Постковид: Новата епидемия и най-масовият проблем в момента, който подценяваме

Състоянията може да трае с години, уточни д-р Ботев
23 яну 2024 15:30, Анисия Иванова
119

Ковид пандемията отмина, но вирусът продължава да циркулира около нас. Две години по-късно все повече усещаме влиянието му с постковид състоянията.

Хематологът д-р Чавдар Ботев заяви в студиото на "България сутрин", че проблемът е много сериозен.

"В САЩ от Ковид починаха около 1 млн. души, докато в момента има около 30 млн. с постковид и 2-4 млн. не могат да отидат на работа. В ЕС това са 50 млн. души. Представете си, в България има група от 5 хил. жени, които не могат да отидат на работа и това не се знае в държавата. Това са хора, които са изправен пред социален крах. С нормалните методи на изследване не може да хванете, че се касае за постковид и това води до насочване към психиатър", обясни гостът.

По думите му симптомите са много лесно разпознаваеми и всеки може да усети, че не се чувства както преди. Такова е чувството за умора след минимално физическо натоварване. Подценяваме тези състояния, а тук става въпрос за човешки ресурс, изтъкна д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Хематологът подчерта, че в ЕС има милиарди за решаване на този проблем, а "ние стоим все едно нищо не се е случило".

"Това е най-масовият проблем в момента. Пациентите го осъзнават и се насочват основно към психиатри. Германските партньори от лабораториите извадиха постковид изследвания - малък, среден и голям пакет. Когато имате симптомите, обикновено имате два вида антитела срещу мозъка, което е много страшно. Вирусът може да остане в мозъка ни с месеци и години, постепенно настъпват автоимунни реакции. Имаме рязко увеличение на автоимунните заболявания. През 2020 г. давахме безумно много антибиотици", каза още д-р Ботев.

Той е на мнение, че по-тежките случаи трябва да бъдат диагностицирани правилно, но микробиологията в клиниките не е на нужното ниво. Трябва да се отделят много средства за микробиолози и вирусолози, смята хематологът.

Д-р Ботев посочи и някои от симптомите на постковид: бърза умора при младите хора; сърдечни пристъпи след събуждане - проявява се при ставане; имунната система е изключително потисната.

"Разковничето е правилното лечение на всеки нов Ковид. На пазара се появи нова ваксина, която е хубаво да имаме - Novavax. В Германия взеха 10 млн. ваксини. Ако имате антитела, не е добре да правите ваксина. 6 пъти по-силен е имунитетът при преболедувалите", уточни д-р Ботев.

Състоянията на постковид може да траят с години, а за тежките случаи медицината не може да помогне, стана ясно още от думите му.

"Тя си е паралелна пандемия, засяга работоспособните хора. Решение има, нашето сдружение е готово да работи с всеки. Имаме международни партньори, събрали сме всичко", отбеляза д-р Ботев.

Понякога постковидът при някои хора в комбинация с определен паразит води до свръхбърза деменция. Млади хора свръхбързо оглупяват видимо, това е много страшно, алармира хематологът.

Д-р Ботев препоръчва изследване на антителата. Гостът поясни, че понякога тежкият постковид започва две години след прекарване на заболяването.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един ваксър по-долу е написал, че само 0,01% от българите печелели повече от него хахахах Ако можеше да смята, нямаше да напише подобна "гениална" лъ_жа. 0,01% от 3 млн. работещи грубо означава че е сред 300-те най-богати българи хахаха Може би има банка, или ББ, а защо не и Пеевски са се включили в коментарите. А може и Домусчиеви или Гриша Ганчев да пишат хахаха Както и да е. Просто не се сдържах да напиша какви "гениални" хора са се боцнали. Математиката за 4-ти клас им куца нещо.
84
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
това само неваксинираните ли засяга ?
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Принципа е създаваш проблем,даваш решение ,ама от решението се създава още по голям проблем и доста решиха проблемите като отидоха в гробищата.Ама така е който вярва на зомбивизорите
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Естествен отбор има ,имам пред вид постковидните хахахаааа
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Доста ваксинирани дадоха фира ,но недостатъчно.Нищо нова година нов късмет.Съвет купете си гробно на място че ще поскъпват.
80
3
 
11
 
! Отговори
Факсъри са преди 3 месеца
Урсулката им говори всеки ден. Комуникират си. Шепне им на факсърските ушенца и размахва тъъънка иглица. За без пари било. За здраве било. Наздравица, един вид. Послушали я и заголили рамена, дупета.. Пет игли поред изяли. Бустъри мустъри. Всичко според Европейските правила. Европейци са все пак. Сега всеки ден сърцата прескачали, зъбите тракали. Като ранени животни се влачели. Урсулката ги изигра!
79
5
 
