Разсекретиха находище на "извънземни" диаманти

Находището в Русия съдържа трилиони карати скъпоценни камъни
Обновена: 16 сеп 2012 18:47 | 16 сеп 2012 18:40,
105
Разсекретиха находище на "извънземни" диаманти
Снимка: Reuters

Разсекретено е най-голямото находище на свръхтвърди диаманти в света, намиращо се в Русия. Новината бе съобщена от новосибирски учени от Института по геология и минералогия към Сибирското отделение на Руската академия на науките /РАН/, предаде БТА.

Находището се намира на границата на Красноярския край и Якутия в района на Попигайския астроблем - стокилометров метеоритен кратер, образувал се преди 35 млн. години в Попигайската котловина.

Още през 70-те години на миналия век руски учени откриха там особено твърди диаманти - импактити с необичайни свойства. Те са два пъти по-твърди от обикновените и имат различна структура.

По онова време обаче правителството поставя ударението върху изграждането на заводи за производство на синтетични диаманти, затова изучаването на импактитите е спряно, а данните за находището са заскретени.
 
След като е свален грифът секретно, геолозите се връщат към изучаването на минерала.

Академик Николай Похиленко, директор на Института по геология и минералогия твърди, че още първите резултати от изследванията са се оказали достатъчни, за да се говори за възможен преврат на световния пазар на диамантите. Находището съдържа трилиони карати скъпоценни камъни.

По думите на академик Похиленко, ценността на импактитните диаманти се увеличава от необичайните им абразивни свойства и големите размери на зърната, което разширява сферата на промишленото им използване.

Учените подчертават, че няма друго място в света, където да съществуват импактити с такива свойства. Това позволява на специалистите да твърдят, че са с извънземен произход, а също, че Русия е монополен притежател на неограничени запаси от уникалната суровина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: Русиядиаманти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
20
 
4
 
! Отговори
Ф-1. До 80 преди 11 години
Икономиката на Китай е експанзия без аналог,докато руската е със затихващи функции!
68
7
 
5
 
! Отговори
X преди 11 години
До Ф-1 - N79Хаха. Добър пример даде с китайците. Те пък сякаш са измислили нещо сами. Всичко им е крадено или по чужд лиценз.
67
20
 
7
 
! Отговори
Ф-1 преди 11 години
До 71Всичко,което са произвели руснаците е още едно основание да се срамуват от него.Това,за автомобилите което споменаваш не прави изключение. За това купуват лицензи,защото не могат да измислят нищо,а вече не могат и да откраднат.Ако не са природните богатства,скоро ще бършат задниците на китайците.
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Я ме светни и ми кажи кои са тия четвърт милион души, които използват руски език??? "Веднага те светвам, с цитати от Wikipedia, на чист български. Колкото и да ти е тъжно, чети:Майчин език на: ~147 милиона човека (данни 2002г.)[1]Втори език на: ~114 милиона човека (данни 2006г.)[2]Руският език е географски най-разпространеният език в Евразия, също така е и най-използваният славянски език в света, говорен от около 260 000 000 души. През 20 век, поради статута на Съветския съюз като суперсила, той придобива голямо политическо значение и днес е официален език на няколко държави - Русия, Казахстан, Беларус, Киргизстан, Приднестровие, Абхазия, Южна Осетия, както и на Организацията на обединените нации. Освен това около 1/4 от световната научна литература е публикувана в Русия. Руският език също се използва в терминологията на области като техниката, комуникациите и т.н.Руският е географски най-разпространеният език в Евразия и най-говореният език в Европа. Съществен брой руско-говорящи извън Русия има във всички страни от бившия Съветски съюз, в Германия и в Израел. В рамките на Еврепейския съюз, за сравнение, немският се говори от 86 милиона души, а в цяла Европа е роден език на 95 милиона човека и е втория най-говорен език на континента Европа след руския език.
65
3
 
