Мерилууун Менсууун ли?

Или как хиляди фенове викаха „у-у-у-у-у“ и скандираха „Мееен-сън, Мееен-сън“ едновременно (!). Концертът през четири очи. Избери си!
5 юли 2007 13:26, Екип на Dnes.bg
100
Мерилууун Менсууун ли?
Мерилин Менсън с микрофона-нож. Снимка: Булфото

Видка Атанасова

Значи тук стана голям скандал. Страшен спор се заформи в редакцията на Dnes.bg, защото половината от колегите сме недоволни от концерта, на другата половина шоуто им е харесало неимоверно много.

Програмистите (те са от вторите) даже заплашиха, че ще изтрият сайта (?!), ако публикувам негативен материал за снощното събитие. Е, няма как да е позитивен, защото аз бях там и не съм глуха.

Преди бях на мнение, че за величия от ранга на Менсън или добро, или нищо. Но вече не мисля така. Като няма какво добро да се каже за концерта, защо да не се каже? Защото концертът не беше добър. Нищо общо с шоутата, които знаем, че Менсън може да прави.

И не само това. Нищо, че нямаше разкъсвания на манекенки на сцената. Нищо, че дъртият извратеняк не яде хлебарки или поне скакалци. Айде, това ще му го простим. Ама поне да беше пял. Т.е. Менсън си пя, де, ама никой не го чу.

Чаках го! Исках го! От един месец насам се подгрявам с новия му албум. И го чаках, Мерилин, да ми дойде!

Изчаках си търпеливо и снощи дългата пауза между подгряващите Type O Negative и господин Мерилин Менсън. Бях с двама върли фенове на последния, за които събитието беше кулминационен миг в живота.

Знаехме, че старият вампир ще се появи чак след залез слънце. И наистина, след като последните слънчеви лъчи се скриха, Менсън прекоси целия терен на стадиона, за да ни взриви с „If I Was Your Vampire“. А в ръката му – микрофон-нож.

Ние се бяхме позиционирали на трибуните, защото се притеснявахме от погото, което непременно щеше да се оформи пред сцената. Не останахме дълго там. След като стана ясно, че звукът няма да се оправи (няма да го оправят – озвучителя да се обеси!), се преместихме долу, където музиката се чуваше.

Защото на трибуните се чувствахме като на седянка. Говорихме си нормално и се чувахме, не беше като на концертите. На концерт бяхме, но музиката не можеше да заглуши разговора ни, а му беше като фон, такова не бях виждала! Тя си звучеше като фон и ако не беше Менсън – самият той, ако не беше той, щях да си тръгна.

С всяко следващо парче ентусиазмът ни спадаше все повече. Невероятно как едно калпаво озвучаване може да провали един такъв концерт... звучеше като касетофон с касетка (помните ли ги), която влачи. Звукът беше под всякаква критика. Слушала съм много по-добре озвучени български концерти. Е, това беше положението.

Пред сцената се чуваше по-добре, признавам, но пък и ние се чувахме, като си говорим, без да се налага да си викаме много-много. Общо 6 големи тонколони и още толкова малки. От време на време пращеше, което, повярвайте, не беше ефект.

Менсън пя. Дали от сърце и душа, не се знае, но пя зверски. Четири парчета от новия албум („Eat me, drink me“, който вече знам наизуст) и стари хитове като „Mobscene“, „Sweet dreams“ и особено „Beautiful People“ накрая, с което накара публиката да реве от кеф.

Скандалният Мерилин Менсън. Той си е той, същият добър стар извратеняк с грим. Но какво да направим, че организаторите (организация железна, признавам) не се бяха постарали да осигурят най-важното за един концерт - добър звук.

Е, аз Менсън ще продължа да го харесвам и слушам и след като го видях на живо, но май сгреших, като го слушах преди  концерта (на CD в колата: кристално чист звук и увеличено до дупка).

Елена Пенева

Напоследък се преситих от концерти. Ама честно. И все хубави. И като взема да пиша, някак все оди се получават – приятелите викат “Айде стига, бе, то всичко най-хубаво – дай малко скептицизъм”.

Абе, честно – слабо нямаше почти този сезон. Ни на джаза, нито на другото. И затова много се чудех дали да пиша за Менсън. Знам, големият не е за изпускане, ама както съм му фен, пак щеше да стане епопея. Но да пропуснеш Менсън сигурно би било грандиозно тъпо.

И ето...

Изслушах с носталгия по-олд-скуул еднообразните готик-хеви метъли от Type O Negative. Дигнах няколко пъти ръчички и поплясках вдъхновена от феновете до мен на трибуните, изпих малко бира и се пльоснах да чакам Менсън на точното място – на терена.

