Милиони влизат в икономиката на България заради концерта на Ед Шийрън

Продадените билети са 60 000
22 авг 2024 16:28, Нели Христова
287
Милиони влизат в икономиката на България заради концерта на Ед Шийрън
Снимка: БГНЕС

Концертът на звездата Ед Шийрън в София ще донесе милиони левове на българската икономика. Продадените билети са 60 000, а 4000 работници са ангажирани само със строежа на сцената, съобщи БНТ.

Едно от най-големите музикални събития в България през последните години предстои да се проведе на 31 август в София.

"Всъщност това ще бъде най-голямото събитие, откакто има концертен живот в България, като се има предвид цялата продукция, която идва, броят хора, които ще бъдат настанени на стадиона", отбеляза Стефан Еленков, изпълнителен директор на промоутърската фирма.

Британската суперзвезда готви грандиозно шоу, като сцената му ще е 360-градусова, а 80 тира вече разтоварват техниката. Около 4000 работници строят сцената за концерта на британския изпълнител Ед Шийрън. Продадените билети са 60 000, а приходите за икономиката ни ще бъдат в размер на милиони левове.

Според икономисти това се равнява на милиони приходи за българската икономика краткосрочна полза и имидж като дългосрочна.

"Трябва да разграничим събития за 5-10 000 души, които обикновено са от града и събитие за 50-60 000 души и нагоре, което автоматично значи, че има и туристически поток, включително чужденци, хора и от други градове, които са пристигнали. Посещения на града, нощувки, краткосрочно настаняване, по-голямо потребление в самия град", коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

"Имахме едно изследване навремето покрай Spirit of Burgas и Пловдив - Европейска столица на културата, когато бяха изчислени сумите, които общините инвестират в такива проекти, че всеки един инвестиран лев се връща по десет след това в общината", посочва Стефан Еленков.

"Но по-големият ефект е имиджът, който една локация придобива за това, че е на световната карта, когато идва голям изпълнител", заяви Ганев.

На своя мегаконцерт на преди 34 години Лепа Брена кацна с вертолета на Тодор Живков, а за броя зрители на стадиона се говори и до днес - между 80 000 и 120 000 души. 19 години след това кралицата на поп музиката - Мадона, събра 55 000 души. Топ 3 на най-посещаваните събития се допълва от концерта на Слави Трифонов през 2015 г., за който под дъжда дойдоха 70 000 души.

"55 000 души. Бон Джоуви доста по-малко. Така че на този етап заради това, че сцената е поставена в средата на стадиона и се използват реално всички сектори за публиката, плюс тези на терен около сцената, правят този концерт най-големия", посочва Еленков.

Някои българи обаче няма да гледат концерта у нас, а в Румъния, Букурещ тази събота. Северната ни съседка през последните години прави приходи от над 100 млн. евро от музикални фестивали. Букурещ е домакин на британския изпълнител за втори път. Световни звезди също през годините са избирали да се появят първо в Румъния, а не у нас.

Може ли и София да организира по-често събития с над 50 000 души?

"Догодина очакваме четири такива групи да дойдат в България, надявам се всичко да мине както трябва. За съжаление София не е от градовете, които обичат да инвестират в културно съдържание от такъв голям мащаб. На този етап не виждам причина София да стане като Букурещ, защото управлението на града не инвестира в такъв културен продукт, да се развива по този начин. Всичко засега се прави само с нашите собствени усилия на наш гръб", отбеляза Еленков.

Друга съществена разлика между София и Букурещ - най-скъпите билети у нас за Ед Шийрън са 300 лева, докато в Букурещ 160 лева.

Драконовски мерки

Безпрецедентни мерки за сигурност ще бъдат наложени по време на влизането за концерта на Ед Шийрън в София.

Извънредните изисквания са заради огромния брой зрители и за да не се правят спекулации с препродаване на билети на много по-високи цени от обявените от организаторите.

Пропуските бяха разпродадени буквално за часове още с пускането им. За първи път на концерт у нас при влизането ще се иска документ за самоличност. Причината е, че всеки един билет е поименен и с него не може да влезе никой друг. В случай че човек не може да присъства на концерта, може да продаде билета си само чрез посочена от организаторите платформа, и то на цената, на която го е купил.

