Да дадат Нобелова награда на Грета Тунберг? Решението ще е трудно

Тя би била най-младият лауреат на отличието
Обновена: 27 сеп 2019 14:39 | 27 сеп 2019 14:39, Елка Василева
291
Да дадат Нобелова награда на Грета Тунберг? Решението ще е трудно
Грета Тунберг. Снимка: Reuters

Шведското момиче Грета Тунберг си спечели милиони почитатели с критиките, които отправи към световните лидери за това, че не полагат достатъчно усилия в борбата с климатичните промени, както и заради упреците й към почитателите на пътуването със самолети. Всичко това привлече нови последователи за нейната кауза, но може да й коства Нобеловата награда за мир, отбелязва Ройтерс.

Тунберг е една от малцината, чиято номинация стана известна преди самото оповестяване на лауреатите през октомври. Тя е фаворитка на букмейкърите за спечелване на отличието. Ако това стане, тя ще бъде най-младият лауреат, който едва на 16 години ще получи наградата, печелена от Нелсън Мандела, Джими Картър и Михаил Горбачов. Грета ще бъде и първата, която ще спечели отличието заради екологична кауза, след като вицепрезидентът на САЩ Ал Гор го получи през 2007 г., заради това че привлече вниманието върху климатичните промени.

Още по темата

Но това, че Грета порицава например онези, които пътуват със самолет, настройва срещу нея някои хора. А това, че една тийнейджърка си позволява да критикува световни лидери, пък настройва срещу нея други хора. Докато либералите гледат на Грета като на храбро момиче, което казва истината за климатичните промени, критиците от десницата я обрисуват като лъжкиня или като лицемерка, намекват, че нейните родители я манипулират, или пък я представят като водачка на социалистическа конспирация.

Според Свере Лодгор, който беше член на Нобеловия комитет от 2003 г. до 2011 г., отдавна не е връчвана награда за мир за климатичната кауза, така че това увеличава шансовете на Грета, но проблемът идва от това, че тя порицава и засрамва пътуващите със самолети, а срамът не е конструктивен начин, за да накараш някой да направи промяна и това намалява шансовете й за наградата.

Грета вече отхвърли твърденията, че някой й плаща или, че е използвана от някого. Още през февруари тя написа във Facebook, че зад нея няма никой. Тогава тя сподели, че дори нейните родители далеч не са били защитници на каузата за климата, преди тя да ги запознае със ситуацията.

Преди пет години пакистанската тийнейджърка Малала Юсафзаи, защитаваща каузата на образованието за всички, получи Нобеловата награда за мир на 17 години, но нейната кандидатура не беше толкова разделяща, колкото е тази на Тунберг.

При разглеждането на кандидатурата на шведската активистка Нобеловият комитет ще отчете, че е огромно бреме да се връчва такова отличие на тийнейджър, ще вземе предвид възрастта на Грета и ще обмисли как тя би се справила с още по-голямо обществено внимание, в случай че вземе наградата. Комитетът може да реши да намали бремето на очакванията от "лауреатката" Тунберг, като сподели наградата между нея и някой друг, но може и да реши и, че нейното поведение показва, че тя е по-зряла, отколкото връстниците си.

Освен Тунберг други водещи претенденти могат да бъдат папа Франциск, Репортери без граници, Комитетът за защита на журналистите, Агенцията на ООН за бежанците и ръководителят й Филипо Гранди или етиопският премиер Абий Ахмед заради постигнатото помирение на страната му с Еритрея и заради усилията му за постигане на повече демократични свободи в Етиопия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имало и по-абсурдни лауреати.
38
1
 