Ето тук почват критиките, за да не стане епопея текстът. Организаторите в някои отношения наистина се бяха пооакали. Не че нещо, ама озвучаването беше откровено кофти. Ту басът дъни така здраво, че ми падат пломбите, ту изпърдява някоя колона, ту нещо спира да се чува.

Това е скапаният синдром на всеки български концерт – да има значение на какво разстояние и под какъв ъгъл слушаш от колоните. Това никъде не е така, но явно няма да се научим скоро.

Освен това визията на екраните беше трагична. А екранът с видеото на бандата беше забутан в дъното на шатрата и съвсем не се виждаше. Нещо осветленийце, аранжировка, ала бала? Както и да е.

Визията на самата сцена беше толкова впечатляваща, че компенсираше екраните. Запазих си и лентичките, които се изсипаха адски впечатляващо на две от песните. Освен това всички бяхме достатъчно близо до Менсън, за да не ни трябва видео.

И като стана дума за близо – ъъъ... на някой да му хрумва, че тази шатричка с платформа не е за Менсън?!? Не може Азис да пълни стадион, а на Менсън да му отпуснат някаква мижава сценичка с 10 метра разстояние пред нея. Не, не и не!

Бе, чудя се аз, какво точно пречеше сцената да бъде на стадиона – тревата ли щяхме да изпотъпчем, какво ли. И ми просветна, когато по едно време се качих пак на трибуните.

Ами то нямаше хора! Явно феновете не са достатъчно. Страх ги е било сигурно, че ще стане резил, защото ще бъде рехаво на големия стадион. Все тая. Пак беше рехаво около мен. Това е хард музика, по дяволите.

И както се чудех на тази тесничка пътечка, освен да потичам и да направя няколко лицеви,  какво може да стане, то стана. Стана ми. Стана ни на всички.

Защото въпреки всички гореспоменати глупости концертът беше НЕЧОВЕШКИ. Мерилин Менсън е култ, някакво идиотско извънземно. Пее с 10 гласа, показа си задника, смени некви костюми. Настръхвам ей сега като се сетя как яко се раздава по концерти.

Наживо групата звучи адски истински, свиренето им е почти едно към едно със записа. Само дето излъчва цялата енергия на тези хора. Минава през теб и те блъска като камион. Сценично поведение, харизма, наречи го както искаш. Когато Менсън е на метри от теб и те погледне и посочи, като зомби крещиш с цяло гърло, махар с ръце и се размазваш.

Репертоарът беше много добре подбран - имаше хитовете, които всички знаем, имаше новия албум, имаше и меланхолията, и извратената ирония, и агресията, и екстазът, които са във всеки албум на групата.

Въпреки че някакъв глупак му налетя в гръб, за да го гушне и Менсън така се стресна, че го бутна и си метна микрофона по него, накрая фронтменът на бандата слезе и хвана ръцете на първите редове (черна завист ме гризе). Възприех това като жест и адски се изкефих.

Накрая – истинският фен не обръща внимание на дребните подробности. Менсън беше тук, пя, раздаде се докрай, имахме шанса да го видим и да припаднем. Като съм го гледала по интервюта и съм чела хиляди негови биографии, никога не съм мислела, че ще мога с просто око да го мерна и да му се порадвам. Е, мернах го.

Зяпах го и го изпих целия. Беше най-якият наркотик, който те изстрелва в точното място на съзнанието. Това е. Просто велик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Liz Dahmer преди 16 години
Всъщност Eat Me Drink Me е изцяло записан и продуциран от двамата в домашно студио. BTW, 2000] "Tainted Love" (Single) producer [2003] "mOBSCENE" (Single) bass, engineering, programming, editing [2003] "This Is The New Shit" (Single) producer, bass, recording, arranging, drum programming, digital editing [2003] The Golden Age of Grotesque (Album) producer, bass, synth bass, keyboard, accordian, recording, arranging, drum programming, editing [2004] "Personal Jesus" (Single - Depeche Mode Cover) producer, guitar, bass, recording, [2004] Lest We Forget (Best of Album) [2005] "The Nobodies (AAG Mix)" (Single) [2006] "This Is Halloween" (Cover featured on The Nightmare Before Christmas soundtrack) [2007] Eat Me, Drink Me (Album) producer [2007] "Heart-Shaped Glasses (When The Heart Guides The Hand)" (Single) produceroops, ах това палаво китаристче
78
0
 
