НАТО: Ядреното оръжие на Франция не може да е гарант на Европа

След Brexit Франция ще стане последната ядрена сила в ЕС
23 дек 2019 20:00, Елка Василева
137
НАТО: Ядреното оръжие на Франция не може да е гарант на Европа
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

Гаранциите за ядрена сигурност, която САЩ дават на Европа, не могат да бъдат заместени от френските ядрени оръжия, смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон предизвика миналия месец дебат в НАТО с коментарите си за "мозъчната смърт" на алианса. Заради последните събития в Сирия Макрон постави въпроса дали може да се разчита, че САЩ ще дойдат на помощ, ако Европа бъде подложена на нападение, и заяви, че континентът трябва да подобри собствените си отбранителни възможности. "Франция знае как да се защитава. След Brexit тя ще стане последната останала ядрена сила в ЕС", заяви Макрон в интервю за сп. "Икономист", публикувано в началото на миналия месец, припомня БТА.

Според Столтенберг обаче френските ядрени оръжия не са реална алтернатива. "Американските оръжия са част от установена система за ядрено възпиране на НАТО - нещо, което правим заедно", подчерта пред ДПА генералният секретар на НАТО. "Имаме изпитани процедури", посочи той.

Още по темата

Франция не предоставя оръжията си за използване от НАТО и е единственият член на алианса, който не участва в групата за ядрено планиране. "Франция реши да не е част от това. И това е решение, което уважавам", подчерта Столтенберг. "Но Франция не е част от ядреното възпиране на НАТО", добави той.

Дебатът, предизвикан от забележките на Макрон, не е отслабил НАТО, добави Столтенберг, подчертавайки, че "е напълно възможно да водим дискусии и в същото време да бъдем силен и гъвкав алианс, какъвто НАТО е доказал, че е".

Генералният секретар на НАТО заяви, че е готов да се срещне с руския президент Владимир Путин, "ако контекстът е подходящ". Столтенберг подчерта значението на диалога в тези "трудни" според него отношения.

Връзките между НАТО и Москва се обтегнаха след анексирането на украинския полуостров Крим от страна на Русия и последвалата руска подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. Други проблеми също оказаха негативно отражение, включително прекратяването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег.

"Вярвам в диалога с Русия", заяви Столтенберг в интервюто за ДПА. "Следователно, ако контекстът е подходящ, разбира се, готов съм да се срещна и с руския президент Владимир Путин".

"Просто вярвам, че е по-добре да се срещнем, отколкото да не се срещнем, и да седнем на маса и да водим дискусия. Особено когато нещата са трудни, е важно да седнем на една маса", подчерта генералният секретар на НАТО.

Русия е нашият най-голям съсед и трябва да се стреми към по-добри отношения с Русия, подчерта Столтенберг. "Но дори и без да сме подобрили отношенията с Русия, трябва да умеем да се справяме и с такива трудни отношения с тях", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тикваа какъв опит имаш със живота във франция като база за сравнение?------Ами нищо,просто живея до Франция, на 15 минути път ми е и сме ходили често там.
87
2
 
7
 
! Отговори
zabluda преди 4 години
Американския народ не знае какви мръсотии прави нато,сега става и БГ шайка умници правят нато -БГ. Те си мислят, че ще дерат кожите на народа всичко се връща.ДА знаят.
86
1
 
2
 
! Отговори
тиква преди 4 години
До Анонимен 104а какъв опит имаш със живота във франция като база за сравнение?
85
5
 
