Левски отбеляза 53 години от гибелта на Гунди и Котков

Българският футбол скърби за двама от най-добрите футболисти в историята
30 юни 2024 11:39, Елка Василева
23
Левски отбеляза 53 години от гибелта на Гунди и Котков
Снимка: ПФК "Левски"

От Левски отбелязаха 53 години от трагедията на Витиня, при която загинаха легендите на клуба Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Българският футбол скърби за двама от най-добрите футболисти в историята.

„Днес се навършват 53 години след трагедията на Витиня. Ден, в който се покланяме пред двама велики спортисти и личности – пример за доблест и човечност.

Имената на Георги Аспарухов и Никола Котков припомнят, че има легенди, които не умират, а тъгата по тях е не е просто тъга по двама велики играчи. Не е тъга само за спортната общественост, но и за цяла България. Защото от загубата на доблестни хора винаги боли.

Гунди и Котков останаха във футболната и обществена памет със своят чар и елегантност. За кариерата им е написано и казано всичко, а победите и попаденията с Левски, и с националния отбор ще се помнят завинаги. Те обаче бяха всенародни любимци, защото притежаваха невероятни човешки качества. Затова и бяха толкова обичани.

Наш дълг е да съхраним паметта и да разказваме за големите им постижения като спортисти и хора, за да предадем достойнствата на техните характери.

„ПФК Левски“ се покланя пред паметта на Георги Аспарухов и Никола Котков.

Поклон пред Незабравимите!“, написаха от Левски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от Спорт
Германия елиминира Дания и е на 1/4-финал
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
Стефчо преди 1 ден
Две бирички , слаб шофьор (убиец), една виновна и две невинни жертви ... - 53 години след това .... повод за поклони .......
19
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 ден
"Левски Спартак е спортно дружество, образувано на 22 януари 1969 г. след сливането на софийските клубове Левски, Спартак и Спортист. Под това име дружеството просъществува до 1992 г."
18
1
 
0
 
! Отговори
Гошо Софийски преди 1 ден
До ПроСоТо На МВР отбора беше "Спартак"!
17
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 ден
ха ха,тънък намек,колега-число !..Но няма как:..-ФК "Левски" си беше отбора на МИЛИЦИЯТА !..Все пак е малко странно как така въпросния камион се е намирал точно зад завоя,ограничаващ видимостта ?
16
0
 
4
 
! Отговори
32335445 преди 1 ден
Запитайте се кой кара спортни автомобили с еднакви номера в днешно време ;)
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А Мажоритаря защо не е на събитието? Той явно е над нещата, стига да си получава заплатата...
14
0
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 1 ден
До Само да кажа,ама ти защо си мислиш,че на шефа на този пасквил му трябват журналисти,при това грамотни,тук се котират труженичките,какво не ти е ясно
13
3
 
1
 
! Отговори
до камичката преди 1 ден
Оставаш си ограничен.
12
1
 
0
 
! Отговори
Бау преди 1 ден
На този фотос не ми изглеждат много тренирани! 28 години и край на кариерата! Травми и пенсия! Роналдо и Пепе са на 42 и са неуморими, докато младежите след 65 минута се нуждаят от новия хеликоптер!
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Някой може ли да обясни какво е направил Гунди за България, българския народ, футбол, т.н. Стоичков понякога простете, но е носител на ЗТ, герой от 94-та, донесъл е много радост и слава на българския народ. А Гунди какво е донесъл?
10
5
 
8
 
! Отговори
Борето Мигачев преди 1 ден
Още ме е яд за Златната топка на Ицо. С колегите се пропихме от завист. Затова организирахме класацията на "нощен Труд" и избрахме Гунди за футболист номер едно на България за 20-ти век.
9
1
 
6
 
! Отговори
До 2 МАЛАШЕВЦИ преди 1 ден
2,Ако ДС е убила Гунди и Котков, ти защо избра за кмет на София ДС Васко Терзиев? Отговаряй, Кирчо.. Нещо си гузен
8
3
 
13
 
! Отговори
Бау преди 1 ден
Нямало е интернет, народа е бил заблуден, социализма е имал нужда от герои и номенклатурата му ги е предоставяла - Паша Христова, Парцалев, някой друг футболист, ,Боян Радев, Петър Киров, Лили и Емил Димитров! Гунди е почитан колкото като футболист, два пъти повече за чисто социалистически добродетели, скромност, отзивчивост! Ако бе футболист днес, никой нямаше да го зачита, дори щеше да е предмет на подигравки и присмех! Сега е времето на газарите като Благо Георгиев, Валери Божино татуираните!
7
1
 
9
 
! Отговори
Само да кажа, преди 1 ден
че имената на футболни отбори се пишат в кавички... От всички реклами с които ни заливате, толкова ли не събрахте пари за един грамотен журналист?!?! Само за един...
6
9
 
10
 
! Отговори
Истината преди 1 ден
53 години от гибелта на някакви доносници от ДС. Много дразнят усилията на синята общност да превърнат Гунди в национален герой. Левскари, майорът от ДС може да си бъде единствено ваша клубна легенда, но в никакъв случай общобългарска, още по-малко пък европейска или световна. В никакъв случай не съм фен на петолъчките от армията, но поне при тях липсват подобни наченки на култ към личността. По същия начин превъзнасяхте Мъри Стоилов и Тити Папазов като някакви национални светини едва ли не.
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Днес се навършват 53 години от националната трагедия на Витиня, в която загинаха легендарните ни футболисти Гунди и Котков. Днес се навършват 68 години от деня, в който троцкистът Никита Хрушчов осъществи своето злобно отмъщение. На 30.06.1956 г. той публикува в централните вестници подлата приказка за култа на личността на Сталин.
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Добре че примера за доблест и човечност не е затрил невинни хора. По нищо не са различава от днешните идиииооотиии, които катастрофират всеки ден, защото не знаят законите на физиката. Същите изтърсаци са и тия. Просто тогава не е имало толкоз коли и движение, а големите "герои" и хора за"пример" са се самоубили по най-тъпашкия ночин.
3
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Кой пък изобщо се възхищава на тия пияници футболисти?! Това са бивши алкохолизирани съветски ритнитопковци.
2
19
 
9
 
! Отговори
МАЛАШЕВЦИ преди 1 ден
До 1 Тишина бе червен содомит!ДС уби Георги Аспарухов Гунди и Никола Котков от Страх!Че народа ги обичаше повече от ши б аната содомитска партия БКП и умачкани ят дърт хомосексуалист Тодор Живков!!!!ЗА ДС само гробове с петолъчки у Малашевци!
1
7
 
7
 
! Отговори
Не карай пил! преди 1 ден
Мото на деня на Витиня!