Мерилууун Менсууун ли?

Или как хиляди фенове викаха „у-у-у-у-у“ и скандираха „Мееен-сън, Мееен-сън“ едновременно (!). Концертът през четири очи. Избери си!
5 юли 2007 13:26, Екип на Dnes.bg
100
Мерилууун Менсууун ли?
Мерилин Менсън с микрофона-нож. Снимка: Булфото

Видка Атанасова

Значи тук стана голям скандал. Страшен спор се заформи в редакцията на Dnes.bg, защото половината от колегите сме недоволни от концерта, на другата половина шоуто им е харесало неимоверно много.

Програмистите (те са от вторите) даже заплашиха, че ще изтрият сайта (?!), ако публикувам негативен материал за снощното събитие. Е, няма как да е позитивен, защото аз бях там и не съм глуха.

Преди бях на мнение, че за величия от ранга на Менсън или добро, или нищо. Но вече не мисля така. Като няма какво добро да се каже за концерта, защо да не се каже? Защото концертът не беше добър. Нищо общо с шоутата, които знаем, че Менсън може да прави.

И не само това. Нищо, че нямаше разкъсвания на манекенки на сцената. Нищо, че дъртият извратеняк не яде хлебарки или поне скакалци. Айде, това ще му го простим. Ама поне да беше пял. Т.е. Менсън си пя, де, ама никой не го чу.

Чаках го! Исках го! От един месец насам се подгрявам с новия му албум. И го чаках, Мерилин, да ми дойде!

Изчаках си търпеливо и снощи дългата пауза между подгряващите Type O Negative и господин Мерилин Менсън. Бях с двама върли фенове на последния, за които събитието беше кулминационен миг в живота.

Знаехме, че старият вампир ще се появи чак след залез слънце. И наистина, след като последните слънчеви лъчи се скриха, Менсън прекоси целия терен на стадиона, за да ни взриви с „If I Was Your Vampire“. А в ръката му – микрофон-нож.

Ние се бяхме позиционирали на трибуните, защото се притеснявахме от погото, което непременно щеше да се оформи пред сцената. Не останахме дълго там. След като стана ясно, че звукът няма да се оправи (няма да го оправят – озвучителя да се обеси!), се преместихме долу, където музиката се чуваше.

Защото на трибуните се чувствахме като на седянка. Говорихме си нормално и се чувахме, не беше като на концертите. На концерт бяхме, но музиката не можеше да заглуши разговора ни, а му беше като фон, такова не бях виждала! Тя си звучеше като фон и ако не беше Менсън – самият той, ако не беше той, щях да си тръгна.

С всяко следващо парче ентусиазмът ни спадаше все повече. Невероятно как едно калпаво озвучаване може да провали един такъв концерт... звучеше като касетофон с касетка (помните ли ги), която влачи. Звукът беше под всякаква критика. Слушала съм много по-добре озвучени български концерти. Е, това беше положението.

Пред сцената се чуваше по-добре, признавам, но пък и ние се чувахме, като си говорим, без да се налага да си викаме много-много. Общо 6 големи тонколони и още толкова малки. От време на време пращеше, което, повярвайте, не беше ефект.

Менсън пя. Дали от сърце и душа, не се знае, но пя зверски. Четири парчета от новия албум („Eat me, drink me“, който вече знам наизуст) и стари хитове като „Mobscene“, „Sweet dreams“ и особено „Beautiful People“ накрая, с което накара публиката да реве от кеф.

Скандалният Мерилин Менсън. Той си е той, същият добър стар извратеняк с грим. Но какво да направим, че организаторите (организация железна, признавам) не се бяха постарали да осигурят най-важното за един концерт - добър звук.

Е, аз Менсън ще продължа да го харесвам и слушам и след като го видях на живо, но май сгреших, като го слушах преди  концерта (на CD в колата: кристално чист звук и увеличено до дупка).

Елена Пенева

Напоследък се преситих от концерти. Ама честно. И все хубави. И като взема да пиша, някак все оди се получават – приятелите викат “Айде стига, бе, то всичко най-хубаво – дай малко скептицизъм”.

Абе, честно – слабо нямаше почти този сезон. Ни на джаза, нито на другото. И затова много се чудех дали да пиша за Менсън. Знам, големият не е за изпускане, ама както съм му фен, пак щеше да стане епопея. Но да пропуснеш Менсън сигурно би било грандиозно тъпо.

И ето...

