Русия атакува Одеса с ракети от Крим, евакуация в Купянск

Засилва атаките срещу енергийната инфраструктура в Николаев
19 окт 2024 07:30, Александър Попов
433
Русия атакува Одеса с ракети от Крим, евакуация в Купянск
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В резултат на ракетна атака срещу Одеса по предварителни данни са нанесени щети на триетажна сграда и на повече от 10 частни къщи, съобщи изпълняващият задълженията на кмет на Одеса Александър Филатов в официалния канал на града в социалната мрежа „Телеграм“,  

По предварителна информация към момента няма загинали и ранени.

На терен работят спасителните екипи от оперативните служби.

Сирените бяха задействани вчера в 20:42 часа местно време (съвпада с българското), отбой бе даден в 21:22 часа.

Един час по-късно отново беше обявена тревога поради заплаха от атака с дронове.

Местните власти призовават жителите на Одеса и областта да се приберат в укрития до отбой на тревогата, която продължава до момента.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

Русия засилва атаките срещу енергийната инфраструктура в Николаев, жителите на Купянск се евакуират

При нанасянето на удари срещу Николаевска област руските войски все по-често насочват атаките си към обекти от енергийната инфраструктура, заяви началникът на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким, който говори в ефира на националната телевизия, предаде Укринформ.

"Руснаците започнаха да атакуват по-активно критични структури в цялата Николаевска област. Вчера станахме свидетели на атаки с дорове, енергийните ни съоръжения бяха повредени, но бързо възстановихме електроснабдяването", каза Ким.

Що се отнася до масираното ракетно нападение през нощта на 15 октомври, началникът на областната военна администрация отбеляза, че работата по възстановяването продължава и за приключване на ремонта ще са необходими около две седмици.

Броят на ранените в град Николаев в резултат на масираната ракетна атака срещу града в ранните часове на 15 октомври нарасна до 23 души. Съобщава се за още един загинал цивилен. Щети са били нанесени както на инфраструктурен обект, така и на ресторант, пазар, павилиони, жилищни сгради и превозни средства. В сряда повече от 272 000 потребители на електроенергия в град Николаев и в цялата област останаха без ток заради авария в мрежата за високо напрежение, отбелязва Ройтерс.

На север, в украинската Харковска област, властите започнаха да евакуират жителите на град Купянск и няколко околни селища на фона на руско настъпление към стратегическия център в Североизточна Украйна, отбелязва Ройтерс.

Войските на Киев си върнаха Купянск шест месеца след превземането му от Русия в началото на инвазията през февруари 2022 г. Градът обаче става обект на все повече нападения, тъй като Москва засилва офанзивата си по протежение на обширния източен фронт.

Жители на Купянск, интервюирани от Ройтерс, съобщават за безсънни нощи под редовен руски обстрел в района на града, разположен на около 100 километра източно от втория по големина град в Украйна - Харков.

В някои части войските на Москва се намират на 4 км от границите на града, заяви областният управител на Харковска област Олег Синегубов по-рано тази седмица в телевизионно предаване. Той съобщи, че е наредил евакуацията, тъй като постоянният руски обстрел е направил твърде труден ремонта на електроснабдяването, топлоподаването и водоснабдяването на местно ниво. Вчера Синегубов заяви пред журналисти, че приоритет на властите е да се евакуира цялото цивилно население от левия бряг на река Оскол, което значи около 4000 души.

На юг руските войски напредват селище по селище в промишлената Донецка област и застрашат други ключови транзитни центрове, които снабдяