МЗ увери: Няма да се затварят бизнеси заради COVID вълната

В 17 области вече са въведени противоепидемични мерки
21 юли 2022 17:37, Анисия Иванова
29
МЗ увери: Няма да се затварят бизнеси заради COVID вълната
Снимка: БГНЕС

До затваряне на бизнеси, както се е случвало при предходни пандемични вълни, към настоящия момент е невъзможно да се стигне заради изискването, записано в Закона за здравето от май тази година. Това каза Илия Тасев - директор на Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" в Министерството на здравеопазването, по време на заседанието на парламентарната Комисия по туризъм.

Макар и без кворум, членовете на комисията решиха да се съобразят с предвиденото в дневния ред на заседанието й и да изслушат представители на Министерството на здравеопазването за повишената заболеваемост и очаквания пик на настоящата ковид вълна и мерките и планираните действия на здравните власти в контекста на туристическия сезон.

Според приетите промени в Закона за здравето не могат да се затварят обекти, бизнеси и дейности, допълни Тасев и изтъкна, че до тази мярка не може да се стигне дори и по приетия план. Могат да бъдат ограничавани определен обем от дейности или да се въведат изисквания като например – носене на маска или спазване на дистанция, дезинфекция на ръце.

Любомир Бакаливанов, заместник-министър на здравеопазването, съобщи, че към 19 юли 9 области - Бургас, Варна, Враца, Габрово, Добрич, Перник, София-град, София област и Ямбол са в етап едно според плана за справяне с пандемията, като в тези области са въведени временни противоепидемични мерки, сред които са носене на маски в лечебните и здравните заведения, в обекти за социални услуги, спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 метра в местата със струпване на хора, работа от разстояние, където това е възможно.

С решение на Министерския съвет от 14 юли бяха приети Национален план за готовност при пандемия и Национален оперативен план за справяне с пандемията от КОВИД - 19.

Към 20 юли броят на областите в етап едно вече е 17, като новите осем области са Благоевград, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Силистра. За тях също предстои да се въведат временни противоепидемични мерки, като има минимум два-три дни за подготовка за въвеждането им, обясниха от министерството.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами само преди две седмици хората се перчеха че нямало да позволят да им сложат маски, а вече тихо и кротко се маскират в половин България. Така и с бизнесите до две седмици. Ще ги затворят с полиция и пак нито пък.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зомби, вирус(и) има, ковид няма. Има един фалшив тест и всяко истинско зомби вярва,че ако Фалшивия тест даде положителен резултат, това означава,че има ковид. Къща от карти, крепяща се на един фалшив тест.
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как е възможно да има все още някой заблуден, който да твърди, че вирус няма. Алооо, на коя планета живееш! Да не си бил в кома последните 3 години?
21
1
 
9
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 години
Много не им вярвам в приказките-онези дни говореха че няма да налагат мерки,вчера ,почнаха да налагат!!Алчните лъжци няма да се спрат,докато някой не извади тоягата и не ги почне на бой...
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще ми затворят бизнеса? Ела пробвайте се да ми затворите бизнеса, с нетърпение ви чакам да ви видя
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато сляпо вярвате,че има такъв вирус, ще ви водят за носа като панаирджийска мечка.
18
1
 
9
 
! Отговори
До зомбито отдолу преди 2 години
Кой ти каза, че си го карал, ***, един фалшив тест ли?
17
1
 
13
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 2 години
А защо местните дерибеи на РЗИ-тата по места налагат противоепидемична мярка-носене на маска в градския транспорт? Това го нещо го няма предвидено в етап 1 на плана, но го налагат и ще глобяват. Така че няма абсолютно никакви гаранции че утре тези същите няма да затварят бизнеси наред!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм ваксиниран, но вече два пъти го карам та спорът дали го има или няма е безсмислен.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А градинките?
14
1
 
10
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 години
Докога тези дерибеи от РЗИ,ще си мислят че са над законите и над правата на хората?Сега няма извънредно положение,и ще могат да бъдат преследвани от прокуратурата!!!Мерките са противозаконни ,и,не бива да се спазват...
13
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакам с нетърпение да задължат маските навсякъде, да видим дали овцете ще нахлузят пак намордниците.
12
1
 
23
 
! Отговори
61088 преди 2 години
Няма това, няма онова а лека полека мерките се въвеждат със заповеди на все по анонимни чиновници. И да не се заблуждаваме - няма да "изметем" никого. Бедният не протестира.
11
3
 
13
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
До До 6Вчера се карах с аптекарката. Никой не носи маска и не бива и да носи. Разбира ме ама ако дойдели на проверка... Каква проверка комисията приела предложенията без кворум...това легитимни изисквания ли са? То правителство няма те ограничения ще налагат!!! Мислех да дам вотри шанс на ПП ама Сърбезова ме разубеждава. Руският шпионин за съжаление печели най-много от измислените вълни.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да не бъдат толкова уверени, не се знае какво ни чака тази зима, има много големи рискове да не ги изброявам не само за бизнесите.
9
1
 
25
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Нали наложиха маски за София за болниците. Никой не ги е измел. Софиянци явно са послушни и изпълняват безропотно.
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид представлението приключи. Бис няма да има.
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън с двете му бустерни дози е с положителен тест за ковид препаратите работят.
6
1
 
33
 
! Отговори
МЗ преди 2 години
Няма да затваряме, само ще наложим пак зелени сертификати и те сами ще затворят.
5
2
 
2
 
! Отговори
морски преди 2 години
Тук бизнеДСи перат парички, окрадени от нази всички