Вече не вярваме, че с гласуване нещо ще се промени

Имаме над 80% поправени протоколи и никой не ги анализира
23 авг 2024 20:36, Инна Ангелова
42

Ако Димитър Главчев успешно състави служебен кабинет, изборите ще са на 24 октомври. В студиото на “България сутрин” изборният експерт проф. Румяна Дечева коментира, че изборните правила са се променили много пъти.

“Нито една от тези промени не се направи след обществено обсъждане, нито една не последва логиката на анализ, който показва слабости и необходимост от промени. Всички промени бяха правени, за да обслужат определени интереси, защото определена група народни представители заставаше зад една или против предложена промяна", коментира проф. Дечева.

Според експерта нито една от политическите партии "не се е отворила за разговори, за да може промените да следват логиката".

"Логиката е тяхната - на интереса, на възможността на една група политически сили да наложи собствени правила", уточни проф. Дечева пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Дечева подчерта, че решенията се вземат на парче, а изборите не произвеждат доверие.

“Основно въздействат върху избирателната активност, т.е. ние не вярваме, че гласувайки, ще можем да променим нещо. Гласуването за президентски, парламентарен и местен избор е подписването на нашия обществен договор с хората, които ни представляват. Политическите ръководители посяха недоверие към технологиите, абсолютно фалшива война. Обвиняват се технологиите за липсите на политическа воля", анализира изборният експерт.

Според проф. Дечева няма как да бъдат намалени грешките в протоколите.

"Няма друга страна, в която по едно и също време на едно и също място да се гласува и с машини, и с бюлетини. Имаме над 80% поправени протоколи и никой не си е направил труда да анализира защо имаме такова количество", настоя тя.

Колко важни са обученията на СИК за провеждането на изборите?

"Основните пари отиват за това да се плаща на членовете на СИК, които са по партийно-квотен принцип. Тези хора се заменят и в деня на изборите. Не знам как може някой да каже, че те са обучавани, когато нито веднъж ЦИК не е последва логиката на процеса, да ограничи подмяната на членове на СИК през последната седмица, освен при изключителни условия", каза проф. Дечева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от Избори 2024
Този служебен кабинет не трябва да има отношение към изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
3
 
! Отговори
Тодоров преди 3 седмици
Почна агитацията да не се гласува Само че този път не сте познали. Ще гласувам за тези, които мислят за съхраняване на нормалното, за бъдещето на децата ни. Видя се ясно кой кой е.
18
7
 
4
 
! Отговори
само да вметна преди 3 седмици
до 15 Това казвам И аз! И ако Нищо Не "зависи" от Избирателя,то Защо тогава Се "купуват" Гласове? Нали Уж "Нищо Не зависело" от нас Избирателите? ЗАВИСИ И ОЩЕ КАК ЗАВИСИ!!!!-:) Българина в Изборните дни,го мързи явно,да си завлече задните Части до Урните! И по този начин,позволява Друг да Решава вместо Него! Аз за пореден 8 път,ще Пропътувам Пак 300 км,за да Пусна Гласът си,Срещу" СТАТУКВОТО"! А "вие" Пак Пропуснете 300 метра до Училището срещу което живеете,за да гласувате!-:( И вечерта,що так
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 15 - Ей, не разбрахте, че хората не гласуват не щото не искати на инат, а защото няма за кого! Какво като влязат в НС пак същите, щото други няма, с малко повече проценти, все тая!
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как ще се промени като носят в ЦИК отворени чували? И на място се поправят протоколите?МВР Стоянов се правят, че не виждат!
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абсолютни лъжи. Искат да свалят доверието и манипулират хората. При ниска избирателна активност да може купените гласове да имат стойност. Нека 70% излезнат да гласуват, да видим дали няма да се промени!
14
6
 
5
 
! Отговори
абе преди 3 седмици
тая професорка кое нпо обслужва опитвайки се да манипулира хората с това неино - Вече не вярваме, че с гласуване нещо ще се промени . кой и дава право да говори от името на народа ???
13
4
 
6
 
! Отговори
животновъд преди 3 седмици
Стадото си иска да го води някой към кланицата . Българите НЕ СА СТАДО. Кой разбрал - разбрал.
12
2
 
8
 
! Отговори
Hannover-Burgdorf преди 3 седмици
35 години едно и също, все преход и все разчистване на сметки между облечени в черно "бизнесмени", последният хит е от Гърция! Каква промяна, при положение, че лустрация нямаше и ни управляват онези? Кой още вЕрва? Гласуват се популистки закони, за да ни затварят очите, докато на заден фон се вихри бандитизъм! Тези години са цяло едно съсипано поколение време (с коя буква ще го кръстите незнам). Решението в няколко думи - здраво учене, квалифициране, 2 чужди езика и избор за достоен живот!
11
1
 
2
 
! Отговори
Гaля преди 3 седмици
He c rлacyвaнe, a cъc cъrлacyвaнe!
10
9
 
2
 
! Отговори
само да вметна преди 3 седмици
Нищо Подобно мисля! Грешки винаги е Имало И ще ги има и за в Бъдеще! Това са неща в Изборният Процес! Не може всички да са " Интелигентни" както "Иван" или " Петканка"! Тук Проблема е Друг мисля.Ниската Избирателност! Българина "обича" да Не Гласува,но да си " Купи" Пуканки и пиене и седне Пред Телевизора след "вота" и " коментира" събитията След Изборният ден!След Дръж Качулка Разбира се! -:( Българино,и Твоят Глас е Значим! Така от "дивана" Не СТАВА! Излез и Упражни Правото си на ИЗБОР!!!
9
1
 
6
 
! Отговори
Myxaxaxa преди 3 седмици
K'o cтa'a, keфuтe лu ce нa лuбepaлнaтa geмokpaцuя, тpoлoвe ceмnлu? A нa Пpoмeнaтa?
8
8
 
0
 
! Отговори
хаха преди 3 седмици
То след абсолютната монархия се следва абсолутната анархуия. Викат му Актябарская ревалюция. Тава ли искаш бе ***? Ставай си селски кмет и управлявай докато те намушкат съпартиците ти(виж ДПС сега). Недей да харчиш пенсионния фонд.
7
3
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 3 седмици
До Абсолютна монархия,да бе великите сили са виновни,че сте мързеливи и крадливи,за много важни се имате,колкото и да ви повтарят,че света се върти благодарение на вас,не е истина и няма да бъде,на никой не му пука за вас и така ще бъде докато па ра зи ти ра те на гърба на човечеството,почнете да работите и всички ще ви уважават
6
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Делян ще оправи държавата.Ще гласувам за него.
5
3
 
6
 
! Отговори
Абсолютна монархия преди 3 седмици
Решението е : Абсолютна монархия. Офшорна зона. Нещо като Дубай. Ама великите сили не дават България да е добре. Просто се инатят. Защото България няма нюкове и съответно не е страшна и съответно никой не се съобразява с нея. Всеки се съобразява само със силните и не уважава другите.
4
3
 
14
 
! Отговори
Стилиян преди 3 седмици
Марк Твен: Ако от изборите зависеше нещо, нямаше да са разрешени
3
5
 
4
 
! Отговори
Тогава преди 3 седмици
С какво ще се промени? С шамари ли?
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абсолютно вярно!
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абсолютно вярно!