Силяновска: В договора с България не пише за промяна на конституцията

Гърция или ЕС трябва да посъветват България, заяви президентът на РСМ
5 юли 2024 09:09, Елка Василева
169
Силяновска: В договора с България не пише за промяна на конституцията
Снимка: архив, БГНЕС

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него, заяви президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю, след като бе избрана на поста и положи клетва, отказвайки да произнесе конституционното име на държавата, което предизвика напрежение с Гърция.

Силяновска заяви, че в текста на клетвата за президент в Избирателния закон името на държавата не е променено и независимо че в конституцията то е Република Северна Македония, в закона е записано само Република Македония. Силяновска обясни, че по време на клетвата е произнесла единствено Македония (т.е. без "Северна"), но не е нарушила Договора от Преспа. Тя каза, че не е искала да дразни някого, а се е държала „сократовски”, както и че не е забелязала, че посланикът на Гърция е напуснала залата по време на клетвата, тъй като е била заета със събитието и не е мислела кой е в залата.

В интервюто си за ТВ Канал 5 Силяновска заяви, че „Гърция или ЕС трябва да посъветват България”, след като в Договора от Преспа е записано, че за история, култура, наследство и език няма да се преговаря.

„Тези дни чувам, че и двата договора трябва да се спазват. Не нарушавам Преспанския договор, там пише, че трябва да променим документите (за самоличност) след отварянето на преговорните глави. ЕС решава кога да се отворят преговорните глави. Някой каза ли това? Гърция трябваше да го каже. Не само че не отворихме преговорните глави (след подписване на Договора от Преспа), но сега трябва да променим конституцията, за да започнем преговори. Нито един член в Договора (за приятелство и добросъседство) с България не казва, че трябва да променим конституцията. Казах на Макрон, че неговата философска теза за ЕС е изключителна, но философията не може без принципи и ценности. ЕС е предвидил санкции, ако някоя държава-членка наруши основните ценности и принципи. Без фундаментални ценности няма ЕС като философия на демокрацията”, заяви Силяновска.

На въпрос дали през следващите пет години ще произнесе името "Северна Македония", Силяноска заяви: „Всички знаете, че аз съм президент на тази държава, която се казва така по конституция. Защо трябва да го повтарям? Гръцките колеги непрекъснато ли казват Република Гърция? Не. Уважавам договорите. Не е вярно, че ги нарушаваме, но някой друг ги нарушава. Смятам, че се отнесохме много отговорно към Преспанското споразумение, изпълнихме задълженията си дори преди изтичането на сроковете, но не съм сигурна, че Гърция го направи. Там ще видите (табели, на които пише) „Скопия“, „БЮРМ“ (Бивша Югославска Република Македония), но не и Северна Македония". (Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Какви са тези с каскетите до вентилатора?
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В договора с ЕС/България, пише, българите да бъдат вписани в конституцията на РСМ. И още да им се спазват правата...Но бабата е сенилна и не може да си спомни точно...като Байдън.
147
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И да го увърташ...има френско спаразумение което вие подписахте....сложи очилата и го прочети
146
2
 
7
 
! Отговори
Джо преди 2 дни
И не пише ,че сме длъжни да гласуваме за приемането им в ЕС.
145
1
 
4
 
! Отговори
Чети ма преди 2 дни
северомакедонска офцо
144
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не разбирам защо въобще хабим усилия? Да ги оставим да си седят по чукарите, да взимат български, гръцки и албански паспорти. То тяхното формирование ще престане да съществува само от себе си. Няма и един милион народ, половината са албанци, а от другата половина - половината са с български или гръцки паспорти. Тоест, има едни 500к човека, дето се пишат северномакедонци. Че то колкото Пловдив? По агломерацията на Слънчака има повече от целия им "народ"?
143
1
 
7
 
! Отговори
До бобСмилянова преди 2 дни
Пише...пишеее...ВЕТО до дупка !!!!
142
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не знам какво толкова ни занимават с клоуни в този сайт. Проблемът на македонците е, че дядовците им са българи, както казва историкът Георги Марков.
141
4
 
9
 
! Отговори
КУБЕР ХАНА преди 2 дни
БАБА СИЛЯНОВИЦА ДА СИ ДРЪНКА ВОДЕВИЛА, А НИЕ ЗНАЕМ, ЧЕ ПЪТЯ НА РСМ Е САМО В ЛОНОТО НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!!...
140
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Айде в Югославия или Турция къде ви е местото. Северняци нема и не е имало.
139
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Изкат да си изпуснем нервите и да събудят съжаление и белким някой ни натисне.
138
4
 
12
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 дни
Е па оъдавна чекувам Баба Силияноска да ми оправи името на Гоце Делчески и да откоригира тая илядолетна несправедливост! *** ви сърбоманска.
137
3
 
14
 
! Отговори
не мога да разбера преди 2 дни
хиляди революционери от македония ( считани за македонци от СМ) се установяват и умират в България.Толкова ли промитите северняци не могат да се светнат, че те не са считали Бългаиря за враг. Защо ще идват във вражеска България
136
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Пише, но Кирчо явно го е пропуснал в бързината да продължат разговора си с жиЛена
135
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Северна остава ли или ще го махате. Македония ли ще е само питам, че трябва да се преправат и договорите и тогава ще остане и бг вето за Македония, че падна само за Северна..
134
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ало Смотанянска договора с бг не изпълнявате.
133
2
 
10
 
! Отговори
ей БАБУШКЕР преди 2 дни
ИЛИ ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ ДОГОВОРА ДЕТО СТЕ ГО ПОДПИСАЛИ, ИЛИ ВЪН ОТ ЕС !
132
1
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 дни
ПОДПИСАХА, ЧЕ ЩЕ ПРИЕМАТ ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ТЪЙ, ЧЕ КРАЙ НА ДИСКУСИЯТА! А ТАЯ ЛЪЖЕ ЩОТО НИЩО НЕ НАПРАВИХА И ПО ДОГОВОРА С БЪЛГАРИЯ!
131
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Риши загуби изборите в Наглобритания и отива на 3 букви. Камерън и той с него" - Наглите британци вече са подготвили назначаването на новия премиер Кир Стармер.
130
2
 
13
 
! Отговори
с македонски преди 2 дни
тарикатлъци скоро няма да влезете в европската уния, продължавайте все така и сите макета ще станете българи с български паспорти