Трябва да се случи нещо, което да прати хората към урните

Георги Първанов: Подкрепям плътно идеите на лявата коалиция
Обновена: 21 сеп 2024 22:23 | 21 сеп 2024 22:20, Инна Ангелова
27
Трябва да се случи нещо, което да прати хората към урните
Снимка: БГНЕС

Нещо трябва да се случи, трябва да има някакъв шок, който да разтърси хората и да ги прати към урните. Така президентът Георги Първанов (2002 г. - 2012 г.) коментира в предаването "Опорни Хора" темата с очакваната избирателна активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

"Иначе така, както я караме - тихо, кротко, по метода на простото деление няма да се получи голямата мотивация. Затова съм доволен от обединението на левите, защото, докато другите се разцепват, ние се обединяваме, но оттук нататък ни чакат много по-сериозни задачи", изрази очакванията си Първанов.

Президентът Първанов заяви, че подкрепя плътно идеите на лявата коалиция, без да участва в листите, както и останалите по-опитни стари кадри.

"Аз имах честта и удоволствието през 1999 г. и 2000 г. да направя първата подобна коалиция - "Коалиция за България", която беше успешна. Първо местни избори, после президентски, парламентарни. Ние спечелихме цялата власт. Дай Боже и сега да се случи същото", изрази надежда президентът пред Bulgaria On AIR

Основният опонент на коалицията ще бъдат ГЕРБ-СДС

"Няма да простим и на ПП-ДБ, защото с тях има много какво да спорим и да търсим решения, това е добре за държавата", категоричен беше Първанов. На въпрос кой би бил естественият партньор на лявото обединение, той отговори: "Няма неестествени партньори, но е твърде рано, за да се определяме. Изборите са времето, в което ние се разграничаваме. Това е смисълът. И ще се разграничаваме с всеки на този етап. А когато вече чуем резултатите, ще трябва да седнем, да помислим и да разговаряме с естествените, потенциалните по-скоро партньори."

С кое ДПС е възможна коалиция?

При хипотезата, че и двете фракции на ДПС влязат в 51-вото Народно събрание ръководството на коалицията ще трябва да реши с коя от тях да разговаря, посочи бившият държавен глава.

"Аз държа да подчертая сложния период на развитието на моите отношения с ДПС. В началото бяхме в тежка полемика помежду си. Но мина време, избистрихме отношението си към "Възродителния процес", към някои други ключови въпроси от развитието на страната. И полека-лека ние започнахме да събираме своите пътища. Когато бяхме в Тройната коалиция и аз имах честта да бъда президент, нещата се получаваха. Защото и царят, и Ахмед Доган са много стабилни партньори. На тях можеш да разчиташ винаги, а не да те подведат, да те преметнат във всеки един момент."

Той коментира и напрежението по оста София - Скопие след снимката на двамата президенти Гордана Силяновска-Давкова и Румен Радев.

"Всичко тръгва от македонския байрак - от знамето. Аз самият, въпреки че вероятно съм имал стотици такива случаи, не съм обръщал внимание на детайлите. Протоколът е този, който слага или пропуска да сложи знамето. Не мисля, че това е особено важно. Мисля, че това беше повод от страна на Скопие - и то от най-високо ниво звучаха доста грубо. Изказването на вицепремиера, който ни нарече "мизерници", дълбоко ме обижда и аз мисля, че някой там трябва да му направи бележка. Не мисля, че с такива хора ние бихме могли да правим политика", подчерта Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Избори 2024
Експерт: Ще има правителство, ако всички се обединят около една фигура
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
Водещата си е сложила червен конец на ръката, ама то е срещу уроки, а не за друго.
26
0
 
0
 
! Отговори
ГОЦЕ ФОН КЛОЗЕТ преди 25 минути
ФОН КЛОЗЕТ сха те пратим в УРНИТЕ ама на кремакториума... още малко.. и много дтуги.. БЪЛАГОУБИИЦИ
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 27 минути
Да прати хората? Някои са пращали хора по лагери, затвори, други по гробища ... Урни ли каза? Ще кремирате ли вече? Екологично ли?
24
0
 