0
 
! Отговори
Tim Skold преди 16 години
*** Сколд е започнал като басист в Мерилин Менсън. В момента свири на китара. - Нали сте фенове, требе да ги знаете тия неща.
77
0
 
0
 
! Отговори
paps преди 16 години
а до са тва до са не спрех да го пишем до са! ***
76
0
 
0
 
! Отговори
paps преди 16 години
Е да, той е и продуцент на golden age of grotesque, но тва не мисля че го прави човекът, който играе основната роля в групата. :) Най-малкото, защото Менсън нямаше да го изтърпи :P Иначе до са не съм видял до са някъде да го пишат като басист За Мерилин Менсън, но все тая, ако и за тва ше се караме *** :D
75
0
 
0
 
! Отговори
gad преди 16 години
Озвучението наистина беше перфектно в малка зона от терена. Радвам се че се оказах там ^_^
74
0
 
0
 
! Отговори
Amorph преди 16 години
OTHER BANDS PLAY - MANOWAR KILLED !
73
0
 
0
 
! Отговори
ArTisT преди 16 години
И ти като поправяш не е лошо да знаеш по нещичко..."Не, че нещо", но *** определено не е главно и само китарист!Той дори е и съпродуцент на "Eat Me, Drink Me"...Някои текстове и композиции наистина са само негови, други, да - общи са!
72
0
 
0
 
! Отговори
Nord преди 16 години
....are stiga ste se oplakvali ot stadiona...vsi4ki znaem 4e ns akademik stavat nai golemite meleta, nqkoi da e hodil na SLAYER
71
0
 
0
 
! Отговори
paps преди 16 години
хъх,не че нещо, но *** Сколд е основно китарист в групата и музиката я пишат заедно с Мерилин ;) Пък погледнах няколко live-а на групата от това турне в чужбина... е има разлика и басът НЕ е толкова силен, о да, сигурно специално заради нас са го надънили, то си беше търсен ефект, а? >:P
70
0
 
1
 
! Отговори
Kyobul преди 16 години
Някой няма ли да драсне нещо за Type O Negative ???Мерси за линка към речта на Менсън !!! Твърде селянско ми се струва авторката да нарича няколко пъти Менсън "извратеняк"...Ако разбира малко англииски да си пусне видеото на You Tube...
69
0
 
0
 
! Отговори
Dara преди 16 години
Девойко, ако имаш нещо общо със СМЕ, наблегни пред шефовете си плз, че фенове на Type O Negative явно все пак се намират в БГ и не бихме отказали техен самостоятелен концерт. Та дори и вокалът им да се появи на носилка:)
68
0
 
0
 
! Отговори
daniela_dw преди 16 години
Незнайно защо, след добри концерти, случили се у нас, винаги се намира по някой Гюро Михайлов, който умира да покаже на всички как нещата са му много ясни... Български синдром очевидно. За всички, които имат някакви забележки относно концерта на Мерилин Менсън, искам да споделя няколко наистина важни и 100% достоверни неща: 1. Звукът на концерта беше изцяло дело на американския тонинженер от личния екип на Менсън, който , да не се лъжем, беше истински звяр в бизнеса! на някои ба сът им бил силен... Ок, селен беше, но не гадно силен. Това е отлично отработена концепция - просто групата иска да звучи точно по тоиз начин и според мен звучеше повече от добре. Освен това басистът Том Сколд е двигателя и мозъка на бандата - не само музикант от бенда, а основен композитор на последните няколко албума на Мерилин Менсън. Повярвайте, звукът на баса изобщо не е случаен!2. Сцената за концерта не беше построена на тревата, защото този стадион активно се използва за спортни прояви и тревата наистина се поврежда много лесно. Дори човек от управата на "Академик" още в ранния следобед помоли рекламите винили, които бяха приготвени да бъдат закачени до сцената, да не се слагат на тревата, защото след 10 минути на слънце, участъкът под съответния винил изгаря. Възстановяването на въпросната трева наистина е доста бавен и доста скъп процес. А освен това, който е ходил и преди на концерти на стадион Академик, би трябвало да знае, че сцената ВИНАГИ се строи в такава конфигурация. 3. Специално по повод репортажа на лицето Елена Пенева, много бих искала да я посъветвам НИКОГА вече да не пише глупости, когато ОЧЕВИДНО доста неща са й мъгла, защото става смешна. Ако ще й бъде по-приятно по време на концерт на Мерилин Менсън да прави обиколки на стадиона и лицеви опори, защо най-добре не си остане в къщи. И без това ако не беша дошла, никой нямаше да забележи отсъстието й.
67
0
 
