Повече от половината българи не посещават театър или библиотека

Много са и тези, които не са прочели дори една книга
16 окт 2024 15:40, Инна Ангелова
86

72,6% от българите не са посетили библиотека нито веднъж през 2023 г. а 62,6% не са били на театър нито веднъж. Стряскащите данни са данни от социологическото проучване индекс "Достъп до културата".  

"Една от причините, които ние виждаме в рамките на изследването, което се провежда за втори пореден път, е увеличението от друга страна - радващ показател на хората, които четат книги, но и закупуват книги. При тези 50-процентни стойности, които имаме за част от културните дейности, около 40% не са прочели нито една книга. Това е не по-малко стряскащ резултат, но има тенденция на намаление на този процент", коментира един от поръчителите на изследването д-р Диана Андреева-Попйорданова от Обсерватория за икономика на културата в "България сутрин".

Цялостната стратегия работи, посочи тя и допълни, че за последните 35 години се вижда, че политиката не е развивана в рамките на Министерството на културата.

"Ако днес въведем политики и инструменти за развитие на аудиторията, ще видим резултатите поне след 8-10 години", отбеляза д-р Андреева.

"Повече от 50% от гражданите, които са заявили в социологическото изследване, че изпитват трудност заради липса на достъп в рамките на населеното място, са в малките общини, селата. Театралното изкуство е припознато като най-предпочита културна дейност. Час по-скоро трябва да се изчисти петното, което имаме, по линия на финансиране на културните институти в областта на сценичните изкуства, за да могат да се предприемат и в допълнение нови политики за малките населени места", каза гостът на Bulgaria ON AIR.

Андреева подчерта, че една от поставените задачи е въвеждането на културни паспорти,

"От 6 до 26-годишна възраст, които да нямат значение от дохода, социалното положение, икономическото положение на децата, младежите и студентите, за да може поетапно да се работи с децата от най-ранна детска възраст и това да продължава и в университетското образование. Това би струвало на държавата около 160 млн. лв.", заяви тя.

По думите ѝ има деца, които никога в живота си не са били на театър или в галерия.

Какво сподели Андреева за финансовите злоупотреби в културната сфера, вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от Изложби
Картина на художника-робот Ai-Da отива на търг
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Тая ходила ли е на театър скоро, мога да и преразкажа ако не е, в едно изречение. Обще взето става въпрос за индивиди , които ги тресе тежък ексхибиционизъм и наричат тая гротеска култура.Най-обичам калинки , дето не могат да различат дясна от лява ръка да ми обяснявам къде трябва да съм и от къде изгрява слънцето.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Да се ходи на театър, някак го разбирам... изкуство, забавление... Ама каква библиотека? Аз всичките книги си ги нося в джоба...
44
5
 
2
 
! Отговори
Мисо преди 4 часа
Потвърждавам коментар 39. В момента блъскам една чернокоска, на която мъжа й се води някакъв интелектуалец и бачка в некъв стартъп. Много обичал опера и руска проза. Жена му ми каза, че ако не беше заплатата и апартамента на Оборище, досега да се е развела с този, цитирам "стерилен човек".
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Библиотека не посещава, защото всяка книга, което ми трябва си я купувам(притежавам над 2000 хартиени книги). Театър посещавам. Концерти. Пътувам ужасно много и по бизнес и за почивка. Обкръжението ми е по същият начин. Когато някой си отвори устата веднага си личи дали чете...или е проофффан. Просто си подбирам средата.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Имаше един стар филм - Мутра по заместване .Там една от героинеите живееше в отдавна затворен театър НА КОЙТО ОТДАВНА СА МУ СПРЕЛИ СУБСИДИЯТА. Филма е от преди 15 години .Сами си представете колко назад от Русия сме .Същата тая Русия дето я плюят от нерефтмиран булга.ристан .Театъра е морално остаряла технология . Не се субсидира нито в САЩ нито в Русия да не говорим пък за държава с лоша демография и ровещи в кофите хора .Сега света е друг .Мноого по информационо развит .Не можем да вървим срещ
41
0
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 4 часа
Като почнат такива "професори" да се изказват.... Не съм посещавал библиотека от 20 години, но това не означава че не чета.Така са и повечето ми познати ! Защо не кажат колко процента са си купили книга от книжарница или онлайн ? А за театър да не говорим.По добре ми е без.Не ми се дават пари да гледам Явор Бахаров, Калин Врачански и сие
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
40 лв. е билета в театъра на човек. Ако трябва да отида с жена ми и детето, трябва да дам 120 лв. Колко пъти да ходя на театър?
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Интелигентните мъже ходят на театър, в библиотека и на походи в планината. А интелигентните им жени в същото време си стоят вкъщи и забременяват от Пешо некултурния бачкатор.
38
0
 
5
 
! Отговори
До 32 преди 4 часа
Е това е в София предполагам. Те там един друг се гледат. 90% от публиката на артистите пак са някакви "артисти". Нормалните хора не ходят на такива места. Не само в Бг ами никъде по света. Направете едно проучване да видим колко процента от немците примерно ходят на театри, библиотеки и изложби. И колко процента четат книги. Убеден съм че процентите са дори по малки от тези в България.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
А къпят ли се всеки ден :)))
36
0
 
0
 
! Отговори
за храна няма преди 4 часа
но за интернет и телефони явно
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Какво е театър?
34
5
 
7
 
! Отговори
?!?!?! преди 4 часа
95% от българите се борят за оцеляването си ... Пари за храна няма!!!
33
0
 
0
 
! Отговори
до 13-ти, Направи преди 4 часа
едно проcто изчисление колко време от денонощието родителите могат да общуват с децата си и ми кажи пак, че училището няма вина. Училището е основното място, където се възпитават децата. А когато учителите са докарани до там да нямат никакъв авторитет, то те са абдикирали от отговорностите си и децата се "самообучават" през дебилни предавания и "инфлуенсъри". Вечер когато всички са една маса е единственото време, през което родителите могат да общуват с децата си - 3-4 часа максимум от общо 24.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
до 11, точно младите хора ходят на театър, в театър 199 е пълно всяка вечер, изключително с млади хора, млади продават билетите, млади са и разпоредителите
31
0
 
4
 
! Отговори
Ромчо преди 4 часа
Ам чи то половината " българи" са братчедите от махалите...Ссигганнска държавица
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Изчел съм достатъчно книги, посетил съм достатъчно театрални постановки и изложби в галерии, но в последно време нямам желание.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Не ти трябва да четеш книга, авторите сами си просят за реклама и в интервюта разказват надълго и нашироко абсолютно всичко, което са написали в книгата. За 30 мин си спестяваш часове четене на пълнеж.
28
1
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 4 часа
Глупости. Заведенията и реалити шоутата са за бедното простолюдие което не може да си позволи други развлечения освен да яде и да зяпа простотиите на телевизора. По интелигентните и успели хора не гледат такива простотии и яденето и пиенето не им е приоритет. Те спортуват, пътуват и имат най различни хобита.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
ами то винаги е било така, това е песимистично твърдение, а оптимистичното е, че половината българи ходят на театър и библиотека, това са 3-4 млн., не са малко