Официалната препродажба на билети ще бъде пусната след изричен анонс преди шоуто. Всеки билет, предлаган за препродажба другаде, ще бъде анулиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от Рок
"Сигнал" и Филхармония Враца на една сцена в Античния театър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 234 Да. Протеже е на Елтън Джон, фен е на Тейлър Суифт. Поредната поп-еднодневка.
226
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя озъбвния с женската прическа някакъв известен жендур ли е?
225
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Композира приятни сладникави парчета, но е силно прехвален. Наред с интелекта си, хората поизгубиха и добрия си музикален вкус.
224
0
 
9
 
! Отговори
Димо преди 3 седмици
Къде ги видяхте тези милиони по-скоро са милиарди ,и то изкарани от *** типове спящи в евтини хостели пиещи бира от Кауфланд ,пристигнали за няколко часа в София с нискотарифни полети .Ей на това му се вика печалба.А голяма част от феновете ще дойдат от страната с кола ще изглеждат концерта няма една стотинка да оставят и ще си тръгнат веднага след концерта.
223
3
 
15
 
! Отговори
Английски смешник преди 3 седмици
Тоя английски мaймyн, дето прилича на нещо средно между втори брад'чед на принц Хари и незаконен син на супер идиoтa Борето Джонсън, изобщо не съм го чувал кой е и за какво се бори. Цъкнах тубата да видя какъв е тоя музикален гений и с открих, че пее едни от най-досадните песни, които пускат по радиостанциите, които не слушам целенасочено. УЖАСНИ ПЕСНИ. Не знам кой ги харесва. За феновете на хард&хеви, тази музика е наказание за ушите.
222
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
най обичам на атлантиците в остата в остата
221
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
атлонтика русофоба яяя ела а те унижа в ос тата а
220
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не го познавам, не съм го слушал, но снимката е достатъчна за да се види, че момчето има психически смущения.
219
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
по голям лие от Ян Гилън,Ричи Блекмор,Сузи Куатро ,Крис Норман,и цяла плеяда оттогава баа ти анонимника нещастен
218
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какви милиони ви гонят. Правителството да стимулира развитието на реалната икономика в заводи, а не да разчитаме на някакви милиони от концерти.
217
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цветелина! А ти къде си? Излес на сцената и побий с камшик, тия "Пияни хулигани"!
216
0
 
15
 
! Отговори
Мдаа преди 3 седмици
Всеки има право да си слуша каквото си поиска, стига да не го натрапва на останалите. Щом има достатъчно фенове в България, които са готови да си платят билетите, защо да не направи концерт? И без това напоследък големи световни звезди у нас почти не идват. АС/ДС и Рамщайн за последно 2010-та, Ханс Цимер 2016-та... Ама то човек трябва да е луд, за да се върне обратно тук, след като веднъж е допуснал грешката да дойде. :)))
215
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Малина, къде си? Излез на сцената и изпей песената "Двойници".... и започни да тъпчиш тия платили по 300 лева. Не ги ли е срам ве? "Лягам със един, а се събуждам с друг. А искам само ти да беше тук. Цял живот сънувах твои двойници! Любовта замествах със любовници! Да вървят по дяволите всичките! Те не могат да са като теб!" ....
214
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Откъдето са влезли от там и ще излязат.
213
5
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 212 "В Курск ВСУ изнасят много хубав концерт на рашките..." - за който мнението на продуцентите им е единодушно: "нямаме си идея какъв му е смисъла, ама много от изпълнителите му ще изм'p'ат"...
212
4
 
16
 
! Отговори
Глупости преди 3 седмици
На концерта на AC/DC през 2010 имаше повече от 60000 човека. Направете справка и тогава пишете глупости. AC/DC е вечна класика!!!Ed Sheeran още хляб трябва да яде.
211
4
 
17
 
! Отговори
Политкоретен преди 3 седмици
Хайде авторът да ми обясни откъде ще дойдат тези милиони? И защо точно в българската икономика, а не в британската? Човекът отнася със себе си собсвения си хонорар и този на екипа си. Тук няма да остане нищо. А това, че някакви балъци са се вътрили с по 300лв не значи, че парите им няма да изтекат в чужбина.
210
0
 
6
 
! Отговори
ТУРоператора съм преди 3 седмици
Ааа да, забравих, носете си и някакви оръжие - ловна пушка, гранатомет, миномет, нещо такова, че наоколо е пълно с комари, бълхи, дронове и други подобни хапещи гадинки.
209
6
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 203 "Цял свят го слуша, но балканският селляндур си иска Веселин Маринов, Азис и Цеца Величкович." - е и? В САЩ най-слушани са кънтри изпълнителите и на никого нему пука какво слушат по света, но искаш да бъдеш "като в сащ", нали про'с'так неграмотен?
208
10
 
8
 
! Отговори
ТУРоператор преди 3 седмици
В Курск ВСУ изнасят много хубав концерт на рашките. Пиротехническото шоу е един път! Направо им маха главаите, толкова е яко! Копейките са свободни да го посетят. Напълно безплатен е, а руската държава ви осигурява всичко: каски (трета употреба), бронежилетка (ламаринена), буркани с лютеница от тиквички с изтекъл срок на годност (реколтата 42-ва година, големия глад в Сталинград), десет пакета тоалетна хартия от Лидл и чифт използвани бели *** като сигнален флаг към украинските войници.