Кремъл: Молдова върви към украинския сценарий, САЩ й доставят оръжие

Русия била притеснена, че Кишинев не спазва неутралитет
19 юли 2024 07:07, Петър Бойчев
387
Кремъл: Молдова върви към украинския сценарий, САЩ й доставят оръжие
Снимка БГНЕС

Съединените щати, прехвърляйки военна техника в Молдова, тласкат Кишинев да реализира украинския сценарий, заяви на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

"В същото време режимът (на молдовския президент Мая) Санду, под прикритието на европейската интеграция, продължава курса си към милитаризация. На 15 юли Министерството на отбраната на Молдова обяви предстоящото пристигане на следващия партида военно оборудване от Съединените щати, това не е отваряне на училища, не повишаване на благосъстоянието на гражданите, това е тласкане на Молдова към изпълнение на украинския сценарий“, заяви дипломатът.

Захарова отбеляза още, че в проекта за актуализирана национална отбрана на Молдова за 2024-2034 г. се посочва, че действията на Русия представляват заплаха за националната сигурност и конституционния ред на Молдова. Тя също така добави, че независими молдовски експерти казват, че в близко бъдеще, противно на волята на молдовския народ, властите на страната ще се откажат от конституционния неутралитет на страната.

По-рано Министерството на отбраната на Молдова съобщи, че на 15 юли Кишинев е получил партида военна техника от Съединените щати за национално и международно обучение и учения на армията, пише Фокус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България победи Русия през Първата световна война. Взехме всичко от нея и Румъния. Македония я взеха британците, французите и американците.
210
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо да трябва Нато отвсякъде да обгради Русия. Нали е отбранителен съюз. От какво се отбранява. Както е известно Русия не е нападнала нито една натовска държава
209
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До УМЕН - Хайде "умен", трябва да свърша и някаква работа, затова спирам с коментарите. На теб може и да ти плащат за тях, но аз си вадя парите по друг начин. Важното е, че те накарах да напишеш "Нападне ли ни Русия, ще се бия на страната на България." ... :) ... не съм убеден, че го мислиш, но искрено се надявам да е така... :)
208
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Молдова ще излитат самолетите Ф-16 на Украйна. А ние ще пазим всеки квадратен инч на НАТО.
207
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До УМЕН "Щом като лошата Русия е настроила македонците срещу България" - Не само лошата Русия, а и лошата Сърбия. А относно това, дали САЩ ще ги настроят към любов към нас ще покаже времето. Засега го правят, като ги направиха наш съюзник в НАТО. Ако влязат в ЕС преди Сърбия, тогава имаме всички шансове да се заобичаме отново, но русофилите и сърбофилите тук и в Македония пречите това да се случи. Ако не пречехте на този процес, щеше да е по-лесно.
206
10
 
13
 
! Отговори
УМЕН преди 1 месец
Признавам че САЩ не смеят да нападнат директно Русия, а използват разни гигамалоумни държави като Украйна и Молдова, да им вършат работата.
205
5
 
20
 
! Отговори
Луди хора! преди 1 месец
Това е просто налудничаво! Нима всяка една държава, която граничи с Русия не трябва да има армия, не трябва да се въоръжава и не трябва и думичка да казва срещу Русия дори когато това е в ущърб на националните й интереси? Не е възможно Русия да се огради отвсякъде с бутафорни държави, без армия, без национална политика и с послушни на Русия политици.Това е една химера и много глупава доктрина в предвид територията на самата Русия!
204
5
 
13
 
! Отговори
Защо преди 1 месец
....когато попиташ русофилите," а почему опять обо'срались", те винаги първосигнално отговарят,..."ама те американците"?
203
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ХАХАХАХАХА - Наистина имаш проблеми с разбирането. Не е учудващо, че се поддаваш на руска пропаганда.
202
2
 
6
 
! Отговори
Simon преди 1 месец
Сценария да не се обърне към Русия
201
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 221 - Значи признаваш, че Русия ходи и бие разни слабички държави, защото не смее да нападне САЩ. Да намерят начин тогава да се разберат със САЩ, щом ще загине планетата ако ги нападнат, вместо да уби_ва ПРАВОСЛАВНИ! Нали уж Русия се бори за православието? Май се бори СРЕЩУ него, както е било и по време на любимият ви Комунизъм, а днес разни такива като вас ми се правят на православни. хахаха Човек, който твърди, че през Комунизма му е било по-хубаво лъже, че му пука за православието.
200
4
 
5
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 1 месец
Сега разбрахме че побъркан русофил е стрелял по Тръмп. Ясно.хахахахахахахаха
199
11
 
6
 
! Отговори
Грешките преди 1 месец
На ФАЩ са много повече от руските п,е-д--ал смачкан!!! Русия не напада тя завърша войните създадени от фащ!!!
198
6
 
5
 
! Отговори
Мачкай преди 1 месец
Евроатлатиците те са п-р-о-с-т-и!!!
197
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ще те уволнят. А може и да те застрелят. Така е демократично." - Ми не, няма да ме уволнят. А да ме застреля може само някой побъркан русофил. Нормалните хора не се занимават с такива неща. А относно Тръмп. Аз лично го предпочитам пред Байдън. Относно войните на САЩ - не ги одобрявам. Относно войните на Русия - също не ги одобрявам. Ето това е разликата между мен и един русофил. Аз съм способен да посоча грешките на САЩ, но вие не можете да посочите тези на Русия.Сле_пи сте за тях - промити сте
196
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
майдан в молдова и на власт послушнимарионетки проамериканско фашистко правителство този сценарий и в България сеслучи пред целия свят видяха преврата.За да върви България напред, да се изгонятянките кравари от България и да излезем от ес и нато..
195
2
 
3
 
! Отговори
radi преди 1 месец
До 208, само че Украйна е най голямата държава в Европа :)
194
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Молдова не може да е заплаха за Русия. Но Молдова я подготвят за плацдарм за операции срещу Русия. Захарова ясно казва това и нищо друго. Останалото са спекулации на соросоидно-атлантически аналЛизатори" - Добре де, ако аз насъсквам някой да идва да те бие теб, ти защо не дойдеш да набиеш направо мен, а ще се занимаваш с този, който насъсквам? Ми набии направо мен и си решаваш проблема. Русия защо не атакува направо САЩ, щом САЩ насъскват цялото НАТО и не само срещу тях? Идеи имаш ли?
193
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще те уволнят. А може и да те застрелят. Така е демократично.
192
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Молдова не може да е заплаха за Русия. Но Молдова я подготвят за плацдарм за операции срещу Русия. Захарова ясно казва това и нищо друго. Останалото са спекулации на соросоидно-атлантически аналЛизатори