Мизерията ли ще спаси семейството? Разводитете са на най-ниското си ниво от над 50 години

Във Великобритания двойките все по-нещастни един с друг, но все по-рядко се разделят
11 авг 2024 18:00, Красимир Ангелов
95
Мизерията ли ще спаси семейството? Разводитете са на най-ниското си ниво от над 50 години
Снимка: БГНЕС

Нови официални статистически данни от Обединеното кралство предлагат интересен нюанс - щастливите семейства може и да си приличат, но нещастните семейства в страната също имат нещо общо: кризата с разходите за живот.

Делът на възрастните, които заявяват, че са много или изключително недоволни от връзката си, е най-висок от 2014 г. насам, но броят на разводите е на най-ниското си ниво от повече от 50 години. Това сочат данните от проучването на домакинствата и отделната статистика за разводите, публикувана от Службата за национална статистика, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Тези тенденции съвпаднаха с най-тежкия период на двуцифрена инфлация от десетилетия насам, която намали доходите на домакинствата и увеличи разходите за всичко - от сметките за енергия до хранителните стоки и наемите. Рязкото повишаване на лихвите по ипотечните кредити, наложено от Английската централна банка с цел ограничаване на ръста на цените, доведе до увеличаване на разходите за притежаване и наемане на жилище. Това доведе до повишаване на цената на разтрогването на дългосрочните партньорства.

"Някои хора отложиха развода или раздялата, докато икономиката се подобри", казва Джоана Нютън, партньор в Stowe Family Law. "Това, което един доход може да е покривал преди - сметки, грижи за децата и други разходи за живот, става все по-трудно и все по-недостъпно."

Данните потвърждават и по-широкия спад в нивата на щастие в Обединеното кралство. Броят на британците, които съобщават за силна тревожност и ниска удовлетвореност от живота, е бил над нивата отпреди Covid през първото тримесечие на 2024 г., сочат данните от проучването на домакинствата, публикувани от ONS в четвъртък.

Докладът показва, че делът на хората, които са недоволни от връзката си, е достигнал 6% през 2022 г., което е най-много от 2014 г. насам.

Според отделни данни, публикувани по-рано тази година, разводите в Англия и Уелс са на най-ниското си ниво от 1971 г. насам. Броят на разводите е намалял с 30% на годишна база до 80 057 през 2022 г.

Това се случва въпреки знаковото раздвижване на законите за разводите през 2020 г., целящо да подобри процеса на раздяла, като спре възможността единият партньор да оспорва развод, поискан от неговия съпруг. Реформата въведе и т.нар. разводи "без вина", при които вече не се изисква единият от съпрузите да представя доказателства за неразумно поведение от страна на своя партньор.

Икономическите тенденции потиснаха това въздействие. И макар че реалните доходи на домакинствата отново нарастват, след като през последните два месеца инфлацията се върна към целевата стойност от 2 %, лихвите по ипотечните кредити остават над два пъти по-високи от средните за годините преди пандемията, а пазарът на наеми все още е горещ.

"Не мисля, че разходите за ипотечни кредити и лихвените проценти са се понижили достатъчно, за да се чувстват хората комфортно и уверено да натиснат бутона", казва Нютън. "Това е нещо като "наблюдавай това място"."

Жилищният пазар е една от основните причини, поради които нещастните двойки отлагат раздялата. Увеличението на разходите за ипотечни кредити, както и скокът на цените на наемите поради недостиг на предлагане, направиха самостоятелното преместване недостъпно за мнозина. И въпреки че миналата година пазарът на жилища избегна срив, някои двойки отложиха пускането на жилището си на пазара от страх да не го продадат на загуба.

"Продажбата на къщата в най-добрия възможен момент означава повече пари, които да бъдат разделени между страните и да се закупи ново жилище", казва Нютън.

Според доклад от миналата година повече от 30 % от 500 души, анкетирани от Stowe Family Law, са останали с партньорите си, защото не могат да си позволят да останат сами.

Кризата с разходите за живот също е една от причините, поради които много връзки се развалят през последните години. Около половината от анкетираните в доклада на Stowe Family Law заявиха, че не са изпитвали никакво финансово напрежение преди януари 2022 г.

Повечето от тях са заявили, че кризата с разходите за живот се е отразила на връзката им. Респондентите са посочили проблеми, свързани с нарастващите сметки за комунални услуги и храна, както и притеснения, че няма да могат да поддържат настоящия си начин на живот, се казва още в доклада.

