Содомизъм в Перу, папата изгони епископ и свещеници

Основателят на движението тормозел сексуално, физически и психически
26 сеп 2024 15:06, Инна Ангелова
19
Содомизъм в Перу, папата изгони епископ и свещеници
Снимка: Pixabay

Папа Франциск взе необичайното решение и изгони десет души – епископ, свещеници и миряни – от размирно католическо движение в Перу, след като разследване във Ватикана разкри “садистични“ злоупотреби с власт, власт и духовност, съобщава Associated Press.

Ходът срещу ръководството на Sodalitium Christianae Vitae (“Содалитиум на християнския живот”) или наричано за кратко Sodalitium (“Содалитиум” на християнския живот последва решението на папата миналия месец да изгони основателя на групата Луис Фигари, след като беше установено, че е содомизирал новобранците си.

Решението беше обявено от Перуанската епископска конференция, която публикува изявление от посолството на Ватикана на своя уебсайт, което приписва експулсирането на “специално“ решение, взето от главата на римокатолическата църква.

Изявлението беше удивително, защото изброява злоупотреби, разкрити от разследването на Ватикана, които рядко, ако изобщо са били наказвани канонично - като хакване на нечии комуникации - и цитира хората, които папата смята за отговорни.

Според изявлението ватиканските следователи са разкрили физически малтретирания, “включително със садизъм и насилие“, подобни на секти злоупотреби със съвестта, духовни злоупотреби, злоупотреби с власт, икономически злоупотреби при управлението на църковни пари и “злоупотреби при упражняването на апостолството на журналистика.”

Последното вероятно е било насочено към журналист, част от “Содалитиум“, който е нападал критици на движението в социалните мрежи.
 
Какво е “Содалитиум на християнския живот“

Фигари основава или “Содалитиум на християнския живот“ през 1971 г. като мирянска общност за набиране на "войници за Бога“ . В разцвета си групата наброява около 20 000 членове в Южна Америка и Съединените щати. Тя има огромно влияние в Перу, допълва bTV.

Жертвите на злоупотреби от страна на Фигари се оплакват на архиепископията в Лима още през 2011 г., въпреки че според сведенията други искове срещу него датират от 2000 г. Но нито местната църква, нито Светият престол предприемат конкретни действия, докато една от жертвите, Педро Салинас, не написва през 2015 г. заедно с журналистката Паола Угас книга, в която подробно описва покъртителните практики на "Содалитиум“, озаглавена "Наполовина монаси, наполовина войници“.

Външно разследване, поръчано от “Содалитиум“ през 2017 г., установява, че Фигари е содомизирал своите новобранци и ги е тормозел сексуално, физически и психически. Той обичал да ги гледа как “изпитват болка, дискомфорт и страх“ и ги унижавал пред други хора, за да засили контрола си върху тях, се посочва в доклада от разследването.

Въпреки това през 2017 г. Светият престол отказва да изгони Фигари от движението, а само му нарежда да живее отделно от общността "Содалитиум“ в Рим и да прекрати всякакви контакти с нея. Според последното ватиканско разследване обаче злоупотребите далеч не свършват с Фигари. Те са включвали и други духовници от "Содалитиум“.

Разследването е извършено от най-добрите разследващи сексуални престъпления във Ватикана - малтийския архиепископ Чарлз Сиклуна и монсеньор Жорди Бертомеу от Дикастира за доктрината на вярата, които миналата година са пътували до Лима, за да вземат показания от жертвите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: църкваПеруВатикана
Още от Свободно време.
5 грешки при търсенето на любов онлайн
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 6 часа
"Тогава Сатан го заведе на един висок връх и му каза:-Виж всички съкровища на света!..Те ще бъдат твои,ако ми се поклониш .А Исус му отговори:-Махни се от мен,Сатана!..Тогава Сатана Го остави ".../цитат/..Но:..-НАИСТИНА ли Го остави Сатан?..Всички исторически факти показват,че НЕ !!!..Просто като не можа да Го вербува,Сатан приложи тактиката на "КОМПРОМАТИТЕ" :-НАРОИ секакви СЕКТИ,които в Името Христово да вършат мръсотии и така да петнят Неговото Име..
17
1
 
2
 
! Отговори
До В България преди 8 часа
Да в българия има само поп филарет и баба Гуци , ич няма такива работи
16
0
 
0
 
! Отговори
Педро Салинас преди 8 часа
подхощо име -подхожда му добре
15
0
 
3
 
! Отговори
Кръчматъ преди 9 часа
Ами конкретно в този и много други подобни случаи липсата на Вяра е очеВадна!!! Истински вярващ духовен служител не би извършил подобни деяния!!!
14
0
 
3
 
! Отговори
Па Ча преди 9 часа
Списвачката на статията не е у ред.Пише простотии и е под средното дори за Факултета интелектуално ниво.
13
0
 
2
 
! Отговори
В България преди 9 часа
Навират ни в очите извратените си ценности. Търпим. Но почнат ли да зомбират и децата. Бием!
12
1
 
1
 
! Отговори
ППДБЛГБТ преди 9 часа
подкрепят содомията
11
1
 
4
 
! Отговори
Антикравар преди 9 часа
Англо- краварска ценностна система, която споделяме и ние вече 35 години.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Син води зет. На Запад това вече е нещо нормално. Содимизират се масово. Халките им разтегнати като стари шушони. Не могат да се сдържат и акат като птички, където ги завари там. Боксерките им окаляни. Европейски ценности.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Папата го достраша, защото взе да. се говори открито срещу него от всички страни, как за нищо не ставал Опита се с разни "събирания на всички световни религии", "мразим греха, а не грешника" - демек да си гей е ок, ама не е хубаво да правиш гей секс, така че нямало проблем ... После се започна и с LGBTQ в църквите.
8
0
 
5
 
! Отговори
Амиии преди 9 часа
Естествено Инна не прави разлика между Содомизъм и Садизъм! Или не и плащат добре за статия и просто шляпа наред заглавия, количество да бълва...
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Ами на кладата като в средновековието, нали така действат католиците. Какво ще ги изключват и деканонизират.
6
0
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 10 часа
Духовният Екстремизъм често се превръща в Истински Садизъм В МНОГО ДУХОВНИ ОБЩНОСТИ, НЕ САМО ПРИ ТЯХ. Единични хора, които се мислят за много духовни, също стигат до садизъм към най- близки хора - духовен и физически садизъм. Приемат, че те самите са Бог и имат права над останалите. Патология явно.
5
3
 
3
 
! Отговори
полк. Гундяев преди 10 часа
Не разбирам защо содомизмът да е проблем, ние в РПЦ към КГБ не сме толкова тесногръди!
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Католици, сър!
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Филмът "Спотлайт" спечели Оскар с разследването си за педофилията в католическата църква в щатите, обикновено жертви са деца от разделени семейства, които зависят финансово от църквата, дори самата църква ги насочва към тях, майките или не вярват на децата, или мълчат, много от децата като пораснат се самоубиват, защото травмата е дълбока и за цял живот
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
А у Троянския манастир - баба Гусиии Кичка и Палома правят оргии :)))
1
3
 
9
 
! Отговори
ПКП преди 10 часа
ППДБ също напират да превърнат Майка България в библейските Содом и Гомор