Главчев: Ще поискаме извънреден доклад за еврозоната

Можем да покрием критериите до края на годината
16 окт 2024 17:07, Инна Ангелова
15
Главчев: Ще поискаме извънреден доклад за еврозоната
Снимка: БГНЕС

България ще поиска извънреден доклад за готовността си за еврозоната, щом изпълни и последното условие, потвърди служебният премиер Димитър Главчев пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в срещата на ЕС със страните от Персийския залив и за утрешния Европейски съвет.

“В момента, в който бъде изпълнен и четвъртият критерий за ценовата стабилност, ще бъдат поискани веднага извънредни доклади. Надяваме се, че до края на годината ще покрием и този критерий”, каза Главчев.

Попитан дали може да се очаква напредък по въпроса със средствата по плана за икономическо възстановяване, премиерът отбеляза, че затова са необходими стъпки на Народното събрание. Първо трябва да бъдат променени решения на НС, за да може да се поиска промяна. Има договорки с Европейската комисия, но няма как да нарушим действащи решения на НС. Ако позволят народните представители, можем да пристъпим към реални действия с добър резултат, посочи той.

Премиерът коментира, че действията за предотвратяване на изборни измами ще продължат до края на изборния ден. МВР реагира на всеки сигнал, в рамките на своите правомощия, съвместно с прокуратурата, и взима мерки. Тези действия ще продължат до последно, докато приключи изборният ден.

Главчев отбеляза, че на днешната среща с лидерите на страните от Персийския залив акцентът е в задълбочаването на икономическите и търговските отношения, но най-вече за деескалация в Близкия изток.

Попитан дали би използвал срещата за обсъждане на въпроса с българските заложници в региона, той посочи, че това не е подходящото място. По неговите думи българските институции не спират да правят всичко по силите си, за да могат да бъдат освободени двамата заложници. Всеки ден полагаме усилията в тази посока, но ситуацията е много деликатна, поясни премиерът. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Образование
МОН обяви деня след изборите за неучебен в училищата със секции
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 24 минути
Искаме оставката ти!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 49 минути
ЕС си отива и нашите и чужди бандити бързат да прилапат нашия резерв докато може. Не са ни приели в Шенген ама ще ни приемат в еврозоната. Започва вече да ми прекипява и незнам в кой момент ще ми падне пердето.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Референдум!
12
3
 
10
 
! Отговори
Пф преди 1 час
То няма време да свиква каквото и да било. А и на никого не му е притрябвало това евро точно в този момент. Не ни ли приемат в Шенген, няма евро. Това е ясно на всяко хлапе.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
С ала бала на НСИ и вече нямало инфлация в България, а дефлация! Сега очаквам от Лидл да пуснат отново рекламата с младежа, който като разбира колко ниска е сметката му, се втурва да донапълни количката.
10
2
 
6
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 1 час
И защо?!
9
1
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 1 час
Пак се натискаме, там където не ни е мястото, а не където не ни искат.
8
1
 
2
 
! Отговори
poto преди 1 час
айде че не остана какво дс се краде,Борел каза че са дали на смъркащия белото около 160 милиарда евро скоро няма да *** за вас,този е най големият тарикат ех как му завиждате само слюнките ви текът
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тоз нали е от герб ? Как герб взе властта без избори ???
6
2
 
16
 
! Отговори
Фед Красивия преди 2 часа
Сами сме си виновни.20 човека съсипват държавата.Има ли някой на жълтите павета?Не.Ще има евро тогава!!!
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Я за какво ни е тоз инвънреден доклад? Казаха ви че няма никакъв смисъл от такъв!
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Пак се натискаме там дето не ни искат.
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ейййй голямо натягане за това евро беее. Кк може. Не разбрахте ли че народа иска евро но когато сме готови за това. Защо искате да осъдите хората на мизерия. Другите държави които са в пъти по добре икономически от нас по неумни ли са че не го приемат все още. Какво е това неистово напира е за евро не разбирам. По скоро ми е ясно де. Валутния резерв трябва да се делен между когото трябва. И да влезем в дълговете на еврозоната. После окончателен фалит. Пррродажници!
2
3
 
11
 
! Отговори
?!?!?! преди 2 часа
Т.е. официално давате право на всички търговци да си вдигат цените до Нова Година ... От там нататък ще има ценово равновесие - НЕЩАСТН*ЦИ !!!
1
3
 
18
 
! Отговори
BG преди 2 часа
Теб кои те бръсне за джанка бе главчо