Държавният бюджет влезе в пленарна зала, дефицит от 3%, 11% ръст на доходите

Той е изчислен при параметри, които покриват критериите за еврозоната
77
Държавният бюджет влезе в пленарна зала, дефицит от 3%, 11% ръст на доходите
Снимка: БГНЕС

Депутатите започнаха обсъждането на първо четене на държавният бюджет за следващата година.

В него е заложен дефицит от 3% и ръст да доходите от 11 на сто. Предвидените приходи за догодина са 75,1 млрд. лева или 36,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а разходите - 81,3 млрд. лева или 39,5 на сто от БВП.

С 11% от юли ще бъдат увеличени пенсиите.

Бюджетът е изчислен при параметри, които покриват критериите от Маастрихт за влизане в еврозоната с изключение на инфлацията.

През 2024 г. се очаква инфлацията да се понижи значително до 4,8 на сто при 9,1 на сто през 2023 г., като в средносрочен план да се забавя и трайно да остане ниска.

Очаква се безработицата също да намалява плавно и от 4,2 на сто през 2023 г. да стане 4 на сто през 2024 г.

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2024 г., е до 11,7 млрд. лв., според актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
2
 
! Отговори
СССР преди 6 месеца
Голямата грешка на запада беше, че се обяви за победител в студената война, че са победили СССР. Голяма заблуда. 1991 г. Русия направи идеалистичен, но много благороден ход - Русия се разоръжи, искате да живеете различно, отделно - моля, освободи всички територии, не е имало никакви освободителни войни, стига сме се въоръжавали, стига сме воювали, ви искате така - дайте да живеем така. В резултат какво получи - разширение на НАТО на изток.
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли Крим?
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цялото членство в ЕС ЕС, представлява сделка"кон за кокошка", източване на мозъци, промиване на мозъци, деморализация и съсипия, унищожение на всички възможни отрасли! Винаги е било на загуба. Проблема е че сега искат нова сделка(зелена) да си заколим кокошката, и ни казват че яйцата са вредни и нашите мафиоти са наточили ножове и вилици да ядът KFC!!! Дори и границите не са отворени а с тези зелени пътни листове(сертификати) окончателно се сломи всякаква идея за Европа!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Частен сектор няма. Има фирми на близки до властта мутри, които екплоатират бедния и изстрадал народец". Горкият народец, невинен страда - ха ха ха! А какъв частен сектор да има - западът къде ще си продава стоките, могат да ни залеят със стоки, и никакъв частник не може да ги прпизведе тук, това са столетия развитие, да не говорим за износ. Така че бедния народец да е благодарен, че и без това можеше да остане, а сам си избра този хал изстрадалото народченце.
29
4
 
3
 
! Отговори
Бедна преди 6 месеца
Русия е най-бедната страна в Европа. Оп чакай това е азиатска клоака. Заплатите са като в каменната ера. Но то с такъв диктатор - толкова. Жал ми е за обикновения руснак, който тъне в мизерия и разруха. Ако имаше как щях да им дам малко кинти. Много бедна държава, извън топ 20 на всякакви класации. Пълна дупка.
28
2
 
6
 
! Отговори
стъкмистиката работи преди 6 месеца
Когато ти разправят за нещо , което няма от къде да дойде , значи те будалкат , няма намерение да го изпълнят , това българинът не можа да го проумее вече 34 години , вярва на розови сънища .
27
2
 
4
 
! Отговори
Така преди 6 месеца
Радевата зима ни се размина, ама Денковата няма. Предвиждат много сняг.
26
4
 
3
 
! Отговори
Дерзайте преди 6 месеца
В Голташка Русия минималната заплата е 160 долара. Хаха, мачкаме ги по всички показатели. Отървем ли се от тия ще станем като Австрия, Чехия, Словения. Бедните ***. Дали им е супер гадно, че най-лоялният им сателит до 1989 ги чупи и доминира по всеки един показател. Бедняците му с бедняци. Хаххаха
25
2
 
9
 
! Отговори
Така преди 6 месеца
Идва Денковата зима.
24
3
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 6 месеца
Браво на всички участвали в направянето на бюджета, но най-вече на лидерите на управлението, което го подкрепя, че са извършили това огромно дело с професионализъм, така както на Запад, дори познавайки и изчислявайки съобразно критериите от Маастрихт, а не просто да се смята с химикалката. Браво!
23
4
 
3
 
! Отговори
Така преди 6 месеца
Буци премиер.
22
4
 
6
 
! Отговори
Така преди 6 месеца
Кокорчо, ходи си! Март идва Буци.
21
3
 
8
 
! Отговори
Така преди 6 месеца
Върнете ни парите, които стопхте в банките. Пладнешки обир.
20
3
 
3
 
! Отговори
Гражданин на света преди 6 месеца
Плевнелиев, Петков, Денков, Асен Василев, Соломон Паси и цялата дружинка са граждани на света, космополити, не мислят в национална рамка. Планират живота и кариерата в глобален мащаб. България е само етап в развиетието им, в България ще си изпълнят мисията и после ги чака назначение в ОССЕ, Съвета на Европа, в НАТО, в ООН, Международния съд, цял живот на огромна заплата без никаква работа и отговорност, и накрая пенсиониране с голяма пенсия, както се уредиха Соломон Паси, Ники Младенов и много други. Това е пътят им, да не мислите, че им пука нещо за вас и какво ще стане с вас в България.
19
3
 
6
 
! Отговори
Така преди 6 месеца
Имам 10 000 лева в банката. През 2023 година мога да си купя САМО половината стоки и услуги, които пазарувах през 2020. Настоявам, и ще заведем редица дела, Кокорчо и останалите лица на Промяната, плюс Буци съглашенеца, да ни изплатят откраднатите пари. Държавата да УДВОИ парите на всички клиенти в банките, така че да могат за купуват същите стоки както преди 3 години.
18
2
 
3
 
! Отговори
до миньора преди 6 месеца
Частен сектор няма. Има фирми на близки до властта мутри, които екплоатират бедния и изстрадал народец. Гърчат го на смени и му дават под 1000 лева. Тотална експлоатация. Не бих се хванал в частна фирма и то никога. Само държавна работа. 28г. съм чиновник и да Ви кажа не бих го сменил за нищо друго. Заплатата вече ми е доста конкурентна. ДМС, пари за дрешки. Това е истината. Само държавно!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По руската телевизия показаха review и сравнение на трофеен, цял, запазен, съвсем нов Bradley. Натовската техника се оказа ялова, от ракетите и танковете до стрелковото оръжие. Украинците още в началото изхвърлиха M4 и се върнаха на калашниците. САЩ окончателно загуби оръжейния пазар, остава им само да продават на загубеняци като българите.
16
3
 
4
 
! Отговори
Така преди 6 месеца
Асенчо, страхуваш ли се от линч? Само питам. Ако не, да ти дам място за среща.
15
3
 
6
 
! Отговори
Така преди 6 месеца
Асенчо, излез посрещни електората си като мъж. Смееш ли?
14
3
 
5
 
! Отговори
Така преди 6 месеца
Има ли желаещи да се упражнят с батата върху Асенчо? Само питам.