МЗ: У нас няма смъртен случай след поставена ваксина срещу вируса

Сигнали има за 9 случая, в нито един не е доказана връзка
Обновена: 18 яну 2022 13:39 | 18 яну 2022 12:57, Веселина Йорданова
590
МЗ: У нас няма смъртен случай след поставена ваксина срещу вируса
Снимка: БГНЕС

В България няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход. Това заявяват от Министерството на здравеопазването по повод постъпили журналистически въпроси, свързани с твърдения на доц. Атанас Мангъров.

Думите му в ефира на „Нова телевизия“ на 16 януари са: "564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина.

Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ, уточняват от ведомството.

Съгласно действащите изисквания сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). На сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина.

Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване, се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


590
Още по темата: ваксиниИАЛкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МЗ подлежи на наказателна отговорност /по НК/ за предумишлено укриване на данни, с цел вкарване в заблуждение!Предвид огромното значение на този акт на МЗ върху обществото, с цел да повлияе върху общественото мнение, те трябва да подлежат на на-строгите възможни (засега) наказания.
391
3
 
23
 
! Отговори
бее що не си е.. преди 2 години
В науката и медицината се работи с доказателства само че доказателство, за тези бъркочи доказателство че работят няма точно обратното е че те убиват и няма как да им повярвам.Прекалено много хора си заминаха и то с помоща на лекари които осве да взимат пари не знаят как да лекуват тази инфекция . МАНГЪРОВ ГО ДОКАЗА .
390
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това просто не е вярно. Подадените към ЕМА странични реакции към ваксините от България към 15.01.2022 г. са 7232
389
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Ей, перверзник. Нещо друго да те интересува, по-така? Щото имам желание да ти обясня. С колко ли мозък трябва да си, за си направиш труда да се изтропаш по форумите с подобни "оригиналности ".
388
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз знам поне за 3, които са били колеги на мои познати и роднини!Не по време на самото инжектиране, но в рамките на 2 седмици!Ходи го обясни на ваксър - той ти казва , че било от друго!!!
387
0
 
8
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Ако бяхте оставили само заглавието, щях да се ваксинирам. Безсмъртие си е добра оферта. Но още следващото изречение осраа пейзажа.
386
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора умират след ваксиниране, това че не могат или не искат да го докажат че е в следствие от ваксината е друг въпрос.
385
0
 
23
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Ай стига, бе. Сериозно ли от МЗ дават подобно официално становище? В тази връзка, как и от къде знаят, че починалите, които ги съобщават ежедневно, че са умрели, вследствие на ковид, действително са починали от ковид ? Кога, кой и как направи нужните изследвания, за да твърдят едното или другото.
384
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е долна лъжа!!! Над 700 случая има докладвани! Какви 19 случая ги гонят тези платени кллоуни!!
383
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, сега се замислих.. антиваксърите, като напишете някой коментар си видите лайковете после, лъскате ли?
382
1
 
8
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Разбира се... Ей така малко се посъбират поумрели хора, но то е от въздуха.И един мармот...
381
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До :))) Правят се. Даже и шефа на Българската асоциаци на патоанатмоите си го призна, макар и да беше друга целта на интервюто му с Кацаров (още когато беше антиваксър).
380
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ има десетки хиляди починали след ваксинация, в България нямало... То в България и данни няма реални...
379
0
 
13
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Абе то и Оу Джей Симпсън "не е убиец", защото съдът реши, че няма доказателства за това, но всеки нормален човек знае, че той закла като пилета бившата си жена и гаджето й.
378
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се излекувах за 5 дни с 3 шишета Бордо от лидъла. Още на първите симптоми гълтам 2-3 чаши вино и хапвам телешки пържоли и ми минава.
377
0
 
21
 
! Отговори
:))) преди 2 години
За да има причинно-следствена връзка трябва да се правят аутопсии - а познайте дали се правят :)
376
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мамин сладък "Че то даже няма къде да докладваш такива неща в БГ....." Невярно. Институцията, към която се докладват всякакви съмнителни случаи е Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ). Може да стане директно, или чрез лекуващ лекар.
375
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ядете много червено месо и пушите цигари, а после се чудите инфаркт или инсулт от какво е. От лошата храна, не е от мРНК препаратите.
374
2
 
3
 
! Отговори
Майна преди 2 години
ИСТИНСКАТА АЛТЕРНАТИВА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО, И НЕ САМО ЗА ТОЗИ ВИРУС, Е ХОМЕОПАТИЯТА. АЗ ЛИЧНО СЕ ИЗЛЕКУВАХ ТАКА ПЛЮС ВИТАМИНИ. И НЕ САМО АЗ.
373
0
 
17
 
! Отговори
Мирка Нончева преди 2 години
Има някой си заминаха на 52г без причина...