Хърватия връща задължителната военна служба от 2025 г.

Загреб не прави икономии за модернизацията и оборудването на армията
16 авг 2024 10:56, Елка Василева
69
Хърватия връща задължителната военна служба от 2025 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Хърватия ще въведе отново военната повинност на 1 януари 2025 г., а задължителната военна служба ще продължава два месеца, съобщи хърватският министър на отбраната Иван Анушич, цитиран от ХИНА.

През 2008 г. Хърватия спря наборната служба и оттогава заинтересованите кандидати кандидатстваха за служба на доброволни начала. След агресията на Русия срещу Украйна и все по-бурните световни военни и политически събития обаче Хърватия започна да мисли за връщане на наборната военна служба.

В интервю за хърватския телевизионен оператор РТЛ в четвъртък вечерта Анушич говори и за модернизацията на въоръжените сили.

"Модернизацията и оборудването на въоръжените сили върви според очакванията и в съответствие с договореността ни със съюзниците ни в НАТО и ръководството на НАТО", каза министърът и допълни, че в тази област няма да се правят икономии. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
1
 
! Отговори
зжцьж преди 1 месец
До Анонименто пък имат от кой да видят родители за посмешище
43
2
 
1
 
! Отговори
жцнн преди 1 месец
До пияница мистиксъс какво се въоражи теники нали е това е нато нищо ново но да *** в место собствена отбрана
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 38 И какво чудо ще е някой по-възрастен да влезе като новобранец в казармата? Аз влязох на 26 години в казармата предпоследен набор преди да закрият задължителната казарма при младежи на по 19-20 години. Никакво чудо нямаше. Даже се отнасяха с уважение към мен повечето. И се обръщаха към мен с "Бай Росене"
41
3
 
1
 
! Отговори
кхлк преди 1 месец
До ///много вие страх
40
14
 
7
 
! Отговори
/// преди 1 месец
Заради тия *** рашистите цяла Европа настръхна. Вместо пари за инфраструктура, училища и здраве, се отделят пари за оръжия.
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 36 Те лекенцaта са свикнали да възразяват на учителите си и даже и да ударят някой учител, само че като влязат в казармата ще е голям майтап да възразят на някой с по-голям чин от неговия камо ли да му посегне. Ще има най-малкото мерене на коридора с кибритена клечка и бръснене брадата на Ботев на някой порттрет до откат докато дава през ден наряд. Те лекенцата даже не знаят каво е наряд...там ще го разберат набързо. :)))
38
7
 
6
 
! Отговори
Е и преди 1 месец
До Айляк 37 Ама то и преди имаше висшисти. Колкото повече отлага чрез учене, толкова по-късно влиза в казармата. Дори да учи до 60 пак ще влезе. А знаеш ли какво чудо е, когато някой по-възрастен влезе като новобранец в казармата? :))) А бе голяма веселба ще падне, ама нека им е за урок на сегашните ли гочи
37
0
 
3
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
До 25 Мнозина тогава се записваха да учат в университети, за да избегнат трите месеца задръжки...
36
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 33 Не само ще спят в разнибитени бараки с плъхове, ами и ще ядат плъхове. Само стой и гледай. Върнат ли казармата, разплака им се мамййката на младите. Не може да продължава вечно това разхайтедно деградирало поведение. Учителите не могат "копче" да им кажат. Гевезета без възпитание. Ще има яки тояги. То варианта с казармата се спряга от години и вече си има план. Нищо че по медиите не се споменава. Няма отърване, казармата се връща и тук.
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 31 Ще предават наживо, ама ако го видят с телефон, ще му се прииска да е в Гуантанаму. Там няма да има варианти да си с телефон. То нали точно това е идеята, да се научат на ред и на ограничения. Да се съобразяват с другите, а не всички да се съобразяват с прищевките на пуберите, както сега ги учат в училищата. Абе ще замирише съвсем скоро на казарма и тука. Виждам ги как мислят схеми за отърване, ама ще има "Директно в белене" :D
34
10
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Ето че имало полза и от Мордор :))) Пyтютy успя да въоръжи цяла Европа до зъби, да я мобилизира и милитаризира и всеки вече да си има 1 наум като си има работа със средновековните opkи :)))
33
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И да върнат някакъв тип казарма, може да забравите че ще е като едно време! На първо място легловата база - пълен абсурд е да се спи в разни разнебитени бараки, пълни с плъхове и ***, като преди! Дори е много вероятно военно - служещия да може да избира: ако иска да спи на свои разноски на хотел, на квартира, или пък в къщи, ако е в същия град! Храната също - няма как да се дават някогашните буламачи, които и животно не би яло
32
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям смях ще падне да ги гледаш как циврят заради предстоящата казарма. Каквито са наперени в момента, ще им виснат гагуните. Една година запряни в зандана, изпълнявайки заповеди. Ха не си се подчинил - директно в карцера. Трябва да се направи и затвор за избягали от военна служба, защото ще има такива, които ще се опитат да избягат в чужбина. 20 години затвор за опит за бягство от военна служба е нормално наказание.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Де късмет 28 - Само дето, ще предават на живо от казармата и ще правят пари .. ще го изкарат некъф мега затвор и може и да тръгнат да съдят в хага мага ... а у .. туй унй
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 29 - Зависи от казармата.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 26 Бе да ти кажа те лекетата в казармата стават още по-големи лекенцааа. Като влизат като новобранци ги гърчат старите войници. Обаче на свой ред като те станат стари войници гърчат новобранците и обикновено разсъждават така: Мен ме гърчиха като новобранец, сега и аз ще ви гърча. Все едно новобранците са виновни че преди това старите войници са ги гърчили. Жалки комплексари. Аз като станах стар войник ми се чудеха новобранците защо нищо не им нареждах. Държах се като равен с равен.
28
2
 
9
 
! Отговори
Де късмет преди 1 месец
Инфлуенсърчетата с претончетата ще се чувстват като в пандиз, когато върнат задължителната военна служба и в БГ :) Всеки нормален човек иска тези лент яи да бъдат мъже, а не примадони. Час по-скоро трябва да ги задължат, че да видят кон боб яде ли.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рано или късно казарма пак ще има. Не може да продължава с тази безотговорност и с това арогантно поведение у всички подрастващи. Нека се посгърчат.
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да я връщат и в България, да се научат малко на дизциплина и работа, че гледай ги в какви б.оо.клу.ци са се превърнали младите.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Айляк, баща ми ми е разказвал за задръжките - вика: направо е непоносимо - нямаш търпение да се махнеш, а не знаеш кога ще те пуснат с тия задръжки... При това без никакъв смисъл, щото тогава дори е нямало опасност от война...