Мизерията ли ще спаси семейството? Разводитете са на най-ниското си ниво от над 50 години

Във Великобритания двойките все по-нещастни един с друг, но все по-рядко се разделят
11 авг 2024 18:00, Красимир Ангелов
95
Мизерията ли ще спаси семейството? Разводитете са на най-ниското си ниво от над 50 години
Снимка: БГНЕС

Нови официални статистически данни от Обединеното кралство предлагат интересен нюанс - щастливите семейства може и да си приличат, но нещастните семейства в страната също имат нещо общо: кризата с разходите за живот.

Делът на възрастните, които заявяват, че са много или изключително недоволни от връзката си, е най-висок от 2014 г. насам, но броят на разводите е на най-ниското си ниво от повече от 50 години. Това сочат данните от проучването на домакинствата и отделната статистика за разводите, публикувана от Службата за национална статистика, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Тези тенденции съвпаднаха с най-тежкия период на двуцифрена инфлация от десетилетия насам, която намали доходите на домакинствата и увеличи разходите за всичко - от сметките за енергия до хранителните стоки и наемите. Рязкото повишаване на лихвите по ипотечните кредити, наложено от Английската централна банка с цел ограничаване на ръста на цените, доведе до увеличаване на разходите за притежаване и наемане на жилище. Това доведе до повишаване на цената на разтрогването на дългосрочните партньорства.

"Някои хора отложиха развода или раздялата, докато икономиката се подобри", казва Джоана Нютън, партньор в Stowe Family Law. "Това, което един доход може да е покривал преди - сметки, грижи за децата и други разходи за живот, става все по-трудно и все по-недостъпно."

Данните потвърждават и по-широкия спад в нивата на щастие в Обединеното кралство. Броят на британците, които съобщават за силна тревожност и ниска удовлетвореност от живота, е бил над нивата отпреди Covid през първото тримесечие на 2024 г., сочат данните от проучването на домакинствата, публикувани от ONS в четвъртък.

Докладът показва, че делът на хората, които са недоволни от връзката си, е достигнал 6% през 2022 г., което е най-много от 2014 г. насам.

Според отделни данни, публикувани по-рано тази година, разводите в Англия и Уелс са на най-ниското си ниво от 1971 г. насам. Броят на разводите е намалял с 30% на годишна база до 80 057 през 2022 г.

Това се случва въпреки знаковото раздвижване на законите за разводите през 2020 г., целящо да подобри процеса на раздяла, като спре възможността единият партньор да оспорва развод, поискан от неговия съпруг. Реформата въведе и т.нар. разводи "без вина", при които вече не се изисква единият от съпрузите да представя доказателства за неразумно поведение от страна на своя партньор.

Икономическите тенденции потиснаха това въздействие. И макар че реалните доходи на домакинствата отново нарастват, след като през последните два месеца инфлацията се върна към целевата стойност от 2 %, лихвите по ипотечните кредити остават над два пъти по-високи от средните за годините преди пандемията, а пазарът на наеми все още е горещ.

"Не мисля, че разходите за ипотечни кредити и лихвените проценти са се понижили достатъчно, за да се чувстват хората комфортно и уверено да натиснат бутона", казва Нютън. "Това е нещо като "наблюдавай това място"."

Жилищният пазар е една от основните причини, поради които нещастните двойки отлагат раздялата. Увеличението на разходите за ипотечни кредити, както и скокът на цените на наемите поради недостиг на предлагане, направиха самостоятелното преместване недостъпно за мнозина. И въпреки че миналата година пазарът на жилища избегна срив, някои двойки отложиха пускането на жилището си на пазара от страх да не го продадат на загуба.

"Продажбата на къщата в най-добрия възможен момент означава повече пари, които да бъдат разделени между страните и да се закупи ново жилище", казва Нютън.

Според доклад от миналата година повече от 30 % от 500 души, анкетирани от Stowe Family Law, са останали с партньорите си, защото не могат да си позволят да останат сами.

Кризата с разходите за живот също е една от причините, поради които много връзки се развалят през последните години. Около половината от анкетираните в доклада на Stowe Family Law заявиха, че не са изпитвали никакво финансово напрежение преди януари 2022 г.

Повечето от тях са заявили, че кризата с разходите за живот се е отразила на връзката им. Респондентите са посочили проблеми, свързани с нарастващите сметки за комунални услуги и храна, както и притеснения, че няма да могат да поддържат настоящия си начин на живот, се казва още в доклада.

