МАЕ: Светът е на прага на нова ера на електричеството

Рекордно високо ниво на чиста енергия се появи в световен мащаб
16 окт 2024 19:53, Гергана Попова
9
МАЕ: Светът е на прага на нова ера на електричеството
Снимка: БГНЕС

Светът е на прага на нова ера на електричеството, като търсенето на изкопаеми горива ще достигне своя връх в края на десетилетието, което означава, че излишъкът от доставки на нефт и газ може да стимулира инвестиции в зелена енергия, заявиха от International Energy, цитирани от Ройтерс.

„През втората половина на това десетилетие перспективата за по-големи – или дори излишни – доставки на петрол и природен газ, в зависимост от развитието на геополитическото напрежение, ще ни премести в един много различен енергиен свят“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Излишъкът от доставки на изкопаеми горива вероятно ще доведе до по-ниски цени и би могъл да позволи на страните да отделят повече ресурси за чиста енергия, премествайки света в „ера на електричеството“, каза още Бирол.

В по-близък план съществува и възможност за намалени доставки, ако конфликтът в Близкия изток наруши петролните потоци.

МАЕ коментира още, че подобни конфликти подчертават напрежението върху енергийната система и необходимостта от инвестиции за ускоряване на прехода към „ по-чисти и по-сигурни технологии“.

Рекордно високо ниво на чиста енергия се появи в световен мащаб миналата година, каза МАЕ, включително повече от 560 гигавата (GW) капацитет за възобновяема енергия. Очаква се около 2 трилиона долара да бъдат инвестирани в чиста енергия през 2024 г., почти двойно повече от сумата, инвестирана в изкопаеми горива.

В неговия сценарий, базиран на настоящите правителствени политики, глобалното търсене на петрол достига пик преди 2030 г. при малко по-малко от 102 милиона барела/ден (mb/d), а след това пада обратно до нивата от 2023 г. от 99 mb/d до 2035 г., до голяма степен поради по-ниското търсене от транспортния сектор, тъй като употребата на електрически превозни средства нараства.

Докладът също така излага вероятното въздействие върху бъдещите цени на петрола, ако се прилагат по-строги екологични политики в световен мащаб за борба с изменението на климата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Русия
САЩ дишат прахта на Китай, корабостроенето трудно се връща на пистата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Някой ви лъже, преди 1 час
че в края на десетилетието ще има излишък от доставки на нефт и газ.
7
0
 
0
 
! Отговори
Зеленясалите,баце... преди 1 час
Тия глобаГлистки с66ьрканяци екоклиманеолибера3ти направо скъсаха синджира... Що няма истеричен писък на Грета Тулумберг за повече драматизъм???
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Забравили са надписа - платена реклама.
5
1
 
5
 
! Отговори
Лидери на лъжите преди 3 часа
Без газовите ТЕЦ, наречени Пикери или ПАВЕЦи или Огромни Акумулатори ще има режим на тока, ама само нощем при безветрие, но ще спасите света.
4
7
 
3
 
! Отговори
Popо преди 3 часа
В крайна сметка Западът и Ко ще са, както обикновено ,лидерите на прогреса. Останалите ще си останат copy-paste.
3
2
 
8
 
! Отговори
ГЛАД и СТУД преди 3 часа
Без електроенергия. За дейта центровете с AI и електро колите, трябва УДВОЯВАНЕ на производството. Вместо това се планира спиране на ТЕЦовете. Тогава ще има скъп ток и РЕЖИМ на тока. Или просто ще ходите пеша, ще гладувате и ще спите на студено. Колкото издържите щом дишате сте ужасно парниково вредни и трябва да ви елиминират и съкратят. Нищо лично просто СО2 е грях според Новия Световен Ред и неговия пророк Грета Тумберг
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Забележително - "развитието на геополитическото напрежение" зависело "преместването в един много различен енергиен свят". И другото забележително - тъй като излишъкът от изкопеми горива ще свали цените, "страните да отделят повече ресурси за чиста енергия, премествайки света в ера на електричеството. Демек иска да рече ще заделяте повече пари за "открития Космос" /точно за определени видове енергия, от точно определени производители/. Изводът? Геополитическото напрежение води до прогрес!?!?
1
1
 
7
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 часа
Нова ера - " принудително ограничено ползване", перки, мерки, еднорози, хидролози. Новото Злато - търгашите с енергия