МЗ: У нас няма смъртен случай след поставена ваксина срещу вируса

Сигнали има за 9 случая, в нито един не е доказана връзка
Обновена: 18 яну 2022 13:39 | 18 яну 2022 12:57, Веселина Йорданова
590
МЗ: У нас няма смъртен случай след поставена ваксина срещу вируса
Снимка: БГНЕС

В България няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход. Това заявяват от Министерството на здравеопазването по повод постъпили журналистически въпроси, свързани с твърдения на доц. Атанас Мангъров.

Думите му в ефира на „Нова телевизия“ на 16 януари са: "564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина.

Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ, уточняват от ведомството.

Съгласно действащите изисквания сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). На сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина.

Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване, се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


590
Още по темата: ваксиниИАЛкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
412
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки страхуваш се да се ваксинира лично познава няколко хиляди човека, които са починали след ваксиниране. Как така се оказва, че няма починали след ваксиниране......
411
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корумпирано и подкупното МЗ на кого служи . "9 случая, в нито един не е доказана връзка" Ами как да се докаже след като има медиина завеса отвсякъде. Все повече се трият всичко което е против ваксините - от youtube до facebook .Ваксините са божествени ! Антиваксините са дяволски изчадия ....е толкова от целият свят . Балъците да вярват .Колкото повече се пропагандира ваксинация ,толкова повече е съмнителна аферата . Всички знаят колко хора умират на ден от различни болести. Пука ли му на няког
410
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данните на VAERS, публикувани в петък от Центърът за контрол и превенция на заболяванията, включват общо 1 033 994 съобщения за нежелани събития от всички възрастови групи след ваксини срещу COVID, включително 21 745 смъртни случая и 170 446 сериозни увреждания между 14 декември 2020 г. и 7 януари 2020 г.
409
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и то доста. Само дето не ги обявяват.
408
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МЗ просто казва това, което е спуснато от СЗО.The World Health Organization WHO = the killers
407
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Форумните "професори" смятат, че знаят повече от специалистите. Има: ли изненадани?--------------Коментиращите може да не са професори по диплома, но сме достатъчно интелигентни да разберем, че съвременната "наука" служи на комерса!"Учен" и "морален" са две коренно различни понятия, ако схващате посоката на мисълта ми.
406
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 388Зная да чета немски и работя като кардиолог в немска болница. До сега само приемен са минали 5 случая на миокардит след ваксинация. Това също са факти.
405
1
 
21
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Ковид се разпространи бързо с ваксини срещу други видове вирусни заболявания.
404
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама от МЗ не си вярват сами, нали?Посъбудихме се вече, спряхме да ядем доматите с колчетата!Какъв безродник-бюрократ трябва да си, за да твърдиш подобни ЛЪЖИ!
403
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Върбан"Ако бяхте оставили само заглавието, щях да се ваксинирам. Безсмъртие си е добра оферта"Не е така. Трябва яко преболедуване и тогава ставаш безсмъртен, а имунитетът ти - голям, дебел и твърд!
402
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бее що не си е.."МАНГЪРОВ ГО ДОКАЗА"И кои са първите 3 доказателства, представени от Мангъров да се свети името му и негово е царството небесно? Защото дотук Мангъров, да се свети името му и негово е царствтото небесно, само приказва приказки, които се случва и да не са верни.
401
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как така Мангъра каза по телевизията че имало 546 умрели от ваксини в света
400
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"А колко са доказаните случаи на починали ОТ ковид?"Ако някой твой близък умре СЪС а не ОТ е много по-добре, нали?
399
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Форумните "професори" смятат, че знаят повече от специалистите. Има: ли изненадани?
398
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Коритаров?!
397
2
 
42
 
! Отговори
Така ли? преди 2 години
Мога веднага да запозная министерството с две семейства, които изпратиха мъже на 42 г и 45г след ваксинация. Единият си отиде в деня след ваксинацията, другият получи инсулт 6 седмици след втора доза.
396
0
 
22
 
! Отговори
Bili преди 2 години
тука връзка не може да се докаже, но за всички умрели ОТ ковид е доказано! който не верва е против НАУКАТА!
395
1
 
16
 
! Отговори
Така ли преди 2 години
Ми той и Гешев няма доказан случай на ......... ъъъ, нищо !!!
394
0
 
5
 
! Отговори
Уфффф преди 2 години
Алоууу, Анонимен. Какво казваш, че си правил? Мислил си? С какво, ако не е тайна?
393
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко са доказаните случаи на починали ОТ ковид? Има ли въобще такива?