0
 
! Отговори
Libre comme air преди 40 минути
Като се махнат всички ***!!!
23
0
 
2
 
! Отговори
Ганьо преди 44 минути
Ама ние този шоков филм сме го гледали бе, Първанов! Даже е сериал от шокове. Първа серия - СДС, втора серия - царя, трета - Бойко, четвърта - Славчо, пета - променкаджиите. Да се е случило нещо съществено? Даже напротив, сега хаосът е пълен. И кой го сътвори това - същото това племе, което призоваваш да отиде до урните.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
Triaa vi vzrivim limuzinite prez navi i da tragnete pesha, s darjavni vlakove, busove, koleleta sred milleta...😛
21
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 51 минути
Това нещо се нарича лустрация!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 51 минути
Нищо не може да се случи. Изгубихте ме на втрия опит за избори.
19
0
 
4
 
! Отговори
ДСБКП ГОТВИ ШОК преди 54 минути
РАЗБРАХТЕ ЛИ БЪЛГАРИ?...СЛЕД ВИДЕНОВ, РАДЕВ, РАШКОВ И КИРИЛ ПЕТКОВ - СЕГА ДСБКП ПАК ГОТВЯТ НЯКАКЪВ ШОК ЗА БЪЛГАРИТЕ.....
18
0
 
1
 
! Отговори
ЗЕЕЛНСКИ СМА4КА ПРо преди 57 минути
SIRISHNIK.. p Ri MAT... u RUD... pOLUSIONER
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И тебе те видяхме !!
16
0
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 час
Казано директно от устата на тоя евреин долен ШЕ НАПРАВИМ ТАКА,ЧЕ ДА СЕ СЛУЧИ ЕВРЕЙСКАТА МЕЧТА БЪЛГАРИТЕ ДА БЪДАТ ИЗГОРЕНИ ХОЛОКОСТАДЖИЙСКИ И ПРАХЪТ ИМ ПОСТАВЕН В УРНИ.МРЪСНО ЕВРЕЙСКО *** ***!
15
0
 
3
 
! Отговори
СИРИЩНИК преди 1 час
СИРИЩНИК... ГОЦЕ ФОн ДЕР ТРИПЕР ХОФЕн..... п е дофил.. бесхе изнасилил ниакаква старозагорка на 14 год...
14
0
 
2
 
! Отговори
ГОЦЕ ФОН КЛОЗЕТ преди 1 час
ФОН КЛОЗЕТ скоро сха умресх както и недоносените ти 4аавета.. СИРИЩНИККК *** грозен.. ***
13
0
 
2
 
! Отговори
Дими Соу преди 1 час
По един апартамент на всички и да гледаш как бърже всички ще се зачитат към урните...
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
за какъв шок говори, ненор малник, като по времето когато стана президент след съглашение с костов
11
0
 
7
 
! Отговори
БГ РУСОФИЛИТЕ преди 1 час
СТАНАХА МИЛИАРДЕРИ И ПОСТРОИХА КАПИТАЛИЗМА ЗА, СЕБЕ СИ, ДОКАТО ЛЪЖЕХА СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ 16 РЕПУБЛИКА НА СССР...
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Всички чакат хейтъра рундьо да си спретне партийка.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Da glasuvat na sliapo sadiite, prokurorite, notariusite, advokatite. Te taka na sliapo rabotat ;) Drugite sa okati i iskat da vidat napisano darjavno pismo s fakti za izbori, da pochetat rodna rech o maina sladka, da porazumiavat, da mislat, da smiatat, da reshavat koe im e nai-izgodno...i togava da davat vot. Vseki danakoplatec poluchava kasova belejlka i znae kolko danaci plasta na rbg za 365 dena. Sega e red da znae s pismo kade ste otivat negovite pari ot danaci. Niama pismo, niama glasuvane
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Xopaтa ga, нo бeз тuя, kouтo npogaвaт rлaca cu!