Български научен труд в сферата на образованието оспори политиките на ООН

Офелия Кънева с книга за ролята на децата във взимането на решения
19 фев 2021 10:54, Александър Попов
27
Български научен труд в сферата на образованието оспори политиките на ООН

Създателят на първия ученически парламент в България – Офелия Кънева, написа книга за ролята на децата в процеса на вземането на решения. Като доктор по управление на образованието и социолог, дълги години защитаваща правата на децата, научният ѝ труд бе дълго чакан. Съвсем без изненада, той придоби голям отзвук в сферата на образованието и дори постави под въпрос някои от политиките на международни организации като ООН, Европейския съюз, Съвет на Европа и АСЕМ.

За "Децата в процеса на вземане на решения" проф. д-р Любомира Попова казва следното: „Адмирирам като педагогическа иновация въведения модел на участието на децата във вземането на решения, изграден въз основа на интегративен и интердисциплинарен подход. Разработката съдържа научни, научно-приложни и приложни резултати, които представляват оригинален принос в науката“

Издадената монография представя широка теоретична база от педагогическа, управленска, философска и организационна сфера, на база опита от практиките на почти 20 държави.

„Актуалността на темата е несъмнена. Много важно е участието на децата да се организира на най-близкото до тях ниво на политика и около теми, които са от значение за детския живот и развитие. Книгата представя специфична новост, актуалност, важност и значимост в областта на изследването на правата на децата, управлението на образованието и практическата работа с млади хора. Особено се открояват предложенията за оригинални, обобщени и функционално пригодни подходи и проекти за участие на децата във вземането на управленски решения.“  - коментира проф. д.п.н. Пламен Иванов

Благодарение на дългогодишния си опит и иновационния си начин на мислене, в своя специализиран труд, Офелия Кънева дава и конкретни практически и научни предложения относно правната система, политиката, организационния подход и конкретни мерки за случване на участието.

Другото интересно експертно мнение е на проф. д-р Галин Цоков - „Книгата печели със значимост и актуалност, предлагайки комплексен анализ на теоретичните постановки за определяне на същността и спецификата на процеса на детското участие, както и задълбочен анализ на националните и международни политики по отношение участието на децата във вземане на решения. Конструиран е авторски модел за детско участие, в който наборът от структури, правила и процедури очертават обща рамка без да се ограничава възможността за уникалност и иновативност на всяка конкретна нова форма. Получените резултати и практически изводи имат ясно приложно значение по отношение създаване на регламент за критерии и стандарти за детско участие.“

Отделно от работата ѝ по издадения научен труд, Офелия Кънева разработва иновативни подходи за подкрепа на педагогически специалисти и е гост-преподавател в редица висши учебни заведения в България. Лауреат е на Наградата на Академията за лидери за борба със статуквото и апатията в обществото. Като преподавател в Агенция ОЗОН, Кънева е ангажирана и с внедряването на иновации в хуманитарния сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Офелия Кънева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До Анонимен 21Децата не взимат решения - решения се взимат от тези, които са управомощении да и взимат. Но децата трябва да участват в обсъждането и дават мнението си по въпроси, които пряко засягат техния живот и благосъстоянието им. За да кажеш какво ти е нужно - не е необходим ценз. Децата понякога имат различна гледна точка от възратсните и е редно тя да бъде чута.
17
0
 
0
 
! Отговори
Lora преди 3 години
Ученически парламент и механизми за участие на децата във вземането на решения е имало много преди г-жа Кънев да навлезе на полето на правата на децата.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно калинката Офелия ли рекламирате и нейните научни трудове? :DПоинтересувайте се за нейната дейност преди това, например като председател на агенцията за закрила на детето
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дай на мамуна пиано, компютър и банан и да видим кое ще избере.От друга страна ако родителите ти берат желязо, нищо чудно да защитиш докторат върху "Стабилизация на Fe5+ като модел за биологични реакции".
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата не бива да вземат управленски решения, защото:1. По силата на закона като непълнолетни не могат да носят управленската отговорност. Получава се до болка познатото упражняване на права без задължения. Изключително порочна практика2. Правото да управляваш се дава след доказване на определен ценз, като човекът с по-висок ценз управлява хората с по-нисък. Към момента в училищата има куп разпоредби, според които ученици с ценз 1- 12 клас следва управляват учители висшисти. И т.н.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само половин мозък, и по-малко, е достатъчен за всяка бг "научна" степен. В преписването и компилирането обачетрябва да си много старателен и умел. И в др екстри.
12
2
 
4
 
! Отговори
22 преди 3 години
в една монография всеки може да прави критичен анализ сиреч на "оспорва" който и да било. това че се оспорват някакви политики не е новост под слънцето... и БАН кога последно са изпроизвели нещо, което някой извън територията ни е цитирал? Колко академични цитирания има д-р Кънева
11
0
 
6
 
! Отговори
Хамлет преди 3 години
Сега, след като отново излязат в онлайн ваканция, всички ученици ще прочетат с интерес "трудът на Офелия".
10
1
 
3
 
! Отговори
Aнонимен преди 3 години
Госпожата в БАН ли дълги години работи,или работила? Определено е учила в Русия
9
0
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Те и сега децата взимат решения.... друг е въпрос колко възрастните са съгласни с тях и ги чуват. Вместо да подобряваме начините децата да взимат решения няма ли да е по-добре да вземем да научим родителите им как да ги чуват по-добре. Комуникацията дете родител, във времена в които си поне 8 часа на работа и след това не знаеш къде се намираш, е все по-трудна. Това е като историята с Господ - и той чува всичките ни молитви, но понякога отговорът е простичко НЕ.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно дали е поредната бездетна НПО активистка, тръгнала да дава акъл за отглеждането на деца?
7
0
 
10
 
! Отговори
Управленец преди 3 години
Нищо "иновативно" и "оригинално" няма в това децата да вземат управленчески решения. Вземаха ги и като чавдарчета, и като пионерчета, сега пък като демократчета.Да е жива и здрава госпожата, добре улавя накъде дха вятърът.
6
4
 
11
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Поредния долник, който се опира на учението на маркс и енгелс за да промива мозъци и "моделира" от най-ранна детска възраст както на времето децата 4-5 години бяха принуждавани да учат стихчета за ленин... Яко я стрещна на улицата ще я наплюя тази...
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас! Ужас! Ужас!
4
1
 
8
 
! Отговори
Я преди 3 години
Да живее Макаренко.
3
2
 
18
 
! Отговори
Отговор на Въпрос преди 3 години
Щото жената пише научен труд. Той е нечетивен и не е предназначен за нашего брата, а за едни затворени "научни" среди, които до безкрай бълват подобни "изследвания", предназначени да обслужват кариерата на авторите, а понякога и политиката на управляващите. В тях всяка втора дума е чуждица, изказът е усукан и наукообразен, ако им смъкнеш лъженаучната дрешка, ще откриеш колко постнички са откъм мисъл и знание. Но едва ли някой родител ще стигне дотам, хората си имат работа, пък и здрав разум.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страшно е да си с болни амбиции да"блеснеш" навсяка цена.
1
1
 
18
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
А защо не оставите децата да си играят и да си живеят детството ами още от бебета почвате да ги пресирате,моделирате и промивате мозъците?