Желязков: Левски надживява своето време, идеалите му подхождат на съвременното разбиране за демокрация

Ние и днес търсим в Левски собственото ни бъдеще, заяви Илияна Йотова
18 фев 2024 19:50, Красимир Ангелов
114
Желязков: Левски надживява своето време, идеалите му подхождат на съвременното разбиране за демокрация
Снимка: БГНЕС

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в родния му град Карлово беше отбелязана 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

"Левски надживява имперските разбирания, но надживява и разбиранията на дребния националистичен шовинизъм. И днес, когато деспотични тоталитарни системи, самозабравени автократи и деспоти решават да заглушат гласът на демокрацията с физическото отстраняване на своите опоненти, истината виси със страшна сила, защото свободният дух не може да бъде прекършен на бесило, а мъченичеството проправи светла диря в търсенето на свободата, демокрацията, равенството братството и хуманизма", каза в словото си председателят на Народното събрание Росен Желязков.

В българската историческа памет личността на Левски е тази на човека, който излезе извън времето и го преобърна, каза Желязков. По думите му Левски надживява своето време, просветителските идеи на 18 и 19 век, а неговите виждания, принципи и идеали много повече подхождат на нашето съвременно разбиране за демокрация, за република, равенство пред закона. Идеалите на Левски Републиката да е свята, демокрацията да е истинна, властта да е на народа, а свободата да е на свободните човеци са живи и до днес, каза още Желязков.

Биографиите на Левски и българската историческа наука още от края на 19 век искат да навлязат дълбоко в неговия характер и да разберат защо той успя да направи това, което никой преди и след него не успя, каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той припомни, че Апостолът успява да организира над 250 комитета из цяла България, да спечели за делото за свободата на България над 12 хил. българи от различни професии, съсловия, най-активната част на българската нация. Левски беше идеологът, който постави по нов начин организацията на българската национална революция, която по думите му трябва да се прави в България от българи, допълни кметът.

На церемонията присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, народни представители, пловдивският митрополит Николай, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, военнослужещи от Карловския гарнизон, представители на местната власт и родолюбиви организации, жители и гости на Карлово. Председателят на парламента Росен Желязков прие строя на представителните роти от Карловския гарнизон.

Вицепрезидентът Илияна Йотова  пък отбеляза годишнината в Ловеч.

"Ние и днес търсим в Левски собственото ни бъдеще, търсим онази държава, държавност и народ, така, както той си ги представяше, така, както мечтаеше за един освободен народ, достоен с всички в Европа, така, както искаше да има справедливост, да има съвършено равенство, да има братство, да има разбирателство и всеки да намери своето място, заяви в вицепрезидентът. Йотова присъства на гражданското поклонение с военен ритуал пред паметника на Васил Левски в града, което е част от възпоменателните събития по повод 151 години от гибелта на Апостола на свободата.

"Всяка година на 18 февруари се събираме тук, в Ловеч, не за да си припомним образа на онзи студен зимен ден, черното бесило, а за да склоним глава в почит на Апостола на българската свобода. Кой е Левски - всеки един от нас може да си отговори сам. Всеки ден този образ трябва да е пред очите ни, да познаваме словата, тяхната мъдрост, тяхната препратка в историята, да учим неговите уроци и тези уроци да предаваме на всички, които са след нас", добави Йотова.

Тя каза още, че Васил Левски оставя толкова трайна следа в българската история, че днес от цялата тази палитра на български герои, големи личности, той е най-светлият и достоен за подражание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
2
 
! Отговори
Бай Гошо Тарабата преди 4 месеца
43 Да му целувате Газа на Бай Тошо Комунисти
37
2
 
6
 
! Отговори
ЛевскиСеВъртиВ Гроба преди 4 месеца
"съвременното разбиране за демокрация" е пълна подигравка, измама, подмяна на вота и всичко друго, но не и демокрация. на избори отиват 30% процента от народа. властват ПП (дето може и 5% да не вземат, ако не мамят на избори) заедно с ГЕРБ... двете партии излъгаха избирателите си, че няма да има коалиция, и противоконституционната етническа партия. повечето от народа казват "не искаме бежанци", получават бежанци. "бедни сме, не искаме да даваме на Украйна", даваме... Левски се върти в гроба!
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Евроблизачите явно страдат от вагинална сухота и се нуждаят от овлажняване на овулите : )))
35
0
 
1
 
! Отговори
Спрете преди 4 месеца
да триете коментарите през 2 секунди, че не можем да разберем кой с кого се ругае :)
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вчера Левски ми даде на ръка 400 лв Не е лош човека!
33
0
 
1
 
! Отговори
Левски преди 4 месеца
35 да правилно после повреме на Царска Бъргария.После след червения терор като избиха неколко милиона станахме малко българи и много ***!
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Левски: Играем с живота на 7 милиона българи трябва зряло да се постъпва. до Данаил Хр. Попов, 11.II.1871 г. Тогава сме били 7 милиона, после станахме 9 милиона, а сега сме 4-5 милиона.
31
0
 
2
 
! Отговори
Вече няма кой преди 4 месеца
Да работи в Шиба нис тан ,Справедливо е след като Чорбаджийте неискат да плащат.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Налъм ли си или цър вул че неразбрах?
29
2
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 4 месеца
Русия и Украйна....НИСКО ИНТЕЛИГЕНТНИ ЕДНОКЛЕТЪЧНИ! ТУК Е БЪЛГАРИЯ!
28
1
 
2
 
! Отговори
Имаме Новина преди 4 месеца
Комунистите са в умствен застой от няколко не дъгави поколения.
27
1
 
1
 
! Отговори
Умник преди 4 месеца
28 С Нищо обаче важното е че мрази окупатора Русия.
26
0
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 4 месеца
Коментар 30.Аз съм трето поколение ямболски наллъм.А ти си четвърто поколение умствен застой.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе тъпо какво ти помага Левски сега, кажи ми?
24
1
 
1
 
! Отговори
Защо преди 4 месеца
Се занимавате с глупости?!
23
1
 
0
 
! Отговори
Йотова преди 4 месеца
само от миналия 18ти??? да ми покаже снимки, да я видя къде се е събирала. Не им стига, че подменят населението, ами сега и датите. Илиянче на 8ми март цветя няма да видиш, че то вероятно било на 7ми и както върви не и март месец.
22
0
 
1
 
! Отговори
Копринката преди 4 месеца
27 Няма да говориш така за Руми!
21
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 4 месеца
Никой от народното събрание няма право да се изказва за Левски! Защото всичките са МАЗНИ ПЕТНА!...Включително и Румен Радев!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
кел елш спирай алкохола и дрогата ,дете чудо на евроатлантизма във България
19
1
 
5
 
! Отговори
Подлец ли, молец ли? преди 4 месеца
"Ненадейно се озова един гост, познат като турски шпионин, и сяда. Всичките мълчат, но гостът не си отива. Левски кипи, става и залепя плесница на това досадително лице, като му изрева: Навън! Подлец!" (цитат от "Немили-недраги" на Иван Вазов).