18
 
! Отговори
MGTOW преди 4 години
Т'ва е Хитлер бе! Баси късмета да се преродиш като шведска откачалка... youtube/watch?v=DUJhi6D6kJk
37
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то в лицето на това дете се чете толкова омраза. Някак несъвместимо с Нобелова награда за мир.......
36
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече нобелова награда за злоба ли дават.
35
0
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ами да,то един колега още вчера отбеляза,че тая е "КАСИЧКАТА" на родителите си...Светът е ОТКАЧИЛ ТОТАЛНО!...В БЛУЖДАЕНЕТО си той вече НЕ може да прецени КОЕ КАКВА СТОЙНОСТ ИМА!..Да здравствует "НСР"!
34
0
 
30
 
! Отговори
мак преди 4 години
Ще я наградят по поне 1 причина, че е болно дете. Ако пък не, рискуват да ги обвинят в лошо отношение към такива хора или в дискриминация, което е модерно напоследък.
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това няма нищо общо с мира!Излишно е и показва, че има гузни, има изнудвачи, просто по този начин, ще се игнорира темата.Всичко девалвира.
32
3
 
10
 
! Отговори
Драган преди 4 години
момичето е право донякъде, но капитализма е "да се минимизират разходите и да се максимизира печалбата", а света е почти изцяло капиталистически. Всеки иска да лумка кинти. И то по много !
31
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нобеловата награда за мир отдавна е девалвирала!В последните години я печелят хора които с нищо не са допринесли за мира ,като Барак Обама който ,както казва Великият Президент Тръмп ,на 15секунда от влизането в ,,Белия дом" му я връчиха!За няколко минутна реч в ООН,е напълно достатъчно за лауреат на световния мир!Друг е въпроса кой я насъска и допусна в ООН!
30
0
 
41
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Този свят не отива на добре! Трябва много сериозни мерки да се вземат спрямо тези, които се възползват от деца с политически цели. Кой даде на това видимо неурановесено създание думата въобще?
29
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква нобелова награда бе :)? Онзи ден като и задаваха въпроси не отговори на нито един, нямаше никаква идея какво да каже, отби номера с "какъв беше първия въпрос", после "задавайте въпроси и на другите"Друго си е да четеш реч написана от леви ненормалници.
28
1
 
23
 
! Отговори
герои на нашетовреме преди 4 години
Полфрийман - човек на годината, това болно манипулирано същество - нобелист, корумпета и oткачалки - държавни глави, прoститутки - знаменитости. Гот си живеем, а?
27
2
 
12
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Станаха много ниски критериите ако за едно изказване се дава Нобелова награда...Ниски са да, щом гласят за Нобела, Тръмп, то е ясно, че са ниски!
26
0
 
12
 
! Отговори
лана преди 4 години
Онова 10 годишно драг куинче не успя да скандализира света, както са се надявали "продуцентите" му, па тази ли ще успее! Вече й изтекоха 15 минури слава, АРЕ ЧИБА!!!!
25
0
 
24
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Безумие ще е да дадат Нобелова награда на тази ненормална, по-скоро трябва да получи подходящо лечение. Нобелова награда трябва да се дава за наистина сериозни постижения - примерно проф. Ал. Томов я заслужава за своите разработки теория за ширпотребата и социалдемократически икономически модел, приложени успешно от самия него в Кремиковци и ЦСКА и от голям брой негови ученици и последователи в различни области със сериозни успехи.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това дете тръгнаха да го продават, но изгелжда не им носи очакваната полза и обърнаха страницата, почнаха да я показват в такава светлина че примитивните хора които съдят само по външност да се пенят и отвращават, няма ги вече миловидните снимки на Грета със скромния волеви поглед които също бяха нагласени.
23
0
 
3
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Тръмп не е Хитлер и си капарира Нобела сам!Ем чи тъй де! Ха ха ха
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом ще и я дават, значи няма стойност.
21
0
 
23
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Ще бъде...ега ти и тъпотията ако и я дадат......Станаха много ниски критериите ако за едно изказване се дава Нобелова награда...
20
0
 
2
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Тръмп не е лyд и си капарира Нобела сам!Никой не го е карал! Ха ха ха