5
 
! Отговори
до 73 преди 11 години
те японците незнам за самоубиствата ама там го карат на ЧЕСТ И ДОСТЙНОСТВО ама ти провери за самоубийствата на първите две места кой са в ЕВРОПА да ти кажа УНГАРИЯ И БЪЛГАРИЯ ВСяКА ГОДИНА Е ЕДНО ИСЪЩО И ТАКА ОТ 5 ГОДИНИ НАСАМ въпреки че тука половината статистика се крие
64
8
 
2
 
! Отговори
адфг преди 11 години
КАКВИ ДИМАНТИ КАТО ГИ ПРОДАВАТЕ НА ИЗРАЕЛ НА БЕЗЦЕНИЦА ПРОДАЖНИ ЮДЕ-МАСОНИ СА ПУТИН И ДРУГИТЕ ГАДОВЕ КОИТО КРАДАТ РУСИЯ .
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре е че хладилник на 30г. още работи, но думата е за друго и ти сам го каза; На 30г
62
2
 
11
 
! Отговори
до ф-1 преди 11 години
руската икономика вече *** произвежда АВТОМОБИЛИ на западни концерни -поне 5 концерна са там!!!стига с тия тъпни---ние произвеждаме *** като тебе...и тебе подобните ти ***... Масквата е скъп град и просто *** като тее ще проси поулиците -влизайте в час щото сте луди половината шушляци....Учете руски англиски и МАНДАРИН или некъквово друго наречие ....КИТАЙ ВЛИЗА ако иска де,ще смачка всички икономики в момента
61
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мда, вярно Русия има повече залежи от Менделеевата таблица! Останалите злобари да се пръскат от яд и да си чоплят вече не-чак толква интересните обикновени диаманти.
60
6
 
2
 
! Отговори
Ф-1 преди 11 години
До 65Забрави да споменеш и Москича!***.
59
15
 
6
 
! Отговори
Ф-1 преди 11 години
Ако не са природните богатства,тези алкохолици ще израт от глад.Парите от тях обаче влизат джобовете на такива като Путин,олигарси и супер мафиоти, държащи в подчинение цели републики!А що се отнася до руската икономика,тя май вече произвежда само самовари и никому ненужни ***.
58
1
 
0
 
! Отговори
стълба преди 11 години
No rest ,no rest,up up up.Диаманта на снимката -thats gangster
57
5
 
2
 
! Отговори
БКП-СССР преди 11 години
Еми какво ви остава друго освен да викнете ТУКВАНА-БОРИСОВ да ви пререже една летичка и тържествено да открие разсекретеното находище ....както при бай тошо дето се целуваше с брежнев....а на руски за оново другарче *** тука дето се отваря,ами говори се навсякъде в АНТВЕРПЕН в ШВЕЙЦАРИЯ в АВСТРИЯтам паза руски си свалят гащите --и всичко е кеш ,***..В англия едно време нещяха АБРАМОВИЧ щото бил мошеник....нещо друго да питаш къде говорят и
56
2
 
15
 
! Отговори
до 56 преди 11 години
Да имам хладилник "ОКА" с камера и помпа (компресор) за охладени напитки и фризер "МИНСК" и са на повече от 30 години и още работят без проблемно а за инструментите на съседа авто монтьор скоито се хвали,че са руски няма да ти пиша.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
haha towa e interesno, naj-bezumnata targowiq na zemqta da se srine po tozi na4in :)))
54
4
 
12
 
! Отговори
до 60 преди 11 години
ами това са Беларус ,Русия ,Украина ,Казахстан , средна азия ,Монголия ,много е лесно да го разбереш ама такива като вас туркофили манафестанци като чуят думата Русия много ги боли ха ха ха
53
1
 
2
 
! Отговори
До 60 преди 11 години
Дай си Email-a. Ще ти изпратя поименен списък.
52
7
 
9
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
единственния олигарх в държавата ти е Боко Тиквуна , а ти си от тия *** неграмоно наивни които гласуваха за него .
51
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В момента над 250 милиона души по света използват Руски език..."Я ме светни и ми кажи кои са тия четвърт милион души, които използват руски език???
50
6
 
6
 
! Отговори
До 56 преди 11 години
Да наистина има какво да научат. Може да научат как се съсипва държава и как не бива да се управлява.