С други думи, финансовото напрежение е общ елемент в много нещастни връзки - един обрат в заключението на Толстой в "Ана Каренина", че "всички щастливи семейства си приличат; всяко нещастно семейство е нещастно по свой собствен начин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 22. Ще ще...
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 18. Трудно е да се обясни с 2 реда, но доставката на интернет за да драскаш сигурно се осъществява от милиони. Някои добиват руда, други правят метали, трети изработват нещата, пети се справят с връзките и поддръжката и т.н. И няма значение много ли е малко ли е населението толкова си трябват за да се създаде нещото. Не знам по какви причини вярвате в тия глупости.
23
1
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 1 месец
В Китай целта е изпълнена! Там много години беше забранено да раждат повече от 1 дете. сега има демографска криза и населението им ще свие драстични в следващите 30 години. Подобно е положението и в други азиатски държави. Индия малко изостава с целите, но и там раждаемостта върви надолу така че и те ще постигнат целите до 20 години.
22
0
 
25
 
! Отговори
Официална прогноза преди 1 месец
Само след 25 години една Африканска държава-Нигерия ще има население колкото целия ЕС.
21
3
 
16
 
! Отговори
християнин преди 1 месец
Ще се свие световното население,но за наша-християнска сметка.Други религиозни общности раждат,та се късат.Упадъкът на нашия свят започна след 1960 г.Но нали сме гламави,всички пеем в хор,калко сме интелигентни,учени и пр.Показател за нармалността на едно общество е раждаемостта.Всички други приказки са ПЛЯВА.У нас вече са много жените-детемразки,уродливи стари моми.НО СЕ ФАНТАЗИРАТ,ЧЕ ПРАВЯТ ПРОФИ КАРИЕРА.За тях детето не е ценност.Ние ще платим най-скъпата цена за тази наша нечовечност.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15. Кажи го на китайците и индийците, че те не знаят.
19
3
 
15
 
! Отговори
Касиер в Лидъла преди 1 месец
Моите съседи в Германия са пък 2 *** мъже и 3 жени в един апартамент и имат общо дете. Единия е гей, двете са лизбийки обаче като се нагърмят си лягат всички заедно.Всички са безработни студенти, но са точни канят на купони целия вход. То сградата е общинска и само социални млади типажи има . Едната германка ми пусна веднъж даже. Ама си остана само веднъж и пазим тайна.
18
2
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 1 месец
Има! Потърси "План за устойчиво развитие 2030". Там са посочени мерките за глобална реформа. Като една от основните цели е да се намали раждаемостта. В много държави тази цел вече е изпълнена.
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви разводи, бре?! 60% от младите си съжителстват без брак. Защо им е да си усложняват живота с юридически и имуществен документ.
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15. Няма такъв план. Няма да има кой да произвежда "блага".
15
1
 
4
 
! Отговори
Киро Истината преди 1 месец
Плодовитоста е рекордна!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 12. Тва изследване може и да не се чете. Там основната тема са ипотеките.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какви семейства говорим? В България над 60% от децата са извънбрачни. Навсякъде е така. На запад половината млади хора са сами и без семейство и деца. Всичко се движи по план. Световното население да се свие до 500 милиона.
12
2
 
16
 
! Отговори
тру стори преди 1 месец
Комшията ми на 43г си остави жената взе 21 годишна, откраднаха 16 хиляди лева със родния му син и избягаха на море, Сина отиде от срам в чужбина като свършиха парите новата му жена се върна бременна в 6 тия месец от съна му. Сега си гледа детето което муе втори син по документи , а реално внуче. Сина на първия му син му се пада брат и син...
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9. А той как е ? Не е ли изневерявал ? Или не се брои ако не те хванат ? Иначе все по-трудно се получава вярност. Няма на каква база да се получава. Няма я базата. Сиурно 99.99% си изневеряват.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то когато броят на браковете е на най-ниското си ниво, логично е, и броят на разводите да удари дъното. Не е ли тъй? Иначе, при недостиг на финанси започват караниците за кое, колко да се харчат. Едва ли кризата е спасила нечий брак. А по дефиниция какво означава "спасен брак"? Не е това, което се опитвате да внушите /липса на молба за развод/. Колко похарчиха за това "изследване"? А колко енергийни ресурси похабиха за да го четем?
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако смяташ, че основния критерий за създаване на семейство са парите по-добре не го създавай. Все ще има недоволни колкото и пари да имаш или нямаш. Като не се спаза принципът "простирай се според чергата" пиши нещата бегали.
8
0
 
26
 
! Отговори
Топла вода преди 1 месец
Разводите са по-малко защото и браковете са с 50% по-малко.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам един познат на 36 години е, сега ще се развеждат с жена си. Тя му изневери. Имат и дете на 7 години. Абе много лошо!
6
1
 
21
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 1 месец
В някой части на Великобритания даже са ни задминали по мизерия...

Спонсорирани публикации