5
 
! Отговори
панчо преди 4 години
интересно как тълпи замогнали се руски олигарси бързат да си изнесат парите и себе си на запад и щатите за по сигурнохиляди искат статут на политическо убежище и западни паспортизащо ли го правят?ако е толкова хубаво и комфортно в русия защо капитала не се задържа там?едва ли очакват нато да им изсипе ядрени бомби в русия
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ганюАма на нас ни харесва Европа и ЕС,а не НАТО,за което пет пари не даваме и те убиват европейци!Затова съм за Франция и предпочитам Франция.
83
4
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
това че британия напуска ЕС не означава че напуска НАТО къде е паниката тук не разбирамфрансетата винаги са били проблемни и трудни за всичко така че и до сега и за в бъдеще не са надежни за нищоно и ядренот оръжие така или иначе никога няма да бъде използвано
82
3
 
13
 
! Отговори
сега преди 4 години
Сащ са окупирали Европа с десетки военни бази.
81
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдааа, обаче руското + френското ядрено оръжие могат да гарантират сигурността на Европа срещу американското и английско ядрено оръжие.
80
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА мога ли да задам въпрос,защо американците търгуват с Русия,а не дават на европейските държави да търгуват с Русия,като налагат санкции срещу Русия,които всъщност удрят Европа и скоро ще останем на тъмно и студено,защото ще спрат руската газ,ние също сме с парно на газ у дома!Защо за едни може,а за други не може?Нали уж щеше да има свободна търговия?
79
0
 
8
 
! Отговори
Нато преди 4 години
довиждане в ада.
78
1
 
4
 
! Отговори
ooonato преди 4 години
Вие сте изменници и убийци лъжете мамите убивате само за пари .Мафия
77
3
 
12
 
! Отговори
Факт преди 4 години
НАТО пречи на мира и разбирателството,те съществуват от войни,конфликти и лъжи....
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ги тресе параноята ,пак някои щял да ги напада . Стига бръщолевихте простотии бе *** ами коментираите това . Американските инвестиции във Русия стигнаха 35 МИЛЯРДА ДОЛАРА . Аууууу маи на вас не ви казват ,пак ви баламосват докато всичките ви политици,кметове и наи различни мужици си пратиха децата във Ню Иорк не във Краснодар ,нали бе ***
75
7
 
4
 
! Отговори
Руснак преди 4 години
Франция има ядрено оръжие колкото хубави коли......
74
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме силна Европа и ЕС и никакви нападения срещу Русия!Никога държавите от източна Европа не са имали такава голяма свобода и икономическа сила,както през соца - факт!Руснаците не са ни са се бъркали за нищо в управлението на държавите,сами управлявахме България,никой не ни стоеше на главата,за да ни командва.Тогава имахме истински държави и независимост,а не бяхме марионетки!
73
2
 
14
 
! Отговори
Писна ми преди 4 години
От американо фили фоби русофили-фоби. То при ядрена война е ясно че победители няма да има. А тоз плаши източноевропейците с Русия за да си продават оръжията САЩ То и за децата вече е ясно.Атомното оръжие е за престиж а не че ще се ползва.Ако Русия спре газта посред зимата ще има по голям ефект отколкото 100 атомни бомби хвърлени в Европа.
72
3
 
6
 
! Отговори
МММ преди 4 години
Франция имат 290 ядрени оръжия, ако си разменим с руснаците по 150 удара с бойно оръжие ще настъпи апокалипсис, вече няма да ги има и нито европа нито русия.
71
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПолша е имала договор за съюз и защита с Англия,още преди немците да нападнат Полша,руснаците получават информация,че Полша ще бъде нападната от Хитлер и предупреждават поляците,когато немците нападат Полша,техните съюзници англичаните не си мърдат пръста да им помогнат,дори сключват договор с немците,тогава самите поляци предават властта на руснаците.Поляци и руснаци са едни и същи хора,те са си роднини,някога са били и една държава!
70
4
 
20
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Ако руските Сармат-и , Воеводи, Ярсове, Тополи и т.н. залетът ......гаранция и господ няма да може да даде ! Весела Коледа заблудени офци !
69
0
 
1
 
! Отговори
1111 преди 4 години
До Анонименпредполагам си се разсеял нещо и в бързината си се объркал САЩ вместо Русия, така е правилно