Учени алармират: Кратката отпуска е вредна за здравето

Вижте колко седмици годишно трябва да почиваме
30 юли 2024 07:00, Петър Бойчев
56
Учени алармират:  Кратката отпуска е вредна за здравето
Снимка БГНЕС

За да не подлагаме на риск здравето си, всяка година трябва да почиваме минимум четири седмици. При по-кратък отдих дори и хора, които са в добро здраве и водят природосъобразен начин на живот, са изложени на риск от сърдечносъдови болести.

В изследване на финландски учени са били включени 1222 мъже на възраст над 40 години. Сред тях имало здрави хора и такива с наднормено тегло и нездравословни навици с риск от сърдечносъдови заболявания.

В крайна сметка екипът стигнал до извода, че продължителността на живота на наблюдаваните мъже била свързана с размера на годишния им отпуск. Оказало се, че дори здравите хора завършвали дните си по-рано, в сравнение с онези, които ползвали по-дълги и по-редовно отпуски, пише dariknews.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: здравеотпускучени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
гларус преди 1 месец
На тия от снимката мога да им обера гъбите
48
1
 
2
 
! Отговори
Тошко Балабанов преди 1 месец
.. по всичко личи , че учените са от Харвърдско..
47
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 1 месец
От както се разведох с медиите, ми е очень хорошо и "сърцето" ми кисне в 100 кила "****на" :) Отпуската ми ще е дълга. Не ме занимавайте с несвойствени за мен неща.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 45 - Ама те искат, обаче идеята е, да се запази същото заплащане на час. Демек, ще си изгубиш едно 40% от дохода. На бюрократите не им пука особено. Те така или иначе не работят, каквото и да е работнот им време.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 45 - Това щеше да е така, ако тези неща съществуваха "за хората".
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно време е да се въведе нов бизнес стандарт за 4 дневната работна седмица със 6 часов работен ден и петък да стане неработен ден . Живеем в 21 век, при толкова много технологии и автоматизация и при тази скорост с която се движат процесите и всичко вече е безсмислено да поддържаме старите бизнес стандарти от преди 100 години. Хората трябва да имат повече свободно време да се занимават с различни неща, да пътуват, да обръщат повече време на децата си и др.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да си наемат пакистанци, те ще им работят без почивка и за малко пари, а да, и са по-квалифицирани от българите, не защото са учили, а защото работят за стотинки!
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не смятам че е полезно за здравето през целия ден, докато е светло, да бачкаш за някоя скрънза за жълти стотинки, тези жълти стотинки са цената на живота ни, накрая ще умрем болни и бедни, а живота ни ще е минал, за доброто на някоя скрънза, не е ли робско? за това ли е даден живота?
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а като няма възможност за по-голяма какво?....
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Фитока - Най-добре са тези, чиято работа не е свързана с нон-стоп гърчене по-график, които винаги се оказва недостатъчен ...
39
0
 
4
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
Значи да са най-добре тези,които цял живот почиват.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Загуба на време и пари. Друго е да си спиш у дома цяла седмица.
37
3
 
1
 
! Отговори
на пирамидите преди 1 месец
на строежа все едно са ползвали отпуска. Отпуската е съвременно изобретение.
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 21 - Да, това винаги ме е дразнело. А хората с повече пари ... очаквам, че ако съм на почивка с хора, особено с децата, които са прокурори, адвокати, програмисти, доктор и учители, ще е ... абе някак си по-нормално. Нямааа братчееее - откъде го наериха тоя амфетамини и кока, започва се от рано. Едни са на плажа с бутилка Джак Даниелс, ама алкохола н еги хваща ... а децата бягат. Другите на стиптиз, при това с приятелки. Наели си две жени, да правят оргия ... Повече никога ...
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ами променете закона - В Дания е 25 дена, но повечето фирми дават поне 5 дена отгоре, защото проф. съюзите ги притискат, а поради факта, че всичко плаща яки данъци и държаат прави отстъпки, ако и ти правиш - има хора с по 35 дена. Често, за родители и семейства се дават ОЩЕ 5 дни. така че има и хора с 40 дена отпуск. Отделно, ей сега август месец, направо те "гонят" и ако си издумкал всички почивни, ще ти пуснат "работа от вкъщи", само и само, да не отварят целия офис за 5 работоолика.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До vs Ако никога не си имал качествена почивка, разбирам, защо го казваш.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Верно е. Аз вече 9 месец съм в отпуска
32
4
 
3
 
! Отговори
Чорбаджия преди 1 месец
Аз затва мойте ги пускам по 5 дни най много...със двата уикенда-те ти 10 дни!!Стига им толкова...
31
5
 
4
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Работата в къщи (както много хора правят по време на отпуск) и липсата на пари за качествена почивка се отразяват много по - добре на здравето! И не знам какви са тия "учени", ама ми се струва по - добре 3-4 пъти по 5 дена, отколкото 20 наведнъж!
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости, няма вредна почивка )))