Държавният бюджет влезе в пленарна зала, дефицит от 3%, 11% ръст на доходите

Той е изчислен при параметри, които покриват критериите за еврозоната
77
Държавният бюджет влезе в пленарна зала, дефицит от 3%, 11% ръст на доходите
Снимка: БГНЕС

Депутатите започнаха обсъждането на първо четене на държавният бюджет за следващата година.

В него е заложен дефицит от 3% и ръст да доходите от 11 на сто. Предвидените приходи за догодина са 75,1 млрд. лева или 36,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а разходите - 81,3 млрд. лева или 39,5 на сто от БВП.

С 11% от юли ще бъдат увеличени пенсиите.

Бюджетът е изчислен при параметри, които покриват критериите от Маастрихт за влизане в еврозоната с изключение на инфлацията.

През 2024 г. се очаква инфлацията да се понижи значително до 4,8 на сто при 9,1 на сто през 2023 г., като в средносрочен план да се забавя и трайно да остане ниска.

Очаква се безработицата също да намалява плавно и от 4,2 на сто през 2023 г. да стане 4 на сто през 2024 г.

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2024 г., е до 11,7 млрд. лв., според актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 6 месеца
По скоро цените в евро, а заплатите в левове. Наполовина в Еврозоната.
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 50, да бе копейко, само дето има месеци в които инфлация няма, а дори има и дефлация (примерно летните месеци), така че тия 48% навярно ги има в твоята Расию (чува се че става нещо подобно там), но не и в европейска държава
51
3
 
5
 
! Отговори
Бюджета е реден преди 6 месеца
за влизане в еврозоната. Само че инфлацийката е малко в повечко. Нищо де ще влезем частично като в шенген. Банкнотите от едната страна ще са евро от другата левче.
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Процента на инфлация го мерят месец за месец, а заплатите ги актуализират на година. 4% инфлация на месец са 48% за година! Хайде и актуализацията да я правят всеки месец. по 11%на месец а не за година. Щото излиза че за година инфлацията е 40-50% а заплаттите се вдигат с 11%.
49
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това имаме за финансов министър - човек с куража на мишка и манталитета на агент на ДС. Може би най-катастрофалната комбинация в близката ни история. Наблюдаваме абсолютното дъно на финансовата политика на България от поне 1997 г. насам.
48
1
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 6 месеца
Дупката в бюджета няма скоро да бъде затворена. Още в настоящата година ще има поне 1 млрд. разлика между очакваните приходи от ДДС и реалните. Догодина почти със сигурност ще е по-голяма, защото Василев залага още по-високи приходи от ДДС. Ако не ги заложи ще трябва или да приеме бюджет с дефицит над 3% от БВП или бюджет на практика без капиталови разходи. Текущите разходи посмъртно няма да ги свали, защото го е шубе от политическата реакция.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Инфлацията когато беше най-високата в Европа беше внесена, сега когато навсякъде пада тук всичко е нагоре отново. Тези 11% Асен ще ви ги прибере с данъци а освен това ръста на доходите от 5 години насам винаги инфлацията го изпреварва.
46
5
 
4
 
! Отговори
САЩ преди 6 месеца
Зеленски трябва да хвърли всичко в атака ! Баби , дядки , деца ....всичко живо трябва да се погуми в името на САЩ ! Тактиката "Разделяй и Владей" се използва още от древен Рим когато скарваш две армии да се бият , я ти стоиш отстрани и гледаш как и двете отслабват !
45
4
 
2
 
! Отговори
Горд Евроатлантик преди 6 месеца
В Япония има тонове умряла риба ! Защо не я пратят в България на пазара !? Японците са предатели ! Ние за какво сме клозетчето на ЕС нищо че Япония е на другия край на света !?
44
7
 
5
 
! Отговори
чакаме F-16 преди 6 месеца
Комплексът С-400 получи нова ракета, обхват по аеородинамични цели 380 километра, по балистични цели 185 километра. Освен това С-400 може вече да взаимодейства с А-50У, ракетата има и глава със самонасочване което и позволява да поразява и хиперзвукови цели, а също и маневрени и нискоскоростни - целият спектър.
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Залужни: 17 мил. снаряда и 350-400 милиарда долара. За да си върне териториите, които имаше при обявяването на независимостта през 1991 г. Украйна публикува какво е необходимо за да победи Русия. 17 милиона снаряда, 400 милиарда долара. Вече няма нужда от F-1, ами трябва да и доставят F-18. Генерал Игнат коригира бройката, преди бяха 60 самолета, сега са нужни 150 F-18. Комплекси ПВО THAAD (батареята струва 3$ милиарда), вертолети Apache, вертолети Black Hawk, транспортни самолети C-17 и Lockheed C-130 Hercules. Целият пакет около 30 милиарда долара. И тогава Русия ще бъде победена.
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зеленски прелетя 20 хиляди километра да поседи в залата на иногурацията на Милей. Защото в Украйна всичко е наред, и няма работа там.
41
1
 
6
 
! Отговори
Ентусиазиран преди 6 месеца
Урaaaa...ще имаме 11% ръст на доходите!!!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не виждам 11% увеличение на доходите. За пенсионерите е така, но за работещите може да е и 20% и 5%.
39
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А на дедо не му дадоха пари в Сената, и дедо вика сега Путин като приключи Украйна и почва Европа, и требе ние петата клауза да такова и синовете на мембарите на сената да се бият с Путин в Европа и да започне ядрена трета световна война! Ужас! Значе требе да дадеме пари на Зеленски!
38
4
 
2
 
! Отговори
до американчето преди 6 месеца
бърка ги, повярвай. а трилионите са във външния дълг. Хайде хубав ден и се моли г-н. Путин да не натегне как си трябва, че и до тук ще стигне и никой не може го спря.
37
5
 
2
 
! Отговори
А бе? преди 6 месеца
А бе! А какво стана с побеата над Русия на бойното поле, за която така се цепеше Борел, сега ни е необходима "победа на полето на боя", какво става с победата на полето на боя, бе?
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Политиците ни правят две неща - изпълняват заповедите на САЩ и крадат като за последно.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Проблемът в България е, че частният сектор е мафиотски частен сектор на клана ГЕРБ, който отстрани конкуренцията си за тези 12 години докато беше на власт
34
6
 
7
 
! Отговори
Зеленски преди 6 месеца
До руските ***. Зеленски е при Байдън. Ще му се даде, колкото поиска, бъдете спокойто. И още 500 милиарда ще се дадат. Ако трябва още 10 години ще се наливат милиарди долари докато голташка Русия изчезне от картата. Тръмп няма да е президент. Вече е решено, че Байдън остава. И ще се финансира до дупка докато джуджето доведе русия до пълно унищожение. САЩ пари има трилиони. Не ги бърка!