Украинската армия може да изтегли войските си от град Бахмут

Така Русия ще завземе града, станал символ на украинската съпротива
2 мар 2023 10:35, Елка Василева
214
Украинската армия може да изтегли войските си от град Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия може да изтегли войските си от град Бахмут, каза вчера съветник на украинския президент. Това би означавало, че Русия ще завземе града, който стана символ на украинската съпротива, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата
Руските войски водят кървава офанзива за превземане на Бахмут, която продължава с месеци. Мястото е известно със своите солни и гипсови мини, но в момента се е превърнало в призрачен град.

"Нашата армия очевидно ще обмисли всички варианти. Досега тя държеше контрола над града, но ако трябва, ще се изтегли", каза пред Си Ен Ен Олександър Роднянски, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски. "Няма да жертваме всичките си хора за нищо", допълни той.

Бахмут се намира в Донецката област – една от четирите области, която Русия анексира незаконно миналата есен. Москва има контрол над половината от нея. За да завземат другата част, руските сили трябва да преминат през Бахмут. Това е единственият път към по-големите градове под украински контрол, откакто през септември украинските войски си върнаха Изюм в Харковска област.

Анализатори казват, че ако Бахмут падне под руски контрол, би било удар за Украйна и би дало на Русия тактически предимства. Все пак това не би имало решителен характер за изхода от войната.

Роднянски отбеляза, че Русия е използвала най-добрите войски на групировката "Вагнер", за да обкръжи града. Частната паравоенна компания, водена от Евгений Пригожин, е известна с жестоките си действия. Пригожин е милионер, натрупал богатството си по подозрителен начин, и е близък до руския президент Владимир Путин, отбеляза АП.

Пригожин каза, че не е забелязал знаци за украинско оттегляне и че всъщност Киев изпраща към Бахмут свежи подкрепления.

(БТА, Габриела Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иван Руските драскачи сами си измислят фантасмагории, и сами си ги опровергават, като сами си се радват на опроверженията. Това със сигурност си има име.
75
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се появят китайските доброволци на фронта в Украйна че тогава нито поляци нито марсиянци ще помогнат на Украйна.Няколко китайски дивизии и всичко ще се обърне в бяг и укри и поляци и марсианци.
74
15
 
3
 
! Отговори
Мъка преди 1 година
Язенка съм за Украйна. Те са потърпевши.Нашествениците трябва да се избиват.Завет на Сталин.
73
13
 
5
 
! Отговори
Алеле преди 1 година
До Анонимен 72 Сега да не се окаже, че Бахмут е най-трудния за превземане град в световната история. Ти да видиш до какво води пропагндното отчаяние на руските другаре - какви ли не глу пости ще чуем още за "великата" руска пАбеда?
72
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам. За каква "американска кауза" става дума? Да не би американци да са влезнали с войски в Украйна да я нападат?
71
6
 
12
 
! Отговори
Иван преди 1 година
О чудо...нали се бяха засилили към Москва урките, ко стана?!? Май тръгваме обратно към Киев....
70
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самозабравени, фашизирани и надрусани украински терористи. Довечера ще гледаме украинскиия погром в Брянск от тази сутрин. Но със сигурно ще и има 20-на укри, в кръв по снега.
69
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако полски войски влязат в Украйна, няма чл.5 члена действа при нападение от външна страна към страна от НАТО. Ама то Турция като нападнаха Гърция в Кипър, май имаше само размахан член.Та и този път члена ще е за урките. Ляхите ще си вземат Западна Украина.
68
2
 
4
 
! Отговори
Любопитен преди 1 година
До Ти да видиш... "Вчера пак белия нос зеленоида се пенеше пред пропагандните медии как покрайна напредва и мачка агресора и че всеки момент ще стъпи в Москва" Верно, я кажи, къде точно го прочете това?
67
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те вече 2500 поляци са в небитието в Украйна .Струва ли си за американска кауза,да си отиват млади хора ?
66
1
 
11
 
! Отговори
OZZY преди 1 година
Поляци и сега има в Украина,около 40К (или колкото там са останали)!Май Бахмут е бил тяхна отговорност!
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се срявнява Херсон с Бахмут е меко казано абсолютно незнаене за обстановката и най-малкото географията на двата града. Това е да сравняваш река с море...и в двете има вода и до там свършват приликите...
64
11
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
До Анонимен 64 Аз "сравнявам" приказките за това как нещо си щяло да си бъде руско". Тия приказки ги видяхме в Херсон и Харковска област. Ако се върнем малко по-нагоре в реториката на руските фашисти, то и цяла Украйна си "била руска", обаче реалността малко по-друга се оказа, и като последица лъснаха истинските намерения на руснаците да си "наберат" териториите богати на природни ресурси. Това "освобождават" руските агресори.
63
4
 
11
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 1 година
Вчера пак белия нос зеленоида се пенеше пред пропагандните медии как покрайна напредва и мачка агресора и че всеки момент ще стъпи в Москва,а днес "обмисля изтегляне"?!?!? Съвсем изплиска легена зельоньй дурак,бЕлото не прощава ...
62
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе само да питам, тия истинските "бандеровци" от преди години, когато е бил жив този Бандера, колко са били на брой? Имало ли е поне 4-5% от населението, че днес пропагандата на азиатски страни нарича цял един народ "бандеровци"?То и Беларус 50-60% са помагали някога на германците, ама сега в последните години като протестираха, ги понабиха и сега повечето мълчат. Нищо, че преди няколко дена няква "съпротива" ударила руския аналог на АУАКС, кацнал в Беларус.
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До я па ти.Е що си мислиш,че на тях им трябва уважението на някой си.Там някакви американци си мислели нещо голяма работа.
60
7
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
До Зевс 46 Немските леопарди сега само загряват. После виж квостава.Матарша.Немското си е немско.
59
12
 
11
 
! Отговори
Русофоб преди 1 година
Бахмут няма да бъде превзет този месец със сигурност, а другия пък абсурд...
58
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой никъде няма да влиза.Нито на Запада нито на Полша им се воюва с Русия.С какво знаме ще се бият с русите с онова шареното с цветовете на дъгата ли.Дори наистина мощни джендер дивизии да навлязат в Украйна срещу Русия в Украйна при първите изтрели ще се изтеглят обратно в Полша.Това не е парад а война.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 55.Е ти си сравнявай Херсон с целия Донбас,колкото си искаш.Един град ли е по-важен или цяла една област.