Жените алкохолички пият и се срамуват, на мъжете не им пука

Черният дроб на силния пол има по-висока способност да разгражда
30 авг 2024 18:48, Петър Бойчев
162
Жените алкохолички пият и се срамуват, на мъжете не им пука
Снимка Пиксабей

Събирания с приятели на чашка през уикендите, бутилка бира след работа, после по две, и то всеки ден. Това е начинът, по който много хора се плъзгат към алкохолизъм, когато вече не могат да устоят на зависимостта си. Остава мистерия защо някой може да спре, когато забележи първите признаци на пристрастяване, докато други продължават надолу.

В обществото е обичайно да се осъжда особено строго жена, която пие, докато към мъжете отношението е по-снизходително.

„Всеки има свой собствен път към пристрастяването, независимо от пола, но има общи черти – казва психиатърът и нарколог Анна Одинцова в своя блог. - Мъжете по-често започват да злоупотребяват с алкохол несъзнателно и в по-ранна възраст, преди 25 години. Жените, напротив, съвсем съзнателно и малко по-късно - след 25 години."

В същото време алкохолът вреди повече на женското тяло, отколкото на мъжкото – силният пол има по-голям черен дроб, по-голям обем вода в тъканите и в резултат на това получава по-малко токсично натоварване. Освен това способността на черния дроб да разгражда етанола като цяло е по-висока при мъжете, уточнява експертът. За да стане алкохолик, мъжът се нуждае средно от 15-16 години, а жената – от 9-10.

Има рискови фактори, които могат да допринесат за развитието на алкохолна зависимост при жените. Те се основават на една единствена особеност на психиката - повишена психологическа реактивност, тоест силна чувствителност, склонност към по-интензивни преживявания, казва наркологът.

„Тази функция сама по себе си НЕ е рисков фактор. Това е абсолютно нормална индивидуална характеристика на психиката. И жените, и мъжете могат да бъдат чувствителни - и, обратно, "дебелокожи". Просто жените го правят по-често“, обяснява Анна Одинцова. Обикновено те се разстройват по-лесно от проблеми в работата, в семейството, в близкото им обкръжение. Освен това изпитват съмнения относно собствената си привлекателност, достойнство, не са уверени в себе си.

Алкохолът буквално разрушава женското здраве. Появяват се метаболитни нарушения - склонност към затлъстяване или изтощение. Нарушава се функцията на вътрешните органи - алкохолна кардиомиопатия (увреждане на сърцето), алкохолен хепатит, а след това и цироза на черния дроб, много често - гастрит, езофагит, панкреатит, артериална хипертония, увреждане на нервната система. Нарушава се функционирането на репродуктивната система.

В психологически план пиещата жена се различава от мъжа алкохолик и по това, че се срамува. В крайна сметка обществото остро осъжда подобно поведение, пише Труд.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от Свободно време.
Таро прогноза за 2 - 8 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Ти да видиш! Щото мъжът с много жени има позиция в обществото, която най-често е извоювал. Жените налитат на богати, успели и лидери и рядко ги интересува красотата, защото според тях мъжете като цяло са грозни. В аповете за запознанства 90% от жените харесват единствено топ 1% от мъжете(после що реват, че мъжете изневерявали... ми, 90 жени гонят 1 мъж далеч над лигата им).Мъжете търсят красотата и младостта в жената, покой с нея и да е сигурно, че не изневерява и няма да им роди дете от друг
56
0
 
0
 
! Отговори
а аз съм Рептил от преди 2 седмици
13-тата Династия на Илюминатите и нашето пие не е алкохолно!
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хубаво, даваме им да се натряскат жените, ама това добре ли е за тях не знам, почват да приказват едни работи, дето може да отблъсне всеки мъж до тях :)))
54
0
 
1
 
! Отговори
Hans Andersen преди 2 седмици
приказки! Откога в Русия има толкова често people of color (neger) като на снимката, а лекарката е с чисто руско име! Оценка на съчинението съдържание слаб (2), художествено изпълнение много добър (5)! Къде ги четете тези storys?
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 55 Старото поколение жени масово не пият. Тези под 40 масово пият повече от мъжете. Просто литър вино насаме вкъщи не го броят за пиене. Епидемия е покрай покачването на броя на разведените и старите моми, а младите са учени, че трябва "да си изживеят младините" с много различни мъже, барове, почивки и т.н. Над 30 вече са усетили, че живота е скучно да го живеят сами, но пък мъжете не ги искат, като има по-млади, необременени, без деца, дето няма да те е срам, че са били с цял град.
52
2
 
