Производството на кафе е застрашено от климатичните промени

Ще има сериозен недостиг на арабика до 2080-та
11 сеп 2024 22:50, Инна Ангелова
16

Средната продължителност на живота на една кафеена плантация е около 30 години, но може да достигне и около 50 години. Поради тази причина съществуващите плантации за кафе ще бъдат свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия и засушаването.

"Повишените температури в комбинация с недостиг на валежи оказват отрицателно влияние върху цъфтежа, плододаването и качеството на зърната на кафените растения”, каза пред “България сутрин” геоекологът Радина Калдамукова и каза, че кафето е култура, което се отглежда в над 25 милиона ферми, предимно семейни.

"Концентрирано е отглеждането им в тропиците и е приспособено към климата там. Когато имаме промени в климата, например по-честите засушавания и повишените температури, реколтата на кафето може да претърпи намаляване", каза геоекологът.

Последните доклади сочат, че климатичните промени ще засегнат особено силно производството на кафе от сорта арабика, което се отглежда на по-високи надморски височини и е много чувствително към климатичните колебания. Повишените температури, комбинирани с намалени валежи, не само намаляват добивите, но и създават благоприятна среда за развитие на вредители и болести, като патогена кафейна ръжда и вредителя кафяв бръмбар.

Калдамукова отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че според прогнози до 2080 година може да се стигне до сериозен недостиг на арабика, което ще доведе до значителни повишения в цените. Райони като Бразилия и Колумбия, които традиционно са водещи производители на кафе, ще бъдат засегнати значително, като условията за отглеждане стават все по-трудни.

Въпреки сериозните заплахи, има и положителни примери, където климатичните промени отварят нови възможности за кафееното производство. Един от тях е Китай, където от 2006 година се наблюдава 500% ръст в производството на кафе благодарение на благоприятния климат.

Много фермери вече инвестират в по-различни методи на отглеждане, като култивиране на кафе под сянка, което позволява по-добра защита срещу екстремни температури и засушавания. Освен това, учените работят върху иновации като кафе без зърна и нови сортове растения, които са по-устойчиви на промените в климата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Свободно време.
4 камъка за късмет по време на интервю за работа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Производството на кафе е застрашено от зелените изисквания на ЕС за производство на кафе и какао, водещи до фалити на производителите им. Какво стана с тоновете кафе и какао в складовете на ЕС, които чакаха унищожението си, защото не отговаряли на зелените изисквания на ЕС.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Пълни глупости. Чудят се как да оправдаят вдигането на цената. Да бяха казали поне. че Путин е виновен. По можеше да мине. Поне пред укропитеците.
13
1
 
0
 
! Отговори
Урсула преди 5 дни
А не може ли кафето да се рециклира? Там да му добавят ГМО, аромати , Е-та... и пак в уличните кафеавтомати? Никой няма и да разбере, че пие рециклирано кафе. Може и малко маймунски лна да му добавят...нали биле на-скъпите за кафе. Между другото, като се затопли, дали няма да се развъдят повече маййммуни, та да събираме лната им за кафе автоматите?
12
1
 
1
 
! Отговори
См1ртЗаЕбаневи преди 5 дни
Кафето е Дрога
11
1
 
2
 
! Отговори
Урсула преди 5 дни
Е това е. Кафе без зърна. Викат му нгрска пот. Или умил си оджа брадата.
10
5
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 дни
Който пие кафе да му мисли. Аз кафе последно пих като бях на 30 години. Сега съм на 47 :)))) Пия само водка, нищо друго. Нито уиски, нито ракия...нищо! Само водка, най-чистото питие
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Голямо важно. Три дни са достатъчни да се отвържеш от навика. На четвъртия си свеж като краставичка още от момента когато отвориш очи и след това през целия ден без да имаш нужда кафета.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Народа трябва да се стресира с измислени оправдания и начини за увеличения на цените на всичко. Факт. Апартамент бвшв 7000лв само преди 50г, вече става нормално да е 250,000.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Алабиката се е качила от 2.5долара на 4.5долара а тия надуха цените с по 20долара и само приказки за климата!!!!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Дайте пример, произволно избрани 100 години в историята на планетата, през които не се е "променял климата"??
5
1
 
2
 
! Отговори
Контактьор преди 5 дни
Ще кажа на швейцарците, за да спират да произвеждат тоблерон и нескафе.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Глупости на търкалета! Те не могат за две години напред да предвидят какво ще стане с климата, тръгнала госпожата да ми обяснява какво щяло да стане през 2080! Дотогава няма и да съм жив вече бе, булка! Какво ме интересува :)
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Мен тва не ме интересува. Аз кайве нит мирисвам нит пия.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Супер оправдание да вдигнат цената тройно ,няма да се наядат еййй
1
4
 
4
 
! Отговори
Трябва да се преди 5 дни
Легализира енергийтия сниф

Спонсорирани публикации