Изслушах с носталгия по-олд-скуул еднообразните готик-хеви метъли от Type O Negative. Дигнах няколко пъти ръчички и поплясках вдъхновена от феновете до мен на трибуните, изпих малко бира и се пльоснах да чакам Менсън на точното място – на терена.

Ето тук почват критиките, за да не стане епопея текстът. Организаторите в някои отношения наистина се бяха пооакали. Не че нещо, ама озвучаването беше откровено кофти. Ту басът дъни така здраво, че ми падат пломбите, ту изпърдява някоя колона, ту нещо спира да се чува.

Това е скапаният синдром на всеки български концерт – да има значение на какво разстояние и под какъв ъгъл слушаш от колоните. Това никъде не е така, но явно няма да се научим скоро.

Освен това визията на екраните беше трагична. А екранът с видеото на бандата беше забутан в дъното на шатрата и съвсем не се виждаше. Нещо осветленийце, аранжировка, ала бала? Както и да е.

Визията на самата сцена беше толкова впечатляваща, че компенсираше екраните. Запазих си и лентичките, които се изсипаха адски впечатляващо на две от песните. Освен това всички бяхме достатъчно близо до Менсън, за да не ни трябва видео.

И като стана дума за близо – ъъъ... на някой да му хрумва, че тази шатричка с платформа не е за Менсън?!? Не може Азис да пълни стадион, а на Менсън да му отпуснат някаква мижава сценичка с 10 метра разстояние пред нея. Не, не и не!

Бе, чудя се аз, какво точно пречеше сцената да бъде на стадиона – тревата ли щяхме да изпотъпчем, какво ли. И ми просветна, когато по едно време се качих пак на трибуните.

Ами то нямаше хора! Явно феновете не са достатъчно. Страх ги е било сигурно, че ще стане резил, защото ще бъде рехаво на големия стадион. Все тая. Пак беше рехаво около мен. Това е хард музика, по дяволите.

И както се чудех на тази тесничка пътечка, освен да потичам и да направя няколко лицеви,  какво може да стане, то стана. Стана ми. Стана ни на всички.

Защото въпреки всички гореспоменати глупости концертът беше НЕЧОВЕШКИ. Мерилин Менсън е култ, някакво идиотско извънземно. Пее с 10 гласа, показа си задника, смени некви костюми. Настръхвам ей сега като се сетя как яко се раздава по концерти.

Наживо групата звучи адски истински, свиренето им е почти едно към едно със записа. Само дето излъчва цялата енергия на тези хора. Минава през теб и те блъска като камион. Сценично поведение, харизма, наречи го както искаш. Когато Менсън е на метри от теб и те погледне и посочи, като зомби крещиш с цяло гърло, махар с ръце и се размазваш.

Репертоарът беше много добре подбран - имаше хитовете, които всички знаем, имаше новия албум, имаше и меланхолията, и извратената ирония, и агресията, и екстазът, които са във всеки албум на групата.

Въпреки че някакъв глупак му налетя в гръб, за да го гушне и Менсън така се стресна, че го бутна и си метна микрофона по него, накрая фронтменът на бандата слезе и хвана ръцете на първите редове (черна завист ме гризе). Възприех това като жест и адски се изкефих.

Накрая – истинският фен не обръща внимание на дребните подробности. Менсън беше тук, пя, раздаде се докрай, имахме шанса да го видим и да припаднем. Като съм го гледала по интервюта и съм чела хиляди негови биографии, никога не съм мислела, че ще мога с просто око да го мерна и да му се порадвам. Е, мернах го.

Зяпах го и го изпих целия. Беше най-якият наркотик, който те изстрелва в точното място на съзнанието. Това е. Просто велик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Drink On преди 16 години
Аз пък бих казала, че този концерт не би се харесал единсвено на хора, които не слушат такава музика! Просто друго обяснение нямам!P.S. Благодаря на Type O че споделиха с мен Tullamore-a си :)
38
0
 
0
 
! Отговори
paps преди 16 години
Що бе, аз бих си купил билет за Глория и щях да правя пого :D Аре една организация, хаха?
37
0
 
0
 
! Отговори
manson преди 16 години
taa tapa puika da pishe komentari za vremeto a ne da govori gluposti za manson toi e velik
36
0
 
