Как и за какво да внимаваме при гръмотевична буря?

Следете прогнозата за времето
27 юни 2024 07:16, Александър Попов
1
Как и за какво да внимаваме при гръмотевична буря?
Снимка: БГНЕС

Гръмотевичните бури са природно явление, което може да бъде изключително опасно, ако не се вземат необходимите предпазни мерки. Светкавиците и гръмотевиците създават впечатляващи зрелища, но също така носят сериозни рискове за живота и имуществото. В тази статия ще разгледаме как да се подготвим и да се предпазим по време на гръмотевична буря, за да минимизираме опасността.

Горещото време, което е обхванало страната ни, често е последвано от гръмотевични бури и градушки през тази част от годината.

Първото и най-важно нещо е да бъдете информирани за метеорологичните условия. Редовно следете прогнозата за времето, особено ако се намирате в регион, податлив на гръмотевични бури. Следете за актуални предупреждения за бури.

По време на гръмотевична буря

1. Останете на закрито

Най-добрият начин да се предпазите по време на гръмотевична буря е да останете на закрито. Избягвайте да сте навън, особено на открити места като полета, паркове и плажове. Светкавиците често удрят най-високия обект в района, което може да бъдете вие, ако се намирате на открито.

2. Избягвайте метални предмети

Металните предмети са отлични проводници на електричество и трябва да се избягват по време на буря. Не използвайте метални инструменти, велосипеди или мотоциклети. Дръжте се далеч от метални огради и стълбове.

3. Изключете електрическите уреди

Изключете и извадете от контакта всички електрически уреди и устройства, за да предотвратите повреди, причинени от електрически токове, породени от мълнии. Избягвайте да използвате кабелни телефони, компютри и други устройства, свързани с електрическата мрежа.

4. Избягвайте водата

Не се къпете, не мийте ръцете си и не използвайте водопроводните инсталации по време на бурята. Мълниите могат да преминат през водопроводната система и да причинят сериозни наранявания.

5. Стойте далеч от прозорци и врати

Мълниите могат да проникнат през прозорци и врати, затова се дръжте далеч от тях. Намерете безопасно място във вътрешността на дома си, където няма стъклени повърхности.

6. Ако сте навън

Ако сте на открито и не можете да намерите подслон, клекнете ниско до земята, с ръце върху коленете и глава между тях, като избягвате да лягате на земята. Намерете ниска точка на терена, но не влизайте в дерета или сухи речни корита, които могат да се наводнят.

7. В колата

Ако сте в кола, останете вътре с прозорците затворени. Автомобилите осигуряват добра защита срещу мълнии, благодарение на металната си конструкция, която действа като Фарадеев кафез и отвежда електричеството около пътниците.

След бурята

1. Проверете за щети

След като бурята премине, огледайте дома и имуществото си за евентуални щети. Бъдете внимателни за паднали електропроводи и други опасности. Ако забележите повредени електрически кабели, не ги докосвайте и се свържете с местните служби за помощ.

2. Възстановяване на електричеството

Преди да включите отново електрическите уреди, уверете се, че електрическата система на дома ви е безопасна. Ако имате съмнения, потърсете помощ от квалифициран електротехник.

3. Медицинска помощ

Ако някой е пострадал по време на бурята, потърсете незабавно медицинска помощ. Ударът от мълния може да причини сериозни наранявания и изисква бързо и компетентно лечение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: бурягръмотевица
Още от Общество
По-изгодно е да си построим или закупим готов дом?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Земеделец преди 2 дни
Кои са местните служби за сигурност.