Пробивът на Китай в хиперзвуковото охлаждане плаши САЩ

Най-новото устройство работи до 2,5 часа
22 авг 2024 19:30, Гергана Попова
80
Пробивът на Китай в хиперзвуковото охлаждане плаши САЩ
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай направи голям ход в надпреварата за доминиране на световните високоскоростни самолети и ракетни системи, което плаши Съединените щати. Китайски военен изследователски екип е разработил иновативно охлаждащо устройство, което се справя с интензивната топлина, генерирана по време на хиперзвуков полет, съобщава Asia Times.

Най-новото устройство работи до 2,5 часа и също е важен напредък за дълготрайни високоскоростни полети.

Този месец South China Morning Post (SCMP) съобщи , че китайски военен изследователски екип, ръководен от асистент изследователя Ли Шибин от Националния университет по отбранителни технологии, е разработил иновативно охлаждащо устройство, способно да управлява интензивната топлина, генерирана по време на хиперзвуков полет.

SCMP казва, че цилиндричната система за охлаждане използва топлинната енергия от аеродинамично нагряване, за да задвижи активен цикъл на охлаждане, осигурявайки правилното функциониране на критичните компоненти при напрегнати условия на полет.

Надпреварата на Китай да развива хиперзвукови способности, заедно със САЩ и Русия, е довела до тестови полети на хиперзвукови безпилотни самолети с голям обсег, с планове за глобални полети с екипаж до 2035 г.

Освен това в доклада се посочва, че през 2019 г. Китай представи DF-17, първата хиперзвукова плъзгаща се ракета в света.

SCMP съобщи още, че китайски учени усъвършенстват технологията за хиперзвуково оръжие с нов HGV, способен да надвишава скорости от 15 Mach. Това превозно средство използва траектория на „прескачащ камък“ за разширен обхват и маневреност.

Дизайнът на новия самолет, който интегрира фюзелажа с крилата и разполага с нов алгоритъм за оптимизиране на траекторията, е показал потенциал в симулациите за поддържане на скорости над Mach 17 за продължителни периоди, което предполага способността за поразяване на почти всяка глобална цел.

Докато Китай ускорява своята хиперзвукова технология, САЩ се борят с откриването и защитата срещу тези бързо развиващи се заплахи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от Бизнес
Димитър Маджаров с два ЗНП сертификата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
3
 
! Отговори
Ами преди 2 седмици
За неосведомените да допълня че технологията за бързите влакове МАГЛЕВ е патент на СИМЕНС и допълнена от френската АЛСТОМ
73
1
 
2
 
! Отговори
Коко преди 2 седмици
Няма американски етнос както няма и руски и турски.Изброените страни са многонационални.Само в Турция е забранена думата етнос.Там всички задължително са турци като изключвам само кюрдите
72
0
 
3
 
! Отговори
Коко преди 2 седмици
Прав си но запада по същия начин изкара Япония, ю.корея и Тайван.Само че китай няма да бъде като тях заради еднопартийната си комунистическа система и не се знае как ще продължи този техен експиримент ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ.Акомунизма влиза в остро противоречие с постулатите на капитализма.В русия е подобен експиримента
71
0
 
2
 
! Отговори
Ало преди 2 седмици
Днес и вие ли започнахме да триете това което не ви харесва на политиката.За достоверност можем и линкове да пращаме.А китайците можем да ги видим какво представляват при един пряк военен сблъсък
70
3
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 71 преди 2 седмици
и от къде са ти данните, че 70% от кирайските студент в САЩ остават там? ти наясно ли си, че това трябва да ги направи най-голямата група мигранти в САЩ на годишна база? наясно ли си, че ако е вярно това в САЩ 2/3 от техническата индустрия и лекарите в момента трябва да е китайци? изобщо вие евроатлантиците за нищо ги нямате това цифрите, появихте се с фалшификация и с такава и ще си отидете.
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До "В САЩ децата се стрелят, а в Русия и Китай учат и се развиват." - учат се, *** в САЩ. Китай даже имат Държавна програма, в която дават стипендии на най-талантливите да учат в САЩ и после да се върнат в Китай, за да бачкат за тях. Интересен факт е, че 70% не се връщат :) Но искат да крадат ноухау от там, не от Русия. А на Руските олигарси децата са в САЩ
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички американофили тук сте юдо-ционистки изрудди!
67
7
 
7
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 седмици
С телешки възторг се радват копейките на новото китайско оръжие. Не си дават сметка, че Китай точно с това оръжие ще си вземе всичко от Чукотка до Урал. Дори е възможно да прескочи планините и да стигне Коми!
66
5
 
11
 
! Отговори
Кръчматъ преди 2 седмици
Хиперзвук, скорост от 6,000 -до 12,000 км/ч. (от 5 до 10 Маха). Дори при най-ниската степен на Хиперзвук от 6,150 км/ч (5 Маха), за 2,5 часа ракетата може да прелети 15,000 километра, въпреки плазмата, да не говорим за по-високия диапазон от скорости. Е, как нема да съ плашат краварите...))))
65
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КИТАЙ СИ ПРОБИ ГАЩИТЕ
64
4
 
11
 
! Отговори
Аякс преди 2 седмици
Темата: Китай, хиперзвуково оръжие, на снимката граждански витлов самолет с австрийска регистрация. Лелееее... (facepalm) Та, руснаците близо 50 години са разработвали тази технология, намерих много оскъдно инфо преди време, а сега явно я споделят с Китай, докато в САЩ 50 години след първата стъпка на Луната не си знаят личните местоимения.
63
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не ми пука че сте глОпави и не разбирате какви *** са жълтурите. Не ми пука че сте манипулатори и пишете за жълти стотинки разни небивалици!! Не ми пука че сте беднии наивни.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако има ли?
61
2
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 2 седмици
Ами просто е, но не е за прости хора - докато стимулираш раждаемостта на ***..ни и ревеш за Африка, бежанци, джендери и прочие, тези хора се учат и работят. Онзи ден си пиша в американска група и ми казват: "Стой си там и не идвай при нас!" А приеха тъмните от Мексико. Аз дето съм с две висши и децата ми учат за лекари, да си стоя тук. Ей за това заповат да се притеснявват - с не.гри никой не е прогресирал
60
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В САЩ децата се стрелят, а в Русия и Китай учат и се развиват.
59
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Китаец и хиперзвук е като маЕмун с мандолина :):)
58
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В САЩ ДЕЦАТА УЧАТ, В РУСИЯ И КИТАЙ ПИЯТ.
57
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ало ,заблудените западоблизци, лошия Китай пробва успешно влак движещ се с 1000км в час,а в еуроатлантически бугаристан до морето за 6 часа с "новите" немски вагони ако няма закъснение
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
През миналата година Китай е произвел рекордните 30.1 милиона автомобила от които над 10 милиона електромобила!Ако западът не изправи бариера от протекционизъм и не вдигне митата на поне 200% не само на автомобилите а на всичко произведено в Китай,до две-три години ще бъде унищожен като водеща сила!
55
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Акио Морита - основатлят на "Sony Corporation" докато е жив непрекъснато отказва да построи завод на Sony в Китай. Колкото и да му се молеха партийните лидери на Китай, според него не ги бива да правят нови технологии.