0
 
! Отговори
Pafkata преди 16 години
Manson si napravi show kakto toi si znae. Zvuka beshe zle, no pone se chuvashe... Vleznah za poslednite 2-3-4 (?) parcheta na Type-O-Negative i nisto ne chuh .. tolkova slabo zvuchaha ,a i kato cqlo vsichko koeto izpulniha mi zvucheshe adski monotonnoMojeshe mnogo po dobre ... SME sa nqkakvo nedorazumenie na organizaciq ... Podobni po mastabi subitq za elektronna muzika minavat kude kude po dobre organizirano i sound-a e vuv puti po dobur...Otidoh zaradi fakta che Manson ste pee na jivo .. ne ochakvah nesto specialno .. pochti vsqko hard-techno party na koeto sum hodil e bilo po dobre kato izjivqvane...
35
0
 
0
 
! Отговори
gercho преди 16 години
koncertyt si be6e qk,samo ne zn kakwo prawqt na takiwa mest hora,koito vaob6te ne hareswat takawa muzika,gledaha kato teleta i samo oswirkwaha...towa e vse edno az da si kupq bilet za koncert na gloriq i da o4akwam ,4e mnogo 6te se izkefq,sled kato tq moje da mi predizwika samo stoma6ni spazmi
34
0
 
0
 
! Отговори
Petar преди 16 години
Обърнахте ли внимание как Менсън блъскаше постоянно по микрофона????
33
0
 
0
 
! Отговори
Petar преди 16 години
Цял ден чета коментари и реших и аз да напиша нещо за снощи.1.Мерилин Менсън беше ВеликДа свири точно час и 15 минути, а на мен ми се искаше още, но както се казва за толкова са му платили - за стандартен концерт. Просто в този бизнес е така. Големите звезди свирят за колкото са им платили. А залязващите и новоизгряващите групи - колкото си искат.2.SME явно вече бая са се ояли щото не им пука за качеството, а само за парите, които събиратОтвратителен звук. Не може да чуваш идеално, ако си застанал само на точно определено място срещу сцената и между двете колони.Това ме върна във времето отреди 16 години, когато дойдоха Содом /беше отврат/- обаче тогава не ни пукаше за звука нали западна хеви-метъл група беше тук.3. Организацията на влизане - ОТВРАТ. За да спестят от охрана бяха направили 3 входчета.И това не е за първи път на този стадион. Ей байновци от SME- поне сте били на концерти поне трябва нещо да сте вденали. Да, ама Не4. Смяната на часа на концерта е нещо абсурдно - е такава простотия до сега не бяхте сътворявали.Евалла и това доживяхКато извод: За съжаление ще кажа, че всички тези простотии на SME не са от липса на професионализъм.Много добре ви познавам още откак се мъкнехте на Кравай в края на 80-те и знам, че можете повече. Ама май вече не Ви пука. Не Ви пука за феновете, които купуват билети и ходят на концерти. Не Ви пука май и за групите, които идват и с какво впечатление ще останат от Вас. Май МОООГООО сте се ояли.Дано се появи скоро и друга фирма , която да кани групи в София и да работи професионално, за да си седнете на ***.Иначе за нас феновете ще има само лоша организация и лош звукСъс здраве
32
0
 
0
 
! Отговори
imago преди 16 години
Аз бях там- не може да става никакво сравнение. Покланям се дълбоко на кмета, на организаторите, на феновете и разбира се, Меноуър ме разбиха то-тал-нооо. Аз не съм чак такъв фен, обаче отслабнах с 3 кила от скачане там. Не вярвах, че моят организъм е способен на такова нещо :) Е как можаха да ми поднесат Тайп и Менсън по този ялов начин веднага след Каварна..... как можаха!! А Тайп наистина трябва да дойдат- сега поне видяха, че имат много фенове. Те, вероятно, не са очаквали?
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
da istinata be6e v kavarna no za niakoi im se struva dale4e no izpuskat ne6to deto edva li sa vijdali manowar forevar
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Imago,И на мен ми е болно, ама какво да се прави. На Ил Ниньо чаках 3 часа, докато започне концертът, този пък беше изместен по-рано... Който разбрал-разбрал, концерта си почва. Тайп Оу Негатив и дневна светлина са две несъвместими понятия, но... Нямам нищо против Менсън - излезе човека, направи си шоуто, добре беше, не споря. Но можеше да е и по-добре, сигурен съм. И мен ме е яд заради Ейлиън Индъстри... Дано Тайп дойдат пак до Европа, за да ги гледам, но не само за 1-2 песни, като сега
29
0
 