0
 
! Отговори
Dara преди 16 години
Аре бе, що на Type O Negative звукът беше перфектен? И какво толкова ги плюете организаторите, нали ви го докараха? Само затва че домъкнаха Питър (всеки с вкусовете си) съм готова дори да не повърна като видя Фънки:)Представяте ли си какво е да "организираш" най- видните депресанти, пияници и наркомани? Питър беше толкова болен или пиян или дрогиран (или и трите едновременно), че не виждам как някой може изобщо да му каже кога да излезе и какво да прави. Но на Type O Negative и звукът им беше чудесен и се справиха с всичко както си трябва. Който може- може...
66
0
 
0
 
! Отговори
Indstrl преди 16 години
Абе който е отишъл да се кефи се е изкефил на концерта. Феновете на терена не им пукаше за звука, те тъй или иначе си пяха песните и заглушаваха всичко. Същото беше и на концерта на Корн - супер лош звук, но публиката си го направи лудница без да я интересува, защото музиката я знаят достатъчно добре. Туристите на концерта имат право да са недоволни, но от друга страна на тях какво им пука? Те така или иначе щяха да го забравят до два дена.А който е бил на трибуните - сори. Аз лично никога не бих седял на концерт, освен ако не е опера, джаз или нещо подобно - нещо което въобще не разбирам.
65
0
 
0
 
! Отговори
ArTisT преди 16 години
Очаквах концерта нечовешки много време!И останах доволна!Разбира се, да, организацията беше под всякаква критика, стадиона не беше потготвен подобаващо за ВЕЛИКИЯТ, но Той беше тук!Пя за нас!Пя с желание, от себе си, така както никой друг НЕ може!Паузата между Type O Negative и излизането Му беше много голяма, но...Коя звезда не сме чакали?!Била съм на доста концерти и знам, че за тях това си е четкане на самочувствието! =)А всички, които сега мрънкате...Настръхнате при онзи Негов рев, който дойде иззад огромните, кървави букви MM, нали?От мен той отприщи всичко - и скуката на БГ групата (кресливи смешници), и дългото чакане, и лошата организация!А когато Marilyn излезе...Е, от Depeche не бях виждала публика да избухне така!След като Го видях вече нищо не беше от значение!Толкова силно крещях, толкова високо скачах и така ми туптеше сърцето, че мислех, че умирам!Сякаш бях надрусана, но в напълно нормално състояние, сякаш бях пияна, а всичко ми се беше избистрило!Кулминацията беше първата нота от "TAINTED LOVE"!Нямаше начин да не я позная, любимата ми песен, за Бога!!!Не очаквах да я изпълни и беше страхотна изненада!Не млъкнах на цялата песен, а и до мен имаше едно момче, с което без дори да се познаваме, си пяхме от началото до края на концерта!...(Дори на моменти се чудех накъде гледам повече - сцената или него...;бел.авт. =)) )Е, с мъка приятелите ми ме завлякоха към изхода!Не ми се мислеше, че е свършило...можех да чакам нови 4 часа само, за още една песен!Равносметката - видях Го, видях Го съвсем близо, щастието ми преливаше отвсякъде, тялото ми беше усетило силата Му, а сетивата ми не можеха да Му се наситят!
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не виждам защо плюете стадиона, да му се не види. Човекът по-долу е прав - който иска, да ходи на терена, който иска, да стои по трибуните. Кой както му харесва. Признавам си, че бях почти най-горе на трибуната, тъй като не съм голям фен на Менсън. Гледката беше страхотна - с летището в далечината и се виждаха кацащите самолети. Отдолу пък Менсън си прави шоуто... Звук и такива неща не коментирам, но вече уважавам Менсън доста повече. Според мен поне що се отнася до разположението на сцената, нещата си бяха ОК, длъжен съм да го призная
63
0
 
0
 
! Отговори
батю преди 16 години
***...
62
0
 
0
 
! Отговори
Mgla преди 16 години
Нещо ми разчеква линка към youtube, ако пак не стане, просто имайте предвид, че трябва да се махнат интервалите: http://***.youtube.com/watch?v=Uh0WGhf2s3U
61
0
 
0
 
! Отговори
biva biva преди 16 години
.....If I was your vampireDeath waits for no one.Put my hands across your faceBecause I think our time has come.This is where it startsThis is where it will endHere comes the moon again.....Просто мистър Менсън....неповторим.
60
0
 
0
 
! Отговори
Mgla преди 16 години
Нещо не излезе като хората, ето пак ще пробвам да го пусна:http://***.youtube.com/watch?v=Uh0WGhf2s 3U