят от министъра, не действат в плюс за стабилността на страната. Тя отчете, че МВР има правомощия по охраняване на изборния процес и противодействие на купения и контролиран вот, но отбеляза, че фокусът в момента е насочен към Калин Стоянов.

"Осветляват проблеми, които съществуват от много време. Смяната на министъра не е единственото условие. Важно е кой ще дойде след Калин Стоянов. Само една политическа фигура и половин политическа сила се обявява доста силно "за" това Калин Стоянов да остане министър. Това създава съмнения за зависимост. Нямаме доказателства дали си върши добре работата. Би могъл да е добър ръководител и полицията да е доволна от неговата работа. Въпреки всичко, полицаите работят за държавата, а не за министъра си", каза още Петкова.

Пред Bulgaria ON AIR Теодора Йовчева заяви, че се е нагнетило доста сериозно напрежение срещу Калин Стоянов още след протеста срещу БФС. Тя изтъкна, че няколко партии застанаха против оставането на Калин Стоянов в служебното правителство.

Политологът коментира, че държавният глава вече три пъти е демонстрирал пробойните в Конституцията - веднъж с избора на Главчев за премиер, вторият път с изненадващия ход да се спре на Грънчарова-Кожарева и сега със стъпката да не приеме предложения кабинет.

“Очаквам да не бъде одобрен кабинетът на Главчев, ако Калин Стоянов остане в него", подчерта Йовчева.

"Възраждане" със списък на преподаватели, неподкрепящи закона за нетрадиционната сексуална ориентация

"Не смятам, че това ще има отражение върху избирателната активност и цели привличане на нови избиратели. Затвърждават профила на партията си. Избирателната активност най-вероятно ще върви надолу. Изборната умора се отразява много сериозно", посочи Йовчева.

Петкова на свой ред коментира, че въпросът е какво реално ще се постигне. Тя вижда опит за мобилизиране на избирателите, които са смятани за твърд електорат на "Възраждане", както и на отцепените от партията.

"Техните теми отидоха по-встрани. Това изглежда като привличане на внимание, но с тези списъци може и да си навредят", обърна внимание Петкова.  

Йовчева смята, че българските избиратели са готови да гласуват за нещо ново, но новият политически играч няма да бъде с размерите на НДСВ и ГЕРБ. Петкова добави, че президентът Румен Радев не демонстрира намерения да влезе в активната политика със свой проект. И отбеляза, че вече има много нови проекти, както и заявки за такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от Избори 2024
Вече не вярваме, че с гласуване нещо ще се промени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Урааа има "топла вода"! Верно!"
25
4
 
4
 
! Отговори
ГерболИННА преди 2 седмици
Откъде ги изкопахте тия двете празноглави кратунки и ги изпльоскахте в студиото?!? Връщайте ги обратно на магистралата,губят клиенти и им спада оборота...
24
0
 
6
 
! Отговори
буля преди 2 седмици
Защо на някои критични коментари не мога да гласувам?До тук ли я докарахте?Да налагате цензура?
23
4
 
7
 
! Отговори
демократ преди 2 седмици
Ние демократите от ППДБ и нашите приятели от ЛГБТ искаме вътрешен министър да стане Бойко Рашков нищо,че е комунист и бивш ДС.Само той може да се справи с тази така тежка задача да пребори корупцията.Онези снимки с красивото пуделче разнасящо пачки в къщата с 12 тоалетни на Бойко Рашков са фотошоп направен лично от тиквата Бойко Борисов.
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 17, кое му е свястното, че когато София гореше, той беше на кино и си го изгледа до края или когато изведе въоръжени полицаи пред президентството, или когато благодари лично на пеевски
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скоро МВР ще Приключи с това лице Калин Стоянов!!-:)
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
няма да е стоянов, защото пеевски иска бързи избори, а става това което каже пеевски, отново отлагане във времето
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой го пази този министър та не могат да го уволнят?
18
2
 
6
 
! Отговори
Пътя на Калинката преди 2 седмици
Главчев Едишън
17
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще го предложи Главчев друг път, нали Борисов не го ще. Има нещо много съмнително, Стоянов го искат колегите му, от други ведомства също го защитават, политиците пък се нахъсали срещу него и сал един Пеювски го защитава, не че това носи червени точки на Стоянов. Свястно е момчето, ама явно не е от "нашите" хора.
16
6
 
8
 
! Отговори
Аха преди 2 седмици
Аман от Калинки ,че сега и калинчо. Туй си е родопска песен "Рипни Калинке..." да се пукнат душманине - става дума за душманите на Пеевски...
15
7
 
7
 
! Отговори
Честно преди 2 седмици
Умопобъркани ли избираме? Сега заради тоя Стоянов, някой си, не могат да се споразумеят за служебно правителство? А тоя Стоянов се запънал като магаре на мост. Гледам и не вярвам на ушите си.
14
0
 
7
 
! Отговори
Праведен преди 2 седмици
Родителите ми да ме възпитавали за съм честен и да не крада да не правя ДДС измами.В нормална държава всичко това е добродетел.Но в България това е най лошото на което могат да те научат!
13
13
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 2 седмици
И точно това трябва да направи. Защото Калин Стоянов няма никаква вина за нищо и някои неможачи си търсят оправдание за поредната загуба на изборите.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е важно кой ще наследи Калин Стоянов, важно е кой ще дърпа конците на наследника му - Шиши, Киро или Бойко!
11
18
 
14
 
! Отговори
Някой преди 2 седмици
Че на Радев не му харесвал някакъв министър/който му разкрил пътя на Копринката/, поправките му били виновни!
10
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Радев руши държавността. Каквото и да му предложат, той ще е контра. Той иска Гълъба. Иска цялата власт, гази закони и конституция и никой не реагира. Няма достойни мъже в дър ржавата. Най-смелия и този който назовава проблемите с истинските им имена е Пеевски. Докато не дойде нормален президент, всичко ще върви назад.
9
18
 
13
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 седмици
Рундьо ще се предаде .Кво му е на Стоянов ?
8
4
 
12
 
! Отговори
Брей, преди 2 седмици
Всякакви "влъхви" се появиха, които да казват какво трябва да прави Премиерът, и кого трябвало са назначи! И кой бил "сянка", и кой не! И двете си личи, че "разбират" от работата на МВР!
7
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хахах, е аз пък ако съм на него, точно Стоянов ще предложа, да гледам сеира на Рундьо! ХАХАХАХА