0
 
! Отговори
imago преди 16 години
Яд ме е заради Елиън- не съм ги слушала преди, а заради промяната на началния час така и не ги чух сега. Повечето хора стояха навън, докато те свириха вътре. Яд ме е заради Тайп Оу- излязоха посред бял ден, докато хората още влизаха!! Недопустимо е за такава ъндърграунд група, която сигурно повече няма да дойде в БГ, а има своите горещи фенове от много години. Яд ме е заради Менсън- разби се на сцената, но озвучаването и безумното разположение оскатиха представлението. Яд ме е и заради нас- феновете. Набутаха ни в това тясно пространство, като евреи в камерите на смъртта. Не е вярно, че бяхме малко!!! Около мен нямаше никакво пространство!! Аз исках да има- исках да куфея, исках да скачам, исках да се раздам и аз- не само да се вдигам на пръсти, за да зърна за стотни от секундата силует, който да си доизграждам във въображението. Не знам колко сме били, но уредниците не бяха си направили труда да пресметнат колко пари са взели и за колко човека да осигурят място. Смятам, че подобна организация на концерти на велики групи е недопустима и обижда както тях, така и феновете им!! Не знам как тези групи изобщо са се съгласили да участват в такава гротеска. Надявам се това да не ги отврати. И се надявам когато дойдат пак, БГ фирмите, които се занимават с организиране на концерти да са си натрупали вече началния си капитал (кога ли ще им се стори достатъчен!?!) и да започнат да работят.
28
0
 
0
 
! Отговори
Fen преди 16 години
Концертът на Менсън беше су-пер и ми е много странно като чета навсякъде, че звукът не бил добър, че малко пял, че незнам си кво си. Ами не знам вие къде сте стоели и накъде сте се въртели, обаче аз от мястото, на което се настаних още в началото, а то беше в долния край на трибуните, имах хем перфектна видимост, хем страхотен звук - щото едната колона беше на 2 педи от мен, хехе. Ама пак добре, че не сте го оплюли бог знае колко като някои мизерници по блоговете. Ето и тук една любопитна статия по въпроса - защо Мерилин Менсън бил толкова нормален в София - http://e-vestnik.bg/1608
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
абе, госк, ами какво да каже? "Не, в БГ беше супер зле, няма да стъпя повече тука!", така ли? На мен лично не ми хареса концерта, най-малкото заради тия промени в началния час, заради които изтървах Тайп Оу. Концертът не беше нищо особено според мен. Това обаче си е мое мнение
26
0
 
0
 
! Отговори
rock преди 16 години
Концертът ми в София ме убеди, че е време да започна работа по следващия си албум веднага. Да, напълно сериозен съм - вашата публика, пееща в един глас песните ми, ме накара на поискам отново да бъда певец."Това казвеа Менсън пред кречетало малко след концерта.Кво да ви кажа, на който не му е харесало да се....
25
0
 
