Хърватия връща задължителната военна служба от 2025 г.

Загреб не прави икономии за модернизацията и оборудването на армията
16 авг 2024 10:56, Елка Василева
69
Хърватия връща задължителната военна служба от 2025 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Хърватия ще въведе отново военната повинност на 1 януари 2025 г., а задължителната военна служба ще продължава два месеца, съобщи хърватският министър на отбраната Иван Анушич, цитиран от ХИНА.

През 2008 г. Хърватия спря наборната служба и оттогава заинтересованите кандидати кандидатстваха за служба на доброволни начала. След агресията на Русия срещу Украйна и все по-бурните световни военни и политически събития обаче Хърватия започна да мисли за връщане на наборната военна служба.

В интервю за хърватския телевизионен оператор РТЛ в четвъртък вечерта Анушич говори и за модернизацията на въоръжените сили.

"Модернизацията и оборудването на въоръжените сили върви според очакванията и в съответствие с договореността ни със съюзниците ни в НАТО и ръководството на НАТО", каза министърът и допълни, че в тази област няма да се правят икономии. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от Ако щете - вярвайте
Няколко причини да не разказвате на приятелите за любовната си връзка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Два месеца ?! Тия сериозно ли ?! За два месеца те не могат да им отвлекат вниманието от социалните мрежи, камо ли да ги научат да се бият с тия освирепели руски *** :))))
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Искаха професионална, малка, невидима, мобилна армия. НАТО ни пази, ние вярваме на НАТО. Няма крадците и унищожителите на армията сега да се крият зад наборна армия. Да отиват при НАТО да ги пази. На нас НАТО ни стига като пъдарин.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колкото да осигурят пушечно месо за НАТО.
61
0
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 седмици
А у назе въведът казармътъ,а повечето са се писали меки китки да не служат.
60
1
 
2
 
! Отговори
Абе преди 3 седмици
Нищо не съм научил от фазана, старшинката и ленчока. Май сина ще получи някое ужзаболяване. Най-малко за ОГВС. Ако не и пълно освобождаване от ВС. Щудента да си учи, работи, а и семействода има. Наборниците кво правят-предават се или бягат. И на тях ли заграждащи отряди?
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 57 Човек, на коя планета живееш? Никой не го интересува дали можеш да отидеш до тоалетна мез майка си или баща си. Също както е по време на война - всички закони падат и никой не се съобразява с нищо. Кажат ли, че връщат казармата, от къщи ще дойдат да те измъкнат и ще те пратят да умираш в калните танкови следи. Ето до това ни докара слугинажът към демоничните американски щати. Хора от други държави измират, а американците си седят на уюутно необезпокоявани.
58
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Реалност - абе имам чувството, че не живееш в България! Какъв затвор, какви 5 лева! Те закона така ще го направят, че да могат да предпазят собствените си дечица. В казармата ще влизат само простолюдието. Семейства с доходи под 500000 годишно ще са задължени да пращат децата си, а останалите ще могат да си плащат. Примерно. Всички закони в Бг са полузакони. Винаги имаш опцията да минеш метър. Трябва ти известна сума пари и някой адвокат над средното ниво. Лесно е.
57
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При нас няма как да стане. Скоро ходих във ВМА на изледвания. Пред мене- кандидат-курсанти до един придружавани от родителите си. Двама припаднаха само при вида на иглата. Персонала на лабораторията се зарадваха когато се появи един по-якичък кандидат от провинцията и то сам. Възгласите бяха-Най-после, имаме мъж! Сегашните до тоалетна без мама и мокри кърпички не могат да отидат, а как ще стане в 5 сутринта за физзарядка гол до кръста!? А как ще бяга в някоя кална нива? Ужас! Не, не, не...
56
2
 
7
 
! Отговори
Дзивко преди 3 седмици
Казвал съм го, с оглед международната ситуация и демографския проблем до 10 години и ние ще върнем наборната служба, вероятно за 6 месеца, и ще взимат и жените, просто сме малко хора, войната в Украйна показа че след като бъде пометена първата вълна от професионални войници, няма обучени хора за резерв. 6 месеца не са много но стигат за ешемтерано обучение
55
4
 
15
 
! Отговори
Реалност преди 3 седмици
Било загуба на време казармата. Ами висенето по цял ден в социалките, не е ли загуба на време. Почне някъде сезонна работа, ами то не си отлепя погледа от телефона. Калпазани и глезльовци. Задължителната военна служба ще се случи, независимо дали я искате или не. И както хората по-долу споменават, ще има затвор за опиталите се да се измъкнат. Ще ви връщат и от чужди държави даже.
54
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 48 преди 3 седмици
Ти нали не си тука, какво те интересува НИЕ какво ще правим?
53
13
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 3 седмици
Имам чуството, че всички които са служили войници, като прочетат подобна новина се надървят и почват да се самозадоволяват и да мислят как щели да оцелеят днешните младежи. А като свършат започват да се карат с другите Кой му е било по-зле и кой колко са го тероризирали и в какви условия бил, обаче какъв велик мъж станал.После сипе си една ракия, запсува всички и всичко.
52
0
 
8
 
! Отговори
Нико кранчър преди 3 седмици
Няма лошо ама ако ни гласят да воюваме срещу рашистите и ядрени оръжия заради едната слава Украини. Не мерси.
51
1
 
7
 
! Отговори
Никола преди 3 седмици
Тези пишман демократи ще вземат да върнат също и еднопартийната система, ТВУ-тата, принудителния труд, УДБА и КОС.
50
3
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 седмици
Тука кога? От могу меки китки са навъдия.
49
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
като човек ходил в казармата - пълна простотия .. загуба на време, разни шапкари с акъл за трактористи се правят на важни, разни тинейджъри се правят на мъже и си махат предпазителите с бойни патрони ... като знам ква е днешната младеж по-добре да не ходят, че ще се врънат след 6-9 месеца половината инвалиди ..
48
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Миналата седмица имах гости, мъжът е майор в НАТО. Въведете военната служа. Много искам да стане война. Само да ви кажа за какво ще ви използват: наричат ви първа вълна. Ще ви изпратят първи буквално на заколение. Знаят, че 80%-90% ще умрете в рамките на деня. Далече зад вас ще са военните на заплата. Те са им ценни и ще оставят противника да се измори с вас, децата ви, и внуците ви. Наричало се военна тактика. Искам да има военна служба за да ви промият кратуните и да ви съсекат докато врещите!
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По-добре да не я връщат,защото ще са си готови за пушечно месо.
46
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е тва ли е смисълът на казармата според вас? Да тормозиш некви хора които не познаваш? Ми то в Русия същата работа. И после що укрите ги изнесоха с 10 хаймарса и 20 леопарда. Щото от прекалено усърдие да "гърчат" следващите след тях и да ги бият (да в руската казарма боят е средство за общуване) съвсем са пропуснали да учат военното дело. И кво става когато има реални бойни действия ? "апят абасралис как всегда"
45
10
 
21
 
! Отговори
1972 преди 3 седмици
Боже колко озлобени старчета. Никаква полза нямах от войниклъка.