Почина бащата на легендарния сладкиш тирамису

Италианецът Лингуаното го създал случайно
30 юли 2024 07:19, Петър Бойчев
6
Почина бащата на легендарния сладкиш тирамису
Снимка БГНЕС

На 81 години почина Роберто „Лоли“ Лингуаното, италианският сладкар, за когото се смята, че е създал емблематичния десерт – тирамису. Наричан е „бащата на тирамисуто“.

Починал е в Италия след дългогодишна битка с неуточнена болест. Известният сладкар създава кулинарната класика в началото на 70-те години, докато работи в Alle Beccherie, известен ресторант в Тревизо, Северна Италия.

Невероятният десерт има няколко истории за произход, включително една, в която се казва, че  случайно Лингуаното е изпуснал маскарпоне в купа със захар и яйца. Според местните жители след това Лингуаното усъвършенства рецептата с аромат на кафе с помощта на Алба ди Пило-Кампеол, съпругата на собственика на Alle Beccherie Адо Кампеол.

Твърди се, че по-късно тя е добавила бишкоти, напоени с еспресо към десерта. Магическите съставки са само шест – яйца, савоярди, захар, маскарпоне, кафе и какао. Десертът първоначално е бил кръстен „Tirame Sù“, име, което се превежда като „вземи ме“.

Журналистът Джиджи Падовани, който е близък приятел на Лингуаното, е съавтор на книгата „Тирамису“ със съпругата му Клара. Той си спомня: „За нула време този десерт стана основен в Le Beccherie. Беше сервиран върху кръгъл поднос с бишкоти, напоени с кафе и два слоя сметана, и маскарпоне.“

Няколко години по-късно, през 1983 г., рецептата за тирамису е публикувана за първи път в списание в Тревизо. След това Le Beccheri го отнесе във Венеция и по-късно го разпространи по целия свят.

От 90-те години нататък десертът става известен навсякъде.

Съобщава се, че Лингваното е бил популярен сред колегите си, въпреки че е бил срамежлив и резервиран. Той е прекарал няколко години, работейки в чужбина, преди да се върне у дома в родния си Венето. /Дарик

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: тирамисусладкишбащата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано да се оправи човека.
5
1
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
" Бог види и не прощава ! " . Алчността не е гаранция за дълголетие , особено при наркодилърите и другите мафиотски структури .
4
7
 
4
 
! Отговори
Българчето преди 1 месец
Моя пра прадядо е измислил попарата пък.Но свеета не я призна.Защо ли ?
3
1
 
14
 
! Отговори
Онзи преди 1 месец
Италианска работа .Големи са.Много са дали на света.
2
7
 
1
 
! Отговори
Бай Байдън преди 1 месец
Ми като му е толкос акъла
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог да прости този добър сладкар. Тирамисуто го направи безсмъртен.