0
 
! Отговори
apo преди 16 години
Не съм от тези "толкова големи" фенове на Менсън, че да тръгна да се гримирам и т.н., но достатъчно много харесвам музиката му за да чакам с огромно нетърпение концерта от както си взех билет преди почти 2 месеца...дотук добре, но на 4 юли (вчера) претърпях едно голямо разочарование...Характерно за всеки един концерт в България, обявения час за пускане на терена, нямаше нищо общо с реалния и се наложи да чакам/е дооста дълго, като се има предвид, че бях на стадиона нареден да чакам още от 15:00 часа, за да мога да съм най-отпред пред сцената, но това си е мой кахър и си чаках, стисках зъби, за да мога да съм най-отпред...така и стана донякъде...веднага щом започнаха да пускат се втурнах напред за заветното челно място и успях да го заема. Не можех да повярвам, сграбчил оградата на наай-първия ред пред сцената, само на няколко метра от сцената...на няколко метра от Менсън...умирах от кеф.....Минаха Alien Industry, Type O Negative...и зачаках появата на ключовата фигура - Мерилин Менсън, да го гледам, "да ми пее" на крачки от мен, но тогава всичко се прецака...МАМКА МУ ! За да обяснява това, трябва да започна от там, че охраната, по мое лично мнение, въобще не си свърши работата ! ! ! Първо, самото проверяване на входа, беше доста повърхностно, което не трябва да е така, и второ пияните бяха достатъчно много за да развалят настроението ми и този трепет, който тая от месеци, и както и сам се уверих не само на мен ! Та така, малко след като пуснаха завесата ММ и трябваше да я вдигнат за излезе звездата изведнъж зад мен се 'пръкна' един индивид, който беше толкова почерпен, че сигурно нямаше да може да си каже името и дори сигурно не знаеше на какъв концерт е, и едвам удържащ си предното място, заветното място, този индивид започна да блъска абсолютно всички доста грубо. Хората се изнервиха и едно момче специално ме помоли да извикам на охраната да го изнесе, та той не се търпеше и това буквално секунди преди да трябва да започне шоуто на Менсън...Аз започнах да викам на охраната да дойде и един младеж с тениска Vip Security дойде, точно в момента в когато пиания *** вече успя да изблъска и мен и да заеме и моето място...Казах му да го изнесат, че са само се блъска и т.н., но явно т.нар. охрана нямаше желание да ме слуша и като, че ли беше сляп започно да пита "тъпанара" какво му е...е как какво, беше пиян като кирка...и след никакъв отговор, Вип Секюритито остъпи назад и остави тоя да ни мачка наред там...имаше хора които сами започнаха да се опитат да го метнат зад оградата пред сцената, но той се държеше и дърпаше доста здраво и така не успяха...и в този момента започва шоуто, но аз нищо не видях защото през цялото време се опитвах да извикам на охраната да го махне...всички избухнаха след като завесата падна и Мерилин Менсън започнаха да свирят първото парче...аз се опитах да се абстрахирам от ***, но той щеше да ни смаже всички, добре че се държах с едната ръка за оградата...до мен имаше момчета и най-вече м
24
0
 
0
 
! Отговори
Nikotiana преди 16 години
Съгласна съм, че беше голямо събитие вчерашното шоу на готик легендата.С голяма тръпка отидох. Обаче беше страшна подигравка да поканим подобна звезда на един от най-мизерните ни стадиони. Просто се шашнах като видях пространството,определено за публиката. 90% от стадиона беше свободен, а на 10% бяха наблъскани всичките хиляди фенове. Нямам думи просто.Все пак, това може да се види само в България... Звука няма да го коментирам изобщо - след първите 30 мин се отказах да се напъвам да чуя някаква мелодия и реших да се наслаждавам само визуално. Доколкото и това беше възможно,естествено. Нещо взе да ми писва да се гаврят с българските фенове, като канят любимите звезди и ги забутват на ***** ** *******.Нямам нищо против да дам ако трябва и 100 - 150 лв, но да гледам истински концерт, а не... "репетиция"!
23
0
 
0
 
! Отговори
Fen преди 16 години
Гледам и немея:http://***.marilynmanson.com/tourНикъде не видях в тази листа нещо свързано с BG?!Ако бях пял и аз на такава сцена с такова озвучаване и с такава подгряваща група (ако може да се нарекат тези *** Alien...) и аз нямаше да искам да се знае.
22
0
 
0
 
! Отговори
Зле преди 16 години
Хич не искам да пиша негативни коментари, но вие си ги просите. Пишете за музика която не разбирате. Видка Атанасова, която се пише фенка на Менсън и иска от него да яде *** или скакалци, още малко ще повярва и на слуховете, че той се *** с магарета на сцената и че вади очи и ребра от гаджетата си (или от себе си). Дано е бил просто неумел опит за шега...Да звука беше гаден, да Менсън беше на ниво. Направи същия концерт който би направил във всеки друг град и, пред всяка друга публика. Направи си го с неговия стил, не знам како още ви трябва.Но да казвате че Менсън не е бил на ниво си пълна глупост. Да кажете че организаторите не са на ниво е друго. Не го казвам като болен фен на Менсън, а като човек който не веднъж е гледал подобни концерти, очевидно за разлика от вас.А и Видке, която знаеш албума на изуст - Менсън изпя 5 парчета от него...
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ако искахте добър звук - Manowar в Каварна показаха как се прави истински метал.
20
0
 
0
 
! Отговори
detritus преди 16 години
Не съм фен на Менсън. Има парчета, които ми харесват, но толкова. Обаче ме хваща яд как винаги се появява някой философ да обясни на другите кой какъв *** и комплексар бил. Факт е, че човека направи всичко, което зависи от него. И го направи с кеф, и го направи добре. А за звука - явно това лято "великите промоутъри" явно са решили да пестят за сметка на звука. Не е първия концерт с лош звук, дано да е последният...