Ракета унищожи историческа арменска катедрала в Нагорни Карабах

Обстрелът е броени часове преди срещата в Женева
8 окт 2020 19:30, Нели Христова
120

Снимка: БГНЕС

Историческа арменска катедрала е била повредена при обстрела от страна на азербайджанските сили по Нагорни Карабах, предаде Франс прес.

"Въоръжените сили на Азербайджан са бомбардирали арменската църква "Свети Христос Всеспасител" в град Шуша", обяви Информационният център на арменското правителство във Фейсбук. Към съобщението в социалната мрежа има и снимки, показващи повредения храм, допълва БТА.

Вижда се, че ракета е паднала директно върху купола на църквата и го е пробила. Вътрешността на храма също е понесла сериозни щети, посочва ТАСС.

Днес има нови сражения между въоръжените сили на Азербайджан и на етническите арменци от азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах.

Обстрелът е броени часове преди срещата в Женева, на която съпредседателите на Минската група ще обсъдят как да осигурят прекратяване на огъня в анклава и да предотвратят риска от по-голяма война в Южен Кавказ, предаде Ройтерс.

Азербайджанският министър на външните работи Джейхун Байрамов ще се срещне в швейцарския град с представители на САЩ, Русия и Франция. Арменският му колега Зограб Мнацаканян се очаква да се срещне с пратеници на трите страни в понеделник в Москва.

Разговорите бележат началото на координирани усилия на трите сили да спрат боевете, избухнали на 27 септември и засилили безпокойството за сигурността на тръбопроводите, доставящи азербайджански природен газ и петрол за Европа.

САЩ, Франция и Русия са съпредседатели на Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която посредничи от десетилетия за уреждане на конфликта в Нагорни Карабах.

Часове преди началото на разговорите в Женева Азербайджан обяви, че град Ганджа, дълбоко навътре на негова територия, е бил обстрелван от арменските сили.

Един цивилен е бил убит в Геранбойски район. Други азербайджански села и градове също са били обстрелвани от етническите арменски сили.

Според азербайджанските власти от началото на ескалацията на насилието на 27 септември са загинали 31 цивилни, а ранените са 154, предаде ТАСС.

Ройтерс отбелязва, че Азербайджан не е давал данни за убити и ранени военни.

Арменските сепаратисти от Нагорни Карабах казаха, че главният град в анклава Степанакерт е обстрелван и че 30 войници са били убити. С това военните загуби на арменските сепаратисти достигнаха 350 души. От началото на изблика на насилие в Нагорни Карабах са били убити 19 и ранени още много цивилни.

В Степанакерт през цялата нощ сирените са виели на редовни интервали, след което са отеквали силни взривове, обикновено по три или по четири.

Типът на оръжията, използвани от азербайджанските сили, не е известен със сигурност, но сепаратистките власти твърдят, че имало обстрел по градски зони със Смерч - убийствените 300-милиметрови ракети, наследници на прочутите Катюша, отбелязва Франс прес.

Неексплодирали устройства, очевидно от този тип, са видими из града, а цели сгради са изцяло разрушени от обстрела, като на мястото на някои от тях има кратер с размер от десетина метра - признак за мощността на използваните бомби.

Дронове прелитат редовно над града, но по-често през деня, като предшественици на обстрел по конкретни цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВесконянПитам, когато е строена въпросната катедрала имало ли е арменска държава.Не преди, не после. Тогава.
65
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азерите са в правото си да се бранят, руската пeпеляшка Армения е агресорка. Турция подкрепя съюзниците си, а Русия я е шyбе да влезе във войната, че пак ще има свалени мигчета от Турция ;) Междувпременно, рускините са в анталия и заедно с турците работят по сплотяването на дружбата. ;)))
64
4
 
3
 
! Отговори
Селяндур преди 3 години
Чета коментарите и си мисля: Бай Тошо беше прав.
63
4
 
11
 
! Отговори
Набожен преди 3 години
Аз пък знам, че едни комунисти взривиха една българска църква с деца през 1925та.
62
6
 
16
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
Типично за ислямистите антихристи ! Това само дебело подчертава и потвърждава факта , че са няколко стъпала по-надолу в развитието на човешката раса !!!!
61
7
 
20
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Удивително е, колко хора не са чували, че Арменската държава е с векове по-стара от България и първата приела християнството. Но пък имат мнение по въпроса! И на Мохамед дядо му още не е бил роден.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Mda Абе ти така си мислиш! Има едни момчета, дето за тях Крим е това, което е Косово за сърбете. Духовната родина дето са приели религията. Те още от 1903 се си мечтаят за Симферопол, та за туй таковата там Никитката забърка оная манджа. Накрая съм сигурен, че ще го постигнат. Много пари са вложени, та и цяла една индустриализация на СССР. Но защо решиха да индустриализират Китай, това и на мене не ми е ясно!
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 67Да е жив и здрав.
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАЛКАНСКИЯ ПАТОК ПАДНА И НЕ МЪРДА
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПаметливВидял си го? Така ли?
56
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 57В Одрин има две български църкви, в Истанбул има една.По-добре са поддържани от тези в България.
55
6
 
19
 
! Отговори
Паметлив преди 3 години
Нека си спомним как шиптърите рушаха християнски храмове и манастири с благословията на САЩ!Случайност?Не мисля!
54
7
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Не вярвам в религии,ама няма да се оставя на Мехмед да ме полива с мед!
53
5
 
15
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Те фесовете са така, почват от църквите, културни особености
52
6
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 53Ще има.Унищожени джамии..с ракети някъде
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В АниМоже.И?
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски цървулКъде е имало?
49
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50дали са макаци, дали са шимпанзета, дали са горили не е важно.Азерите казват, че са същата нация.
48
5
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Скоро май ще има унищожени джамии някъде.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми те съюзниците им сега... ...анадолските ...