Постковид: Новата епидемия и най-масовият проблем в момента, който подценяваме

Състоянията може да трае с години, уточни д-р Ботев
23 яну 2024 15:30, Анисия Иванова
119

Ковид пандемията отмина, но вирусът продължава да циркулира около нас. Две години по-късно все повече усещаме влиянието му с постковид състоянията.

Хематологът д-р Чавдар Ботев заяви в студиото на "България сутрин", че проблемът е много сериозен.

"В САЩ от Ковид починаха около 1 млн. души, докато в момента има около 30 млн. с постковид и 2-4 млн. не могат да отидат на работа. В ЕС това са 50 млн. души. Представете си, в България има група от 5 хил. жени, които не могат да отидат на работа и това не се знае в държавата. Това са хора, които са изправен пред социален крах. С нормалните методи на изследване не може да хванете, че се касае за постковид и това води до насочване към психиатър", обясни гостът.

По думите му симптомите са много лесно разпознаваеми и всеки може да усети, че не се чувства както преди. Такова е чувството за умора след минимално физическо натоварване. Подценяваме тези състояния, а тук става въпрос за човешки ресурс, изтъкна д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Хематологът подчерта, че в ЕС има милиарди за решаване на този проблем, а "ние стоим все едно нищо не се е случило".

"Това е най-масовият проблем в момента. Пациентите го осъзнават и се насочват основно към психиатри. Германските партньори от лабораториите извадиха постковид изследвания - малък, среден и голям пакет. Когато имате симптомите, обикновено имате два вида антитела срещу мозъка, което е много страшно. Вирусът може да остане в мозъка ни с месеци и години, постепенно настъпват автоимунни реакции. Имаме рязко увеличение на автоимунните заболявания. През 2020 г. давахме безумно много антибиотици", каза още д-р Ботев.

Той е на мнение, че по-тежките случаи трябва да бъдат диагностицирани правилно, но микробиологията в клиниките не е на нужното ниво. Трябва да се отделят много средства за микробиолози и вирусолози, смята хематологът.

Д-р Ботев посочи и някои от симптомите на постковид: бърза умора при младите хора; сърдечни пристъпи след събуждане - проявява се при ставане; имунната система е изключително потисната.

"Разковничето е правилното лечение на всеки нов Ковид. На пазара се появи нова ваксина, която е хубаво да имаме - Novavax. В Германия взеха 10 млн. ваксини. Ако имате антитела, не е добре да правите ваксина. 6 пъти по-силен е имунитетът при преболедувалите", уточни д-р Ботев.

Състоянията на постковид може да траят с години, а за тежките случаи медицината не може да помогне, стана ясно още от думите му.

"Тя си е паралелна пандемия, засяга работоспособните хора. Решение има, нашето сдружение е готово да работи с всеки. Имаме международни партньори, събрали сме всичко", отбеляза д-р Ботев.

Понякога постковидът при някои хора в комбинация с определен паразит води до свръхбърза деменция. Млади хора свръхбързо оглупяват видимо, това е много страшно, алармира хематологът.

Д-р Ботев препоръчва изследване на антителата. Гостът поясни, че понякога тежкият постковид започва две години след прекарване на заболяването.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
6
 
6
 
! Отговори
тик-так преди 3 месеца
Абе квото и да си говорим, навапцаните програмисти, бинзесмени, 0.00001% от каймака, имотните могули и т.н. "елити" съвсем скоро ще опрете до Бай 'Асан с лопатата с двата дохтората по загрообване. По 6 на ден, всеки ден, от сиропираните 20% в Територията се доверяват на Бай 'Асан.
64
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НашиОТ пръв по смъртност от КОВИД в света! Гордее се, че е плиткоумен антиваксър. Боледува по 3 пъти от КОВИД, настинка било, едвам го спасят първите 2 пъти на третия си замине. Абе, тъжна нация са това българите. Неслучайно най-бедни и най-необразовани в ЕС...
63
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хематологът подчерта, че в ЕС има милиарди за решаване на този проблем, а "ние стоим все едно нищо не се е случило".-----------------Хем в повечето държави в ЕС 90% се ваксинираха за да се "защитят" от ковид, хем им трябват милиарди евро за да се справят с "постковид" проблема. Само на България със 70% неваксинирано население не й се налага да го прави. Забелязвате ли причинно-следствената връзка?
62
3
 
5
 
! Отговори
Д-р Наполеон преди 3 месеца
Като чета коментарите май трябва да добавим и нов страничен ефект от вълшебните отвари - делюзия.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Остана ми пищене в ушите. Няма махане.
60
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колежка с три ваксини още не може да се оправи от това, което и причиниха ваксините. Стигна се до операции. Не знам постковид ли я водят, но преди компотите си беше здрава.
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така и не разбрах, защото от всичката тази истерия за ковид, трябваше да се къртят пейките в парка. Пейките с какво бяха виновни за ковид?
58
2
 
