Кръв, мухи, мъртви животни, чували с жаби: Пазарите в Азия...

Ухан се връща към стария ритъм на живот
Обновена: 11 апр 2020 08:42 | 11 апр 2020 08:42, Петя Славова
193
Кръв, мухи, мъртви животни, чували с жаби: Пазарите в Азия...
Снимка: БГНЕС

Шокиращи кадри от пазари в Азия: заклани диви животни и рояци мухи около тях; търговци, сновящи по напоената с кръв земя; чували с жаби и още, и още. Нека не забравяме: 70% от болестите се предават на човека от животни.

Вече отдавна знаем, че сегашната пандемия от коронавирус тръгва от един пазар за диви животни в китайския град Ухан. Именно там за първи път опасният вирус се е прехвърлил от животно на човек - според много експерти, първоначално заразата е предадена от прилеп на панголин, а от него и на човека.

На пазара в Ухан търговците събират на едно място най-различни екзотични животни, чиито пътища в природата никога не се пресичат. Нито пък човекът принадлежи към техните ареали, т.е. местообитанията им. И когато на такъв пазар диви животни се колят направо пред очите на купувачите, вирусите си устройват пиршество. Подобни пазари има из цял Китай, а и в много други азиатски страни, предава "Дойче Веле" .

Още по темата

Шокиращи кадри

Какво се случва на тези места показва едно видео на организацията за защита на животните PETA. То е заснето на два такива пазара - в индонезийския град Томохон и в тайландската столица Банкок. А кадрите в него са шокиращи: щандове, отрупани с мъртви диви животни, и рояци мухи, накацали върху тях; кръв, която се стича от труповете на закланите животни; търговци, сновящи насам-натам по напоената с кръв земя и пипащи с ръце късове свинско месо; трупове на кучета, прасета и змии; пълни чували с жаби и т.н.

"Следващата пандемия вече чука на вратата", предупреждават от PETA и отново призовават СЗО да поиска закриването на тези пазари - вкл. и някои пазари за животни в Германия. В тази връзка телевизия RTL припомня, че човек може да се зарази с някой вирус и от крава например. Според данни на ООН, 70% от всички болести са предадени на човека от животни. "Билд Цайтунг" припомня, че в Китай и други азиатски държави продаваните на тези пазари змии, плъхове, прилепи, панголини и други животни се смятат за деликатеси.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер се ангажира да повдигне темата на срещата на Г20. Всъщност още през февруари Китай забрани развъждането и консумацията на диви животни. Кирстен Татло от Германското дружество за външна политика обаче е скептична: "И след епидемията от ТОРС (Тежък Остър Респираторен Синдром) през 2003 година бяха предприети мерки срещу този вид търговия с животни, но не след дълго всичко си тръгна както е било." Възможно е сега да се случи същото, предупреждава експертката и допълва, че официалната забрана може да накара тази търговия да излезе в нелегалност.

Може да има и още по-тежки пандемии

Ренате Кюнаст от германските Зелени очаква нови пандемии, ако нищо не се промени. За същото предупреждават и много учени. Защото консумацията на диви животни, смятани в Азия за деликатес, е само едната страна на проблема. Другата е свързана с традиционното използване на части от диви животни за различни цели. Така например люспите от бронята на панголините намират приложение в традиционната китайска медицина, четем на сайта tag24.de.

"Докато диви животни продължават да се използват за консумация или за други цели, ще има нови епидемии", казват американските изследователи Джаред Даймънд и Нейтън Улф от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. "Вирусът, който ще дойде след Ковид-19, може да ни засегне още по-тежко. Няма никакви биологични причини да смятаме, че бъдещите епидемии няма да отнемат по 100 милиона човешки живота и да хвърлят планетата в депресии, каквито историята дотук не познава", предупреждават двамата учени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
7
 
! Отговори
redordead преди 4 години
въобще, трябва тия от групите за кемтрейлс, ХААРП, 5G, как да отгледаме веган бебе, плосоземци, pазни конспирация срещу БГ - да ви съберат някъде и да ви направят затворен цикъл с ебла и корона, че да вземе да се вдигне малко IQ-то на тази изстрадала държава.
42
3
 
