Доган или Пеевски ще спечели повече гласове на изборите?

Експерти: Крайно време е да има редовно правителство
Обновена: 3 сеп 2024 14:22 | 3 сеп 2024 13:32, Инна Ангелова
56

Политологът доц. Татяна Буруджиева коментира раздора в ДПС и е на мнение, че всеки скандал е равносилно на самоунищожение. “Има едни лидери, които се размножават и се опитват да унищожат собствените си партии като протестират срещу тях, бият се помежду си. Езикът на омразата преминава в желание за физическо подтискане на една или друга партия", заяви политологът  в студиото на "България сутрин".

Според експерта социолозите ще бъдат затруднени, тъй като политическият терен е като "подвижни пясъци". Според Буруджиева българите в чужбина, не само в Турция, ще подкрепят по-скоро идеологическото ДПС.

Кое ДПС ще спечели повече депутатски места?

"По-важни ще са избирателите в България. Винаги при криза тези в чужбина трудно се мобилизират, освен ако не се направи специален жест за улесняване на гласуването, което няма да е добре, ако се случи в Турция", каза доц. Буруджиева.

Пред Bulgaria ON AIR социологът Юлий Павлов коментира, че идеологическите поддръжници на ДПС се чувстват винаги в състояние на тревожност. Пеевски е бил възприеман като герой, докато имаше благословията на Доган.

"С последните си действия той стана външен враг и агресор, който мобилизира тази общност. Ще гласуват за ДПС на Доган. Ще участват две коалиции с абревиатура ДПС, затова по-важен ще бъде номерът на бюлетината, не партията", убеден е Павлов.

Според него на изборите партиите ще се явят с регистрацията в СГС, което означава, че Корнелия Нинова ще трябва да се разписва за БСП.

Редовно правителство на всяка цена

Експертите подкрепиха тезата, че е крайно време България да има редовно правителство, без значение от цената, която ще платят партиите.

"След тези седми избори стигнахме до ситуация, в която няма значение кой кого харесва или не. Имаме нужда от правителство, независимо от цената, която ще платят партии и коалиции. Проблемите в страната са големи.  Служебното правителство емитира дълг от над 4 млрд. В момента се пропускат ключови неща покрай проблемите в партиите, сред тях и изоставането ни с Плана за развитие", подчерта доц. Буруджиева.

Според експертите е най-логично политиците да направят компромиси и да търсят допирни точки, въпреки различията помежду си. Павлов допълни, че партиите, участващи в “сглобката” нямат ценностни различия, а само персонални.

“Общественият интерес изисква да седнат и да се разберат. Персоналният също - като не участваш в правителството няма назначения, няма далавера", каза социологът Юлий Павлов.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от Избори 2024
Експерти за ДПС: Член 128 от ИК не позволява дублаж на абревиатурите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
До Зафира преди 2 седмици
Не била член на СДС, но пък по негово време "на млади години" била шеф на "блажна фирма" - "Техноимпекс". Занимавала се с приватизация по времето на Иван Костов. Вероятно му е била "опозиция", вервайте. Жалко за БСП. Каква партия беше.
29
4
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
значи тоа магнитски е голема работа-правят ти санкция и управляваш държава в ЕС -кекекекке хаххаах
28
1
 
2
 
! Отговори
Зафире преди 2 седмици
Нинова е от СДС и си постигна целта да съсипе БСП.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Доган ще печели гласове. Пеевски ще си ги купи.
26
7
 
5
 
! Отговори
Зафир преди 2 седмици
Доган за ДПС е, като Нинова за БСП!
25
2
 
5
 
! Отговори
АМАН преди 2 седмици
Тези експерти да прочетат чл.127,ал.2 на Изборния кодекс,за да проумеят,че обсъждат собствените си фантазии.Няма как и двете коалиции да бъдат допуснати до изборите,тъй като всяка една партия може да участва само в една коалиция.Иска се и елементарна логическа мисъл,че ако това бе допустимо една партия можеше да да си направи десет и повече коалиции.
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Който вижда повече от година напред, ще е за Пеевски! Бъдещето! Доган е миналото!
23
5
 
2
 
! Отговори
Ивелин преди 2 седмици
Костя ще вземе ли 4%?
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Който може да чете и пише, ще гласува за Пеевски! Усигури им хляб и работа! Доган само ги доеше!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
....буруджиева ще ти каже кой ще има повече гласове в зависимост от това кой и е платил повече ад или дп, златноти правило, парите не миришат..
20
0
 
9
 
! Отговори
э преди 2 седмици
Тази баба защо ни я навирате в лицето
19
0
 
14
 
! Отговори
Гешев преди 2 седмици
Дебелия в Турция не го искат , опитва се да избяга от Магнитски ,в Дубай го бият .Е какъв човек си ти?
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как така Доган или Пеевски, та те са едно и също, или сега ще броим гласовете за ДПС по 2 ???
17
5
 
13
 
! Отговори
Зоро преди 2 седмици
Първо да видим кой ще регистрират.После Доган ще смачка Пеевски.И Свинята отива в небитието.Повече няма да се чуе за него.Истрийте го пат и пак ще го напиша още 100пъти.
16
4
 
6
 
! Отговори
Зоро преди 2 седмици
Първо да видим кой ще регистрират.После Доган ще смачка Пеевски.И Свинята отива в небитието.Повече няма да се чуе за него.Истрийте го пат и пак ще го напиша още 100пъти.
15
2
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
и двамата са дерибеи ще си платят и пак ще са в нс
14
5
 
18
 
! Отговори
Радев преди 2 седмици
Човек с 2% одобрение ,тръгнал да се заяжда с човек с 40 до 50 % реитиг.Той е политически труп ,но мислеше ,че чрез политиката ще излезе от Магнитски.От там никой до сега не е излязал.
13
2
 
15
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 2 седмици
До #2 За какво ново начало говориш? Ново начало със стари крадци не става. Дебелата *** да си върне откраднатите милиони от КТБ е Булгартабак и тогава да говорим за ново начало,защото неговото ново начало трябва да запачне в Централния софийски затвор.
12
1
 
12
 
! Отговори
Личният преди 2 седмици
Рейтинг на Пеевски е 2% одобрение.Въпросът е ще може ли да се надскочи и да го докара по е до 4%.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ДПС НОВО НАЧАЛО Шишко, ти ли си? :D