15
 
! Отговори
Половината заминаха преди 3 месеца
Около мен тия дето избраха диглата, половината вече се пренесоха в друг свят. Ама никой не го афишира. Проблеми никви!!!
78
5
 
11
 
! Отговори
Бодоха се и капаха преди 3 месеца
Като есенни листа изсъхнаха и окапаха! Като болни кучета се влчиха. Като мухи падаха! Урсулката ги боде един по един. На никого не прости!
77
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
- Шефе, шефе, търсят те по мотофона! ... Кой бе сестро, кой ме търси?.... Един иска да го вакваме! Шефа: - Кажи му бързо да идва и да си приготви парите за ваксината! ... Тя ваксаджикката: - Шефе, шефеее, доколкото си спомням правилата за боцкане бяха.... след като плати, първо аз да го боцна с иглата а после безплатно да ме боцне и мен! Да! Да ... действай Сестро, че без пари ко жа праим до утре? Трябва да платим и на спшонтачката....
76
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тука гледам все още някои които не са се ваксирали си мислят, че са по-здрави от вакснатите. Ами вие не сте разбрали за новината отдааавна се доказа, че ваксинираните предават анти-телата от ваксината на неваксинирани. Демек, освен вируса, ви подмятат и вакснатите анти-тела демек сте същия уьй
75
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хо, хо, хо ... Аз съм Красавицата Ваксърка и искам някого да боцна и след като го боцна... за без парички ще му дам да ме боцне! Айде *** какво чакате? Елате при мен за без пари ще ви дам да ме боцнете, но преди това ще ви боцна с Шестопръстната си ръчичка с острата Ковидова игличка, дето шефа ми я даде, поглеждайки ме лажерно с очички с под моята поличка!
74
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Честно казано вече не ми е жал за ваксъри. Все пак те искаха и от нас да се ваксинираме, което не беше редно. Еми сега да се спасяват с постВАКСИ проблемите си. Предупреждавахме ги, те се присмиваха и дори обиждаха. ОК, сега да не ме занимават. Защо ваксинирана Европа има такива проблеми, а в Бг не съм чул един да се оплаква от подобно нещо? Ами защото в Европа се ваксинираха, а в Бг от уж 25-30% ваксинирани реално са не повече от 10%. Другите само на хартия. Честито на печелившите!
73
2
 
11
 
! Отговори
Хммм преди 3 месеца
А НЕВАКСИНИРАНИ С "ПОСТКОВИД" ИМА ЛИ???
72
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Боледува по 3 пъти от КОВИД, настинка било, едвам го спасят първите 2 пъти на третия си замине." - Не съм ваксиниран, не съм боледувал от Ковид, 80% от познатите ми не са ваксинирани и не са боледували от Ковид... :) ... иначе ти задължително да си биеш бустера редовно. Много е важно за обществото инди_види като теб да се ваксинират срещу Ковид колкото се може по-често. Умолявам те да се боц_каш на всеки няколко месеца. Нали така трябвало според професорите, които слушаш?
71
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Опитахме се да помогнем на тези хора, да ги предупредим, но за съжаление повярваха на конспиративните теории и се ваксинираха.
70
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Хем в повечето държави в ЕС 90% се ваксинираха за да се "защитят" от ковид, хем им трябват милиарди евро за да се справят с "постковид" проблема. Само на България със 70% неваксинирано население не й се налага да го прави. Забелязвате ли причинно-следствената връзка?" - От ваксъри не очаквай да забелязват причинно-следствени връзки. На тях Телевизора трябва да им каже връзката, иначе тя просто не съществува хахаха Антиваксърите отдавна сме си направили причинно-следствените връзки... :)
69
3
 
10
 
! Отговори
Честита Промяна! преди 3 месеца
Ваксинираните намаляват! В крайна сметка това пак си е вид естествен отбор!
68
3
 
22
 
! Отговори
Анти-отровен преди 3 месеца
Когато казвахме в началото на ваксините , че предизвикват автоимунни заболявания, мисирките лъгахте и триехте ! Сега се оказа, че имало, ама пак не били от ваксини, а от ?!?! ПОСТКОВИД ?!?! Колкото сте пpости два пъти повече сте нагли!
67
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 53 - Дано нищо ти няма и дано нищо да ти няма в бъдеще. Факт е, че хората сме в пъти повече отколкото ще са работните места само след 5 години. Една оФца няма как да мисли толкова напред в бъдещето. Не знам колко пари печелиш, не е моя работа и в случая няма значение. Просто хората сме много и се търсят начини за редуциране. Дори не го крият това. Щом имаше такава истерия заради вирус, убиващ годишно по-малко хора, отколкото цигарите, значи имаше нещо гнило. Инфо има достатъчно. Чети.
66
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен "Остана ми пищене в ушите. Няма махане." ------------- развод пробва ли?