ЕМА "твърдо убедена": Ползите от AstraZeneca надвишават риска

Официалните резултати ще станат ясни в сряда
16 мар 2021 17:00, Нели Христова
131
ЕМА "твърдо убедена": Ползите от AstraZeneca надвишават риска
Снимка: БГНЕС

Европейският надзорен орган по лекарствата (EMA) заяви отново във вторник, че ползите от ваксината срещу Covid-19 на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) продължават да надвишават рисковете.

ЕМА остава "твърдо убедена" в ползите от коронавирусната ваксина на AstraZeneca, въпреки че редица европейски страни преустановиха употребата й заради опасенията от кръвни съсиреци, подчерта във вторник ръководителят на лекарствения регулатора Емер Кук, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Все още сме твърдо убедени, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" за предотвратяване на Covid-19 със свързания с вируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават риска от тези странични ефекти", заяви шефът на EMA Емер Кук по време на онлайн пресконференция.

Кук посочи, че няма индикации, че инцидентите с кръвни съсиреци, които шефът на EMA определи като "много редки", са причинени от ваксината, но експертите оценяват тази възможност. Доверието в безопасността на ваксините е от първостепенно значение и агенцията извършва оценка на всеки отделен случай, каза още шефът на агенцията.

"Ползите продължават да надвишават рисковете, но има сериозна загриженост и се нуждаем от сериозна и подробна научна оценка. Това е, в което участваме в момента", каза Кук на онлайн пресконференцията.

Агенцията продължава да извършва оценка на докладваните отделни случаи след поставяне на ваксината и се очаква да завърши своя преглед в четвъртък (18-и март), след което резултатите ще бъдат публично оповестени, каза още Емер Кук.

В понеделник EMA отново заяви, че все още смята, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca) за предотвратяване на Covid-19, заедно със свързания с коронавируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават рисковете от странични ефекти.

Тогава Европейският здравен регулатор също така посочи, че неговата Комисия за оценка на риска за фармакологична бдителност (PARC) ще проучи данните за тромбоемболичните събития на 16-и март и ще направи констатациите си на 18 март, заедно с "всички допълнителни действия, които може да се наложи да бъдат предприети".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41"ако ваксините работиха щеше ли да има антиваксъри ?"Да, защото антиваксърите не са против ваксините защото ваксините не пазят както са предвидени, а защото са пълни неграмотници. Те и срещу лекарства и какво ли още не реват. Пълни хахота, тъй че, да ще си ги има, само няма да се казват "анти-ваксъри", а "анти-нещодругоси"
45
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не знам случайност ли е, но ми се струва че болните скочиха много рязко след като започнаха ваксинациите
44
1
 
6
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 3 години
До Лекар от ЗаратаСпоко, колега! Спри да гледаш телевизия и всичко ще е наред!
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо продължаваме да участваме в тоя цирк,питам?!
42
3
 
10
 
! Отговори
Лекар от Зарата преди 3 години
А колегата е от една седмица болен /с пневмония/ след ваксина на Пфайзер още януари. Аз го изкарах и мислех да се имунизирам след 6м-е сега какво да правя?! Колегите и те се чудят-кой след ваксина ,кой след боледуване -всички сме на тръни. НИКОЙ НИЩО СЪС СИГУРНОСТ НЕ ЗНАЕ, СПОКОЙСТВИЕТО Е ДАЛЕЧ.Дотогава-литри спирт, маски и скафандри.Жалко ,имахме големи надежди!!
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако ваксините работиха щеше ли да има антиваксъри ?
40
3
 
14
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
"ЕМА "твърдо убедена": Ползите от AstraZeneca надвишават риска"Много добре, ЕМА.Очевидно рискът е за тези, на които се поставя ваксината.Не разбрах обаче за кого са ползите.
39
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36"Ползите от това да преболедувам вируса по естествен път надвишават рисковете от тромбоза след ваксинация."Ако беше прочел нещо по въпроса с "преболедуването", ако наистина се разболееш, а не го караш безсимптомно, рисковете от тромбози при "естественото" боледуване са всъщност бая високи, затова в курса на лечението се включват разредители на кръвта, тъй че пак лаиците се правите на много умни (и съответно ще го ядете дървото).
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами то с всичко е така,едно коли са по-безопасни от други,при лекарствата е още по-индивидуално,всичко зависи от здравното състояние,имунитета и т.н.,на всяко едно лекарство има изброени по поне 20 странични ефекта,дори и на най-масовите,никой никого не кара на сила...
37
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе да питам 1 година след пландемията, маските помогнаха ли ?
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ползите от това да преболедувам вируса по естествен път надвишават рисковете от тромбоза след ваксинация.
35
2
 
11
 
! Отговори
Е втасахме я!!! преди 3 години
Просто ваксините не работят- нов щам / ако е така/ или не са успели добре да ги направят за краткото време.Вероятно това да не са усложнения , а хората просто се разболяват от ковид ,като си мислят ,че са в безопасност. Може да го карат по-тежко след ваксината ,нещо да се обърква имунитета. Абе пълен ужас и хаос е
34
1
 
22
 
! Отговори
Астра зенека преди 3 години
Риск да ни подведете под съдебна отговорност няма. Така че разбира се че за нас ползите са повече от рисковете. За вас, не е много ясно
33
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ЕМА "твърдо убедена": Ползите от AstraZeneca надвишават риска""Е след като сте готови да ни прежалите, тогава можете да си заврете ваксините в задния двор. Приключих окончателно с вас.
32
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СофияНапразно се хабите. Нормалните хора не четат такива като вас, вече знаят какво да очакват от руски *** и анти-ваксъри.
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ЕМА "твърдо убедена": Ползите от AstraZeneca надвишават риска"Превод: не ни дреме за умрелите, продължаваме с инжектирането...И това са същите които обясняваха въвеждането на мерките и локдауните с това че ги е грижа за всеки един живот...Ползите са финансови, а "риска който си струва" е да загубите живота си.
30
3
 
6
 
! Отговори
Сократис преди 3 години
Ваксината е превенция! Тя не гарантира категорична НЕзаболеваемост, но гарантира при заболяване по-лека клинична картина. Това се отнася за всички видове ваксини, за всички инфекционни заболявания.При ваксинация срещу Полиомиелит (Детски паралич), минимален процент от децата ЗАБОЛЯВАТ от болестта и остават трайни инвалиди за цял живот.Това е известно, но огромния брой предпазени деца, оправдава тези единични случаи... Организмите са различни и се гледа по-малкия риск.
29
2
 
16
 
! Отговори
Не действат преди 3 години
Може би не са опасни, но започва друго да става ясно-НЕ ДЕЙСТВАТ!!!Вече зная за няколко души които в момента са болни/от около седмица/, но са ваксинирани -двама са след 28 дни след втора игла на Пфайзер/лекари са/ , а останалите след Астра Зенека. Освен това са сериозно болни, а не с леки симптоми.Лошото е ,че след ваксиниране се създава лъжливо чувство за безопасност и не спазват така стриктно мерките. Май там е ключът от бараката- не работят и сега се чудят кой сценарий да започнат!
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ползите са за едни, рисковете за други.
27
2
 
16
 
! Отговори
:) преди 3 години
Кажете го на умрелите......