След роднински бракове: Хабсбургите - пример за израждане

Геномът на Карлос II като на дете, заченато от брат и сестра
3 дек 2019 22:30, Елка Василева
45
След роднински бракове: Хабсбургите - пример за израждане
Снимка: Pixabay

ДНК анализ позволи на испански учени да потвърдят, че прословутата изпъкнала челюст на монарсите от династията Хабсбурги и други необичайни черти на лицата им са свързани с бракове между роднини, предаде ТАСС.

Изводите на генетиците са публикувани в британското сп. "Annals of Human Biology".

"Хабсбургската династия била сред най-влиятелните политически сили в Европа, но днес е известна най-вече като пример за израждане. За пръв път успяхме да покажем, че между израждането и издадената напред брадичка на Хабсбургите съществува директна генетична връзка", заяви Ронан Вилас от университета в Сантяго де Компостела.

Династията на Хабсбургите е смятана за една от най-могъщите управляващи фамилии в историята на Европа и света. Освен с удачните съюзи между династии тайната на успехите на Хабсбургите е свързана с това, че системно встъпвали в брак с роднини. Това позволило на Хабсбургската династия да задържи владенията си, но в дългосрочен план довело до израждане.

Последният й представител Карлос Втори бил засегнат от редица вродени заболявания и умрял на 38-годишна възраст. Историци отдавна смятат съдбата му за нагледен пример до какво водят браковете между роднини.

Наскоро Вилас и колегите му дешифрирали генома на Карлос Втори и установили, че по структурата си неговата ДНК не се различава от генома на дете, заченато между брат и сестра.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
36
 
! Отговори
Знаем преди 4 години
И ние в БГ обгрижваме една общност в която е традиция семействата да са от първи и втори браТчеди... и да създават деца. Тотално увредено ДНК, ментални разстройства и болести....
12
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето, че съвременните европейски ценности не са се появили току-така. Имат си дълбоки корени в миналото.
11
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отскоро нещата у нас се промениха още повече.Онзи етнос вече има стимул да спазва по-интензивно древните си традиции и да се жени за първите си братовчеди, защото дете инвалид вече носи доход колкото заплатата на професор.Законът у нас забранява кръвосмешението, но ние търпим онези, пък и ги хрантутим на всичко отгоре!Кой ни е крив, след като сами си създаваме проблеми?
10
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такова *** е факт.Затова още през 20-и век започнаха да допускат бракове на принцове и принцеси с хора, които не са от кралска кръв и не роднини на съответната монархическа фамилия.У нас обаче е друго. Ние с огромен ентусиазъм хрантутим една общност, която се състои от различни племена. Някои от тези племена признават роднинството само по мъжка линия, а сред други пък се практикува традицията, ако са по-заможни, двама братя да оженят децата си, за да не се разпилее имуществото им.
9
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Това е партенка, съчинена от позитанковците с определена цел. Нали не гледаш сериозно на тази измислица?Царят да допусне малолетна индийка да роди от него?! Да, бе ...Щяха да й осигурят аборта и пари, за да си трае, а ако се беше опитала да своеволничи, щеше да й се случи битова злополука.
8
5
 
24
 
! Отговори
Русия ви е в устата преди 4 години
З акъв *** бре? Я си вижте вашите управляващи. Само за шоу на ужасите стават. Опааа, забравих - и за първо място по рожденна лоботомия
7
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РусияКое точно е демокрацията при династическите бракове, бе? Бих те нарекъл промит мозък, ама за тази цел трябва да имаш мозък.Браковете между хабсбургите по-скоро напомнят демокрацията в Русия, където Путин и Медведев демократично се редуваха кой да застава отпред и кой отстрани.
6
14
 
22
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Ету що демокрацията е уродлива и накрая свършва с фашизъм и унтерменшани.Зиг гей!
5
10
 
49
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Тея учени пак откриха топлата вода. Ей заради такива тарикати дето човъркат факти известни на децата Тръмп се гаври с науката и климата. Открили на баба си дантелените шорти
4
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво е пример Симеончо две?Да не би да му има нещо на брадичката? Симеончо две е еталонен европеид.
3
18
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ТАСС кога ще предаде, че Ленин е сифилитичен хомосексуалист-бездетен.
2
1
 
27
 
! Отговори
не вервам преди 4 години
Като Братовчеди и В краеен случай пълни аномалии, за да не се затрие наследсвото, Сестра и БратА?! :(
1
16
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Симеончо две е пример.