0
 
! Отговори
Марки питиета? преди 2 седмици
Като стана дума за алкохол, каква водка, бира и уиски предпочитате да пиете? Кои ви харесва от скъпите и качествените?
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 56 Ще кажеш не си виждала жена да трепери от напрежение, но явно сте некакъв вид влечуги жените, винаги си пъхате студените копита под топлите мъжки космати крака, за леглото става въпрос :)))
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отново заформя интрига!
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Жените не са хора, в смисъл ако се напият почват да ги говорят едни, дето за един мъж е трудно за разбиране, но виждаш истинската им всъщност, те затова са трезвенички повечето :)))
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 50 Отказах твърдия алкохол, минах на бира с мезенце разбира се, но то като се замислиш, какво всъщност ще правиш ако откажеш и бирата, ще взема да ремонтирам всичко като некакъв психопат, щото друго няма кво да прая, или да награбя жената и да е таковам нон-стоп, това също писва :)))
47
4
 
5
 
! Отговори
бай работник преди 2 седмици
Да големо жендърче съм -на 52 години със 30 годишен стаж всекидневно пиене. Голем келепир е да знаеш отоврко...пии сега сскоро ще ревеш!
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То хубаво, че жените ги било срам да са алкохолички, но някак може ли да се определи какво значи това? Чувал съм от медици, че пиене всеки ден е алкохолизъм, даже да е по едно малко. В същото време почти не познавам жени да не пият по чаша-две вино всяка вечер вкъщи или в офиса преди да си тръгнат. Но пък и повечето до по на 30--35 не правят семейства и нямат и друго какво да правят освен пиене и ходене по молове и екскурзии в свободното време. Мъжете някак по-лесно намират хобита.
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До бай работник Зависи дали пиеш с мезе бирата, щото протеина убива тези киселини както казваш, пък е и е само 4-5 % алкохол, не е сливовица 50 % да те смаже след половинка :))) Хероина е по опасен, но щом казваш мъжленце, нали всички сте жендърчета вече :)))
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 45 Аз имам пък розов белег отзад на врата който е дълъг 5-6 сантиметра и отива в космите на главата по рождение. И един ден някаква маааалоумна ме пита: А бе кой те е бил във врата отзад че имаш такъв белег? Идеше ми да я изтрещя. Много хора имат подобен белег по рождение, но какво да й обяснявам....
43
4
 
1
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 2 седмици
Никакви Отрови - Не Слагам в тялото си! Никаква Захар, Никакви Токсични Зеленчуджи и Плодове с Отровата Фруктоза в тях - Не Съм Пчела - да не говорим за Пестицидите и Хербицидите, с които са Пръскани!! Опитвам се да ям поне по 200 града Свинска Мас на ден, в Животинската Лой - е Истината към Здравето!!
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Митьо, знаеш ли колко пъти съм се прецаклвал с алкохола и да поканя жена у нас. Искам да ми стане, но няма братче. Меееек меееек и не става. Е, като бях на 20 години не ми пречеше толкова, но като ударих 30 годинки не става братче след половин кило водка.
41
2
 
7
 
! Отговори
Митьо Чепа преди 2 седмици
Алкохол + жени = счупени кревати!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Казват че от водка се ослепявало...аз ще ослепея от онанизъм ми се струва обаче. Започвам да го усещам.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
- Колко си учил Иване? - До трето отделение... - А аз основно, техникум, визше! - Е па ти, ептен нищо не си знаел? Аз се родих, кат мама бе на 13 годинки, пияна, заляна...
38
1
 
11
 
! Отговори
бай работник преди 2 седмици
Аз започнах преди години със една бира в петък,последната година пих по 4 литра всеки ден без изключение. Още от обед си мислех за бирата вечерта. Като бонус висока пикочна киселина,гастрит,малко подагра и кръвно високо.Спрях всякакво пиене вече ,но след като се уплаших. Мислете с главите си,алкохола е адски коварен,повече от хероина даже!

Спонсорирани публикации