4
 
! Отговори
про3 ба4катор преди 3 месеца
До до 53 "За доход дори няма какво да говоря- в топ 0.01% съм по платци" ---------------- въх, чекай, че се стреснах да не съм попаднал по погрешка във форума на FT.. че така предния път впн-а без да иска ме прати в некав форум с шлаус кваб, гил бейтс и шефа на вангард.. ама не мога да ви кажа какво си разправяха, че ша ме застрееелят.
57
2
 
4
 
! Отговори
Преводач преди 3 месеца
"Хематологът подчерта, че в ЕС има милиарди за решаване на този проблем, а "ние стоим все едно нищо не се е случило"." тоест да преведа за обикновения данъкоплатец, човека пита защо за тях няма парички за усвояване от фонда "Постковид"!
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това са ваксаджийчетата, чието здраве се прецака от "ваксината". Обърнете внимание, че белодрешкото тактично препоръчва съвсем различна ваксина против ковид вместо "доказаните".
55
4
 
11
 
! Отговори
and then there were преди 3 месеца
И днес 6 малки факсърчета полегнаха на сянка под здравеца
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До мерете си приказките: Съвсем премерено се чудя от къде извади толкова роднини с ковид и постковид. Съдейки по постовете ти за 4 години, ковидясалите ти роднини са над 3000 броя. Не се хаби да дращиш глупости, разконспириран си като платен кравар.
53
16
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 3 месеца
Прекрасно. Аз твърдя обратното. Образован човек съм, не съм написал долното- написах коментар 52. За доход дори няма какво да говоря- в топ 0.01% съм по платци на данъци като физически лица у нас. Това няма значение. За мен антиваксърите сте едни аутсайдери. Овце, вярващи на конспирации и мемета из Фейсбук. А да не говорим колко видове ваксини има... Е, ваксиниран съм. Не съм боледувал от КОВИД, нищо ми няма. Няма и да ми има :)
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Забавно е как една и съща група загубени аутсайдери плямпа за базов доход, гущери и всякакви конспирации..." - Викаш на Световния Икономически Форум са някакви аутсайдери плямпащи за базов доход хахахаха ... Супер забавни сте г-да Телевизори. За базов доход се говори отдавна и то заради автоматизацията и роботизацията. Големи претенции за професии, интелект и пари, а не сте чували за толкова важни неща. След като ИИ поеме голям процент от дейностите какво правим със 70% от хората - базов доход!
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Искам на всеки некролог да пише дали потребителят е бил навапцан или не! Както само до преди няколко години навсякъде настояваха да знаят дали съм сиропиран, така сега е редно същото да се прилага и при починалите, заболелите, несъбудилите се и т.н.!
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До do 44 - С акъла е като с парите. Дали имаш или нямаш е по-важно, отколкото какво пише някой си някъде си. Радвам се на добър стандарт на живот, а за акъла имам достатъчно признания както от институции, така и от хората около мен. Самочувствие имам, така е, особено след Ковид истерията. Просто успях да разбера, че 80% от хората на този свят използват главите си предимно за гледане на телевизия, но не и за мислене. Ваксърите сте в тази група. Доуточнявам, понеже не знам дали ще се сетиш сам.
49
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мерете си приказките, защото имам роднини, които имаха брутални пост ковид последици! И то доста преди да излязат ваксините... Около мен почти всеки е ваксиниран и никой нито е боледувал от КОВИД (освен леко), нито има някакви щети по себе си. Забавно е как една и съща група загубени аутсайдери плямпа за базов доход, гущери и всякакви конспирации...
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Епидемия,,щото си направиха клинични пътеки за пост ковид. И пандемия ще я кръстят. И понеже е дълъг, и пътеките са им дълги. Безочлива кражба. То България кой ли не я ошушка, но тези са супер нагли
47
2
 
5
 
! Отговори
про3 бачкатоор преди 3 месеца
Я па да ви питам там умните айтита, програмисти и т.н. офисен планктон - колко патрони имате? Е он ден две були мъцнаха гръкляна на един такъв заблуден айти и то само защото се мрънкали за некви права.. представете си какво ще стане като дойде време за базов доход във времената, когато по-голямата част от сиропираните няма дори да има кой да загрооби..
46
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Постковид е само при неваксинирани." - Постковид при неваксинирани няма. Всъщност такова нещо като постковид няма. Има поствакси, но ваксърите не могат да проумеят дори след 4 години как се гъ_баркат с тях. Нищо де, ако не в този, в следващите 10 живота може и да им светне лампичката.