Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна

Една трета от работещите получават доходи под 1000 лева
10 сеп 2024 07:00, Петър Бойчев
671
Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна
Снимка БГНЕС

България се нарежда сред страните с най-скъпи хранителни продукти в Европа, въпреки че заплатите на работещите остават ниски, алармира президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров в интервю за bTV.

"Настояваме за минимум 10% увеличение на доходите на българите. Отдавна е известно, че имаме най-ниската минимална работна заплата в Европейския съюз, независимо дали я изчисляваме в евро или в лева", подчерта синдикалният лидер.

Димитров изтъкна парадокса, че България е сред най-скъпите държави по отношение на хранителните стоки. "Абсурдно е да твърдим, че в страни като Франция, Германия и Великобритания получават повече, защото им е по-скъпо – храната им не е по-скъпа. Това е факт", заяви той.

Според данните, представени от президента на КНСБ, средните доходи в страната бележат ръст от над 17% през второто тримесечие на 2024 година спрямо същия период на 2023 година. Въпреки това, една трета от работещите българи все още получават заплата до 1000 лева, което Димитров определи като "скандално", особено при минимална работна заплата от 933 лева.

Синдикалистът акцентира върху необходимостта от преосмисляне на приоритетите в държавната политика. "Всички твърдят, че образованието е приоритет. Сега заради войната и армията стана приоритет. Разбира се – това също е важно. Но как да реагира един преподавател, когато в момента началната заплата на учител е малко под 2000 лева, но сега изглежда малка на фона на 2300 лева за войник, което е заложено от 1 януари", коментира Димитров.

Той подчерта, че пазарът на труда ясно показва недостатъчното увеличение на учителските заплати, тъй като се наблюдава недостиг на кадри в образователната сфера.

Според данни от бизнеса, цитирани от Димитров, около 250 хиляди работни места остават незаети в България. "За съжаление са по-ниско квалифицирани и с по-малки доходи. Проблемът е там, където нормата на печалба на добавена стойност е изключително ниска. В някои сектори като хотелиерството, строителството, търговията – там сме направили каквото е нужно. Бизнесът може да внася работници", заключи президентът на КНСБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още по темата: хранаЕСскъпабедна
Още от Книги
Есенното издание на “Алея на книгата” започва на 9 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
616
0
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 5 дни
ШОК вика, няма нищо шоково, това се знае от години, само за политиците ни е шок! Храната е скъпа, защото без нея никой не може. И понеже народът вече сви почти всички разходи за екстри, останаха основните, комуналните сметки - ток, вода, парно, храна и гориво до небето , това е.
615
1
 
3
 
! Отговори
Банкер преди 5 дни
Ами, така ще е ! Един евроатлантик не може да яде много - ще надебелее като вожда Дебелян Пееевски. А бе, тоя дебелак пее ли , че има фамилия Пеевски ? Напред , евроатлантици! Не само сме най-бедни , но и най-*** ( глупави) , защото се гъчкаме да гласуваме за едни и също Бо.луци !!!
614
4
 
1
 
! Отговори
Про100 Киро преди 5 дни
Ако са толкова бедни българите и ядат най-скъпата храна в Европа , тогава да ядат пасти и торти ! Ето , жена ми , прави торти по 800 лв. едната - бедните да си купуват торта вместо скъпо сирене и кашкавал ! И изобщо, какво ми пука българина какво яде ! Отивам да карам сърф!
613
0
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 дни
До AZ === Е добре де, ти явно си вещ в занаята. Я ни кажи за кой да гласуваме :)))
612
1
 
7
 
! Отговори
Ангелина преди 5 дни
България е най- бедната страна откъм "ЧОВЕЦИ" и най- богата ,откъм ДУШЕВНИ ИНВАЛИДИ- меко казано изродени индивиди сред, които ,дори и деца- получили от грешната "мая" на "родителите си " ,много често напълно деградирали типове. и то "майките" в по- голяма степен.
611
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Жените не знаят какво искат, докато не влязат в магазина!
610
7
 
2
 
! Отговори
AZ преди 5 дни
На следващите избори пак докажете колко сте слабоумни, гласувайки за партии като ГЕРБ, ИТН, Възраждане и темподобни ... халал да ви е на цялата рая
609
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Няма как Тагарката да изнесе и подари въоръжение за милиарди и да подпише договор за милиарди за остарелите и неефективни страйкъри и да имаме пари! Да не говорим за самолетите на Боко!
608
6
 
2
 
! Отговори
? преди 5 дни
Е няма как да иам Възраждане, ДПС и ГЕРБ и да искаш и ти да имаш пари. Сори, парите са за тях не за теб.
607
0
 
4
 
! Отговори
КАЛАКУТА преди 5 дни
Амии,да не ви казвам аз защо е така в всичко в БГ защото току що ми изтриха неудобен коментар...
606
0
 
0
 
! Отговори
Тути преди 5 дни
До АнонименАз нямам апартамент в София, ама ти ако имаш излишен, няма да откажа.
605
0
 
0
 
! Отговори
Ади преди 5 дни
До Ki`ka : Не е омбундсмана, Питай Делянчо
604
6
 
4
 
! Отговори
Селянин преди 5 дни
Не знам този защо и с каква аларма използва, но нито едното е вярно, нито другото. В един и същ магазин в ж к Дружба, има домати, които са с 3 съвсем различни цени. Има евтини, има такива със средна цена, както такива за около 5-6 лева. Който има пари си купува, а пък който няма, алармира. Хайде да са им честити на синдикалистите като този, поредните избори, поресните им протести, както и новото часово време. Между другото, доматите не растат на жълтите павета.
603
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В Германия в супермаркетите цените миналата година бяха същите или по-ниски от тук.
602
11
 
4
 
! Отговори
Истината преди 5 дни
Това е нагла лъжа. Върнах се от Испания преди месец и цените там са определено по-високи от тези в София.
601
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Гледай ги па тия, зарежете ги тия малки работи. Кажете сега как са минали дебатите у фащ, какво става в Крайна
600
3
 
6
 
! Отговори
Айде сега всички преди 5 дни
чуждестранни вериги, дето богатеят на наш гръб да бъдат съдрани от проверки. Всички вносители и прекупвачи - също.
599
8
 
8
 
! Отговори
Спасението е преди 5 дни
Комунизма. Вижте държавите, където управляват комунистическите партии - КНР, КНДР, Виетнам, Беларус и т.н. Теу се развиват с бурни темпове, например Виетнам наближава 100 милиона, а КНДР за 35 години от 17 милиона вече е 27 милиона - при това 80% планини. За КНР да не говорим, но там 1989 стъпкаха в асфалта демократите, а преди десетина години разстреляха над 10 000 корупционери. Това е положението. А РБ вече се включи във войната срещу Русия. Тепърва предстои поредната национална катастрофа.
598
0
 
8
 
! Отговори
Забравете комунизма преди 5 дни
РБ е модерна пазарна икономика - демек див капитализъм. Така е и с храните, всичко е внос, а големите вериги са от ЕС, основно германски. А сега дружно: КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН!
597
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 5 дни
Е па много е просто - не купувайте. Ако всеки от нас пазарува 3 месеца само в малките квартални магазинчета, веригите ще клекнат.