19
 
! Отговори
redordead преди 4 години
чутовният български гений е ненадминат...имало ги пазарите от хилядолетия...ми имало ги е, ама някой като се е заразявал е изпуквало едно село и дотам...не е имал самолети, че болен да стигне от Китай до останалия свят за по-малко от денонощие.Относно останлите изтрещеняци - сега, последно Англия, САЩ, Китай, Бил Гейтс или Италия създадоха коронавируса?Като са го създали защо са едни от най-засегнатите нации? Или викаш - имат капацитет, че да създадат вирус, но не вискаина за тях си?
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 49 Влизал съм само един път през живота си в китайски ресторант и си поръчах по препоръка на мой приятел една кафеникава супа( забравих й името) ...сладко кисела беше с някакво растение вътре- уникална вкусотия. Но това беше преди 5-6 години...не съм и ходил повече поради ей тия неща- хигиената.
40
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аахаха, зомбирани *** на соросогерберските сдружения плюват по държавите в Азия а не по съдателите на вируса ! А те са добре известни както по долу е написал един колега. Ще се задавите в собственните си л...а
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С китайските ресторанти приключих завинаги! В квартала вече затвориха един.
38
4
 
20
 
! Отговори
Хохо преди 4 години
Ами много е лесно , просто им наложете санкции и нито един китаец да не стъпи в Европа или Америка след като не разбират от дума.
37
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
К'во се учудвате, тия пoмияри китайците ядат всичко...Ти смятай да ядеш даже *** и червеи.
36
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тази фалшива пропаганда. Тия пазари ги има от както съществуват тия народи. Какво се мъчите да отклоните вниманието от истинския създател на коронавируса ? Създатела е лабораторията в англииския град Солзбъри с участието на СЗО и Бил Гейтс.
35
5
 
15
 
! Отговори
В източните частни н преди 4 години
В източните частни на Русия е същото, където са по-дръпнати - виждал пазари с месо от жаби, вълци, гризачи, всякакви птици.И там има всякакви зарази, ама на никой не му пука. Поне не са толкова гъсто населени.
34
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай е най-мръсното и гнусно място на планетата. Всички видове отрови на планетата са съсредоточени там, нооо... само пълен наивник може да вярва, че всичко е тръгнало от изяждането на прилеп. Създадоха си го това вирусче с техните мизантропски приятелчета отвъд океана, за да имат повод да колонизират света, ама да не им излезе крива сметката.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 42 А беее...вие и думата "кaтерицa" ли сте цензурирали, бре? Що направо не цензурирате всички думи и да нямаме право на мнение, смешнициии?
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Панголин? Това животно не бях го чувал и го потърсих в търсачката да видя за кво става въпрос. Някво като *** но има люспи наподобяващи шишарка. И това нещо го ядат тия китайци??? Баси извратената нация....Трябваше короната да един да ги изпонатръшка.
31
9
 
16
 
! Отговори
само да кажа преди 4 години
имайте на предвид,че това което ни втълпяват че уж грип ако наистина има нещо то в никакъв случай не е грип!!!а най вероятно е някаква биологична зараза пусната умишлено!и така ви се показва,че както пускат сега тази зараза догодина може да решат да пуснат по света някаква химическа отрова която убива хората за минути!!!така че с карантина или без карантия все ще умрем!а иначе поръчкови статии и фалшиви новини като тази има в изобилие....тръгнал грипа от някакъв си пазар за диви животни...:)))))
30
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
"Човещинка".
29
15
 
9
 
! Отговори
Уотсън преди 4 години
същите които пуснаха вируса, са същите които обвиняват Китай, пазарите, животните и са абсолютно същите, които ви готвят ваксините и чиповете.Ама един средностатистически българин няма капацитета да събере 2 и 2 - все излиза я 3, я 5
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АзНе съм драл, просто се зимслих защото имам котка и като я къпя козината и като стане мокра,става скелет...какво точно ядатат тези от котката..
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте в Индия как са,там е мнооого чисто и хигиенично по улиците и реките в които с-рат!
26
2
 
5
 
! Отговори
Стамат от ВиК-София преди 4 години
До Кольос вечерното СПТУ толкова бат кальо , повече не може да ти роди главата ...
25
9
 
13
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
и ние колим прасета и ги пърлим директно пред децата. Колко корона вируса сме създали?
24
21
 
6
 
! Отговори
до 21 от Нено преди 4 години
пълни глупости. Източник на заразите обикновено са американските пазари. Както и източник на ядрените бомби по населението са същите. Айде марш с плиткия мозък