Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година

Страната ще изпревари САЩ до 7 години
26 дек 2020 20:35, Красимир Ангелов
222
Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година
Снимка: Bloomberg

Китай ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света преди края на десетилетието, след като превъзхожда конкурента си по време на глобалната пандемия Covid-19, се казва в доклад, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Центърът за икономически и бизнес изследвания (CEBR) заяви, че не е очаквал стойността на китайската икономика, измерена в долари, да надвиши тази на САЩ до 2028 г. Това ще стане половин десетилетие по-рано, отколкото се очакваше преди година.

"От известно време всеобхватна тема в глобалната икономика беше икономическата война и войната с мека сила между САЩ и Китай. Пандемията от Covid-19 и съответните икономически последици със сигурност наклониха това съперничество в полза на Китай", се казва в документа на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

"Голямата новина в тази прогноза е скоростта на растеж на китайската икономика. Ние очакваме да изпревари САЩ цели пет години по-рано, отколкото смятахме преди година. Други азиатски икономики също се изстрелват нагоре. Това е един урок за западните политици, които са се представили сравнително зле по време на пандемията – те трябва да обръщат много повече внимание на случващото се в Азия, вместо просто да се гледат един друг", обтлеязва Дъглас Макуилямс, заместник-председател на CEBR.

В доклада се посочва още, че Китай ловко е управлявал пандемията чрез строги ограничителни мерки, които са били въведени още на ранен етап, докато на Запад пандемията е нанесла удар по дългосрочния растеж. Това означава, че относителните икономически резултати на Китай са се подобрили.

Китай се очаква да постигне среден икономически растеж от 5,7% на година от 2021-2025 г., преди да отчете спад до 4,5% от 2026 г. до 2030 г. Докато САЩ вероятно ще отбележат силен постпандемичен възход през 2021 г., но растежът им ще се забави до 1,9% на година между 2022 г. и 2024 г. и до 1,6% сред това. Япония ще си остане третата най-голяма световна икономика, изразено в долари, до началото на 30-те години, когато ще бъде изместена от Индия, в резултат на което и Германия от четвърто място ще слезе на пето, се казва още в доклада.

Делът на Китай в световния БВП се е увеличил от 3,6% през 2000 г. на 17,8% през 2019 г. и ще продължи да расте, заявяват от CEBR. Според доклада, той ще премине прага на глава от населението от 12 536 долара, за да стане държавата с високи доходи до 2023 година. Въпреки това жизненият стандарт в Китай ще остане много по-нисък, отколкото в САЩ и западноевропейските страни, отбелязва от CERB. В САЩ средният доход на глава от населението е малко над 63 000 долара, докато във Великобритания е малко над 39 000 долара.

CEBR заяви, че напускането на ЕС няма да попречи на Обединеното кралство да бъде една от най-добре представящите се икономики през следващите 15 години.

Тъй като през следващите десетилетия повече държави правят планове за преход към нетна въглеродна нулева икономика, CEBR заяви, че ще има по-слабо търсене на изкопаеми горива и по-ниски цени на петрола. Цената на барел суров петрол ще падне под 30 долара до 2035 г., се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай е водещата икономика от 5 години насам. Първо на първо БВП е твърде субективен и неадекватен показател, за да се съди за размера и силата на една икономика само по него. Второ на второ БВП по номинал има смисъл да се гледа само, когато става дума за щат на САЩ. Без да се гледа силата на покупателната стойност нищо не правите, само философствате. С други думи. От 5 години насам БВП на китай с преизчисление от покупателната стойност е по-високо от това на САЩ. Вече с доста.
69
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименкога си виждал високотехнологичен продукт въобще та твърдиш, че САЩ нямали високотехнологичен продукт.
68
6
 
7
 
! Отговори
Коледно Пожелания преди 3 години
за Китай - Комунистите от Пекин да Вкусят Американски Атом, за Престъпленията си над Човечеството, за убитите Милиони по Света с БелоДробвата им Чума от Ухан!
67
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилистията сега е в духовен оргазъм. Толкова много мразят САЩ и ЕС, че са готови да станат всякакви -фили само за да са антиатлантически настроени. Жал ми е понякога.
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Сещам се за пуканки, хани и алкохол, високотехнологичен продукт произведен там не съм виждал.
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците първи се усетиха че в сегашния съвременен свят ядрените оръжия са безполезни, защото ще унищожат и нападателя и света.Както се видя Китай пусна биологично оръжие, дали случайно или умишлено времето ще покаже.Но това си беше тренировка за масово глобално използване на биологично оръжие в съвременния век!
64
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чайниците са страна от четвъртия свят и ще си останат такива.
63
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе незнам кой къде е в класацията,ама нека някой да сподели за нещо купено последните пет години и то да носи логото Made in USA?
62
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма работа, ама там няколко милионната им номенклатура е богата, а останалите са бедняци работещи по 15 часа всеки ден за 10 долара.
61
8
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КИТАЙ Е ПО-ЗЛЕ И ОТ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!НА 71-ВО МЯСТО ПО ПРОИЗВЕДЕН БВП СПРЯМО БРОЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО!!!
60
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според баба Гицка БВП на САЩ е 50 трилиона.
59
10
 
10
 
! Отговори
Истината е преди 3 години
Света Никога няма да Забрави Уханската Чума! Света ще Мрази Китай до Края на Света!! Ще дойде време всяка жертва на Уханска Чума да бъде отмъстена!!! Мосад Забавя, но не Забравя!!!!
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, в 2028 няма изобщо да има икономика, тия "Китай водеща"!
57
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според уикито дългът на САЩ от 25 трилиона стана извенднъж на 8 трилиона!
56
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божинката като беше в Китай, каза, че все едно е на село, а във Враца се чувства като в Ню Йорк не ми ги хвалете.
55
4
 
7
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
Я пак? Според Уикито БВП в долари на САЩ е 20 трлн. На Китай е 14 трлн. На Русия е 1,5 трлн.
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СССР още ви пари, а? Още го споменавате, а? А сега Русия отново стана световна сила. Какво ще направите, а?
53
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2028 година ще ги издухат, те ще продължат да имат мръсно производство и енергия, а САЩ и ЕС искат да са енергийно неутрални, а това ще доведе до още по-слаб растеж за тях.
52
7
 
9
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
Китай е изостанала комунистическа държава!
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лелеее някои продължават да живеят в ерата на СССР.Докато все още има такива още преди 2028 ще сме последна икономика в севта!КОМУНИСТИ!