С други думи, финансовото напрежение е общ елемент в много нещастни връзки - един обрат в заключението на Толстой в "Ана Каренина", че "всички щастливи семейства си приличат; всяко нещастно семейство е нещастно по свой собствен начин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма свестни мъже
44
2
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Мизерията е една от най-сплотяващите сили. В трудни времена хората разчитат един на друг, за да оцелеят.
43
2
 
19
 
! Отговори
до бг мъж преди 1 месец
Ами има тайландки, филипинки, индонизийки..., мой колега, хърватин, се ожени за индонезийка, много е доволен..., без майтап!!! Мойта е словачка, ами.., абе, дора - лоша, моя си е, имаме две деца!
42
2
 
20
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
Едва ли точно мизерията. Сещам се за поне няколко семейства, които си съжителстват съквартирантската заради бизнеса, детето още не е пораснало, времето не е подходящо.Иначе - той е по командировки, тя не си губи втемето. Разбират се идеално :)
41
5
 
19
 
! Отговори
Бг. мъж преди 1 месец
До Анонимен Българките пък принцесите на тати, в тях яде компот с хляб на ресторант пита коноата в салататаа органик ли е. Боцва две вилици вика това не е оргиналната рецепта. Плаща мъжа , но пък имало равенство щяла да си прави квото иска- да чопли цял ден телефона...
40
1
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Разводите са малко, защото младите не сключват брак, живеят на семейни начала! Така е от 15-20 години! Децата им порастват и някои се женят, други продължават да си живеят така! Това е за статистиката, да не изкривяваме реалността!
39
5
 
5
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
В Кризисни Ситации семействата се сплотяват, за да спасят и осигурят настоящето и бъдещето на децата си, тоест, Децата са свързващия елемент в семейството при Кризиси от всякакъв характер!!!
38
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българските мъже са мизерници. Научени са на лентяйство, клюкарство и биполярно разстройство от майките си. Разведените жени в България са пълен врак, психически и физически . Това не е нация, а население
37
4
 
7
 
! Отговори
Панджаби рап преди 1 месец
До АнонименПричината е, че си плащат за да дойдат. За място в контейнер нелеганло-50 дена по море се плаща по 20 хиляди долара. Та няколко "бизнесмени " и политици ще си делнат по 200 милиона от такса документи . После всеки по островите , а че няма икономика тях не им дреме. А заплатат в Индия е 120$ на месец за вишистите. Така че тук и на 500 лв. на месец ще се радват. А българина за работа ще се конкурира с милярд индийци , а за имот с милионери от цял свят с черни пари за ЕС паспорт...
36
1
 
6
 
! Отговори
Фикси преди 1 месец
Във всеки случай не мисирчешките медии в защита на джендърясалите !
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво очаквате, като повечето живеят на семейни начала? Те не сключват брак. Преди години не можеше и да си помислиш да живееш без брак. Дори домоуправителите искаха задължителна регистрация на адреса. Сега се подмятат при един, при друг, при трети.... Като метларки обикалят по различни мъже.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Риши президент 35. То няма икономика, съответно няма заплати, съответно няма причина да идват тук. Тия 30 илядарки кога ше ги избият и откъде имат толкова ? Че те са по-богати от нас за кво да идват тука. Ние трябва да ходим там.
33
0
 
13
 
! Отговори
Риши президент преди 1 месец
Бизнеса -каквото и да значи това иска да вкара 800 хиляди индийци в България с легален трафик за милярди (индийците си плащат по 30 хиляди $ за канал до ЕС )-далавера с политиците ще си делкат. В Индия на ден се раждат 66 хиляди деца, естественият им прираст е над 25% в Бг е минус 2%. Та след 25 години индийците ще са мнозинство ако планат им се осъществи...
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 32. Моем и сами да си ги тугаме плочките ако и да не сме майстори. Зарежи тая.
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че колко се жеинят, та да има разводи? Масово се живее на някакви семейни начала и, като им писне, кой откъде е в най-добрия случай. Че много зачестиха и т.наречените случаи с домашно насилие точно сред такива.
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мизерията е ако не сте майстор плочкаджия. Дефицитни сме, да. Хората чакат месеци и то тези дето са склонни да плащат по ВИП тарифите. Другите ги пращам за след година направо.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дигитализейшън 29. Ти си си роб отвсейде и без да си длъжник. Робството е започнало още със създаването на уседналият начин на живот и разделение на труда.
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 5.Мизерията още повече влошава отношенията в семейството. При всички случаи! Но не ми се вярва британците да са стигнали до мизерия като в БГ.//Мизерия сме виждали през 90-те сега в СФ средна заплата е 3К в Пловдив и Варна е 2К.Подобряват се малко по малко нещата.
27
4
 
21
 
! Отговори
Дигитализейшън преди 1 месец
В България без да станеш роб (според римското право всеки длъжник е потенциален роб) не можеш да имаш дом и семейство. Децата ти са също автоматично роби. При тия цени на 3 стайните жилища и внуците ти даже ще са роби...
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смрад е в ЮК,по улиците се води гражданска война.Огромна скъпотия ,огромна конкуренция,в същото време средна нетна заплата е 3К месечно което е нищо.Не може да отидеш на доктор с месеци.Имат имиграционна криза ,което се превръща в жилищна криза .Може да те вкарат в затвора за пост в феисбук.Гадно време .Държавата е пълен шит.

Спонсорирани публикации