Повече от половината българи не посещават театър или библиотека

Много са и тези, които не са прочели дори една книга
16 окт 2024 15:40, Инна Ангелова
86

72,6% от българите не са посетили библиотека нито веднъж през 2023 г. а 62,6% не са били на театър нито веднъж. Стряскащите данни са данни от социологическото проучване индекс "Достъп до културата".  

"Една от причините, които ние виждаме в рамките на изследването, което се провежда за втори пореден път, е увеличението от друга страна - радващ показател на хората, които четат книги, но и закупуват книги. При тези 50-процентни стойности, които имаме за част от културните дейности, около 40% не са прочели нито една книга. Това е не по-малко стряскащ резултат, но има тенденция на намаление на този процент", коментира един от поръчителите на изследването д-р Диана Андреева-Попйорданова от Обсерватория за икономика на културата в "България сутрин".

Цялостната стратегия работи, посочи тя и допълни, че за последните 35 години се вижда, че политиката не е развивана в рамките на Министерството на културата.

"Ако днес въведем политики и инструменти за развитие на аудиторията, ще видим резултатите поне след 8-10 години", отбеляза д-р Андреева.

"Повече от 50% от гражданите, които са заявили в социологическото изследване, че изпитват трудност заради липса на достъп в рамките на населеното място, са в малките общини, селата. Театралното изкуство е припознато като най-предпочита културна дейност. Час по-скоро трябва да се изчисти петното, което имаме, по линия на финансиране на културните институти в областта на сценичните изкуства, за да могат да се предприемат и в допълнение нови политики за малките населени места", каза гостът на Bulgaria ON AIR.

Андреева подчерта, че една от поставените задачи е въвеждането на културни паспорти,

"От 6 до 26-годишна възраст, които да нямат значение от дохода, социалното положение, икономическото положение на децата, младежите и студентите, за да може поетапно да се работи с децата от най-ранна детска възраст и това да продължава и в университетското образование. Това би струвало на държавата около 160 млн. лв.", заяви тя.

По думите ѝ има деца, които никога в живота си не са били на театър или в галерия.

Какво сподели Андреева за финансовите злоупотреби в културната сфера, вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от Изложби
Картина на художника-робот Ai-Da отива на търг
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Няма да издържам хора с измислени професии. Драскачи, слагащи си перуки папагали. Намерете си истинска работа.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Искам, ама нямам желание
24
3
 
1
 
! Отговори
Айтозлия Аристократ преди 4 часа
Ег,ати простолюдието... Затова сме на това дередже...
23
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 часа
11,извинявай,но очевидно И ТИ си отровен от отровата..."Тъпченето" в една зала всъщност не е просто "тъпчене" !...Там ,в залата,човек усеща присъствието и на другите!..Да гледаш постановки и да четеш книги по интернет е...ще цитирам Хайтов:..-Все едно "Да топиш зехтин през стъкло"..Интернета е "НОЖ С ДВЕ ОСТРИЕТА"../а може и с три/ :..Верно е полезен,но без да се усетят,хората се ОТЧУЖДАВАТ чрез него !...А живеем В СОЦИУМ !..Това е парадокс !
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Вече има Интернет. Не знаете ли. Клипове електронни книги. Всеки сам си гледа и не иска да съпреживява с никого.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
в нашите театри много крещят, а книги си купувам, има и в нета, купих си "Шантарам", но я прочетох в нета, защото българският превод е ужасен
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
На театър ходят тия дето немогат да си пуснат Нетфликс или HBO. А в нета има повече информация от колкото във всичките библиотеки взети заедно. Все пак живеем в 21 век!
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Театрите, галериите и книгите са за непривлекателни хора, които си мислят, че компенсират с характер (не става така). Нормалните и атрактивните ходят по заведения и гледат реалитита, защото не им се налага да компенсират за външния си вид.
18
9
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 4 часа
Някой хора още си живеят 1985г. Но кой млад човек ходи в мухлясали библиотеки? Или пък театри в 21 век да ми се лигавят там някакви и да ми крещят? Айде да кажем хартиена хнига....да, може за някой да има сантиментална стойност. Знам че някой хора обичат да ги купуват за подаръци на по възрастни. Иначе сега всичко си е електронно. Книгите отдавна минаха на аудио. Избираш си и глас и всичко и си слушаш. За галериите, там е доста безинтересно. Отново сборище за пенсионери.
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Всеки горд ТКЗС-ар ще ви каже, че на него Библиотека, театър и такива неща не му трябват. Той си знае всичко откакто се е родил. И най-важното, което знае е името на идола си - Путин.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
В наши дни, ако не караш тротинетка, не си човек. Така казва НЕОЛИБЕРАЛНИТЕ ИMБEЦИЛИ.
15
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Така е и в САЩ и в Русия . Последните години в Русия затвориха кината . Театрите мноооого отдавна за библиотеки не знам . Технологията се промени . През интернет информацията лети по бързо няма толкова много спам като при книгите . Там 90 % е спам да не говорим че има и лъжлива информация за да си купиш книгата . Как ще се развиваме технологично ако се дават пари за технологичен назадък като театър и книги ? ПРОМЕНИХА СЕ ТЕХНОЛОГИИТЕ . НЕ МОЖЕ НИЕ ДА СТОИМ ТЕХНОЛОГИЧНО НЕРАЗВИТИ ЗАРАДИ ТАЯ .
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Откъде пари за театър, нямам излишни пари
13
0
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 4 часа
Училището не е виновно затова , че родителите не си възпитават децата. Без тия обобщения.
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Според мен са над 90%. Иначе ако ги питаш, всичките разбират от геополитика, нищо че освен да сее картофи, друго не е научил през живота си. Според мен вече над 50% никога не са прочели поне една книга, но всички те са най-големите професори по НАТО, Русия, Китай и т.н. И все фенове на Путин. Защо ли?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Трябва театрите да излъчват лайф стрийм в нета. Така повече млади хора ще ги гледаме. Няма нужда да се тъпчем в някаква зала.
10
0
 
6
 
! Отговори
Ами едно време преди 4 часа
имаше държавна политика за това, водеха децата от училището на културни мероприятия като театър, музей, спортни празници. Хората от моето поколение около 40-те все още ходят периодично на театър, музей или дори опера, като основния фактора е липсата на свободно време. Изненадващото за мен е, че има и доста по-млади посетители, не е изгубена кауза, но трябва да се насърчава културното, а не просташкото. Медиите и училищата имат огромен принос за оглупяването на младежта, повече от родителите дори
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Книга на хартиен носител е много по-приятна за четене от електронния и вариант. Да четеш книга на монитор е голяма тъпня.
8
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 часа
е за какво са им театри,библиотеки и книги?..Нали имат "БИК БРОДЕРС" и турските СЕРИали с брадясалите сурати ?!
7
2
 
3
 
! Отговори
анонимен кенеф преди 4 часа
Ко ме интересува, като си имам тротинетка?! Асам неолибеРАЛ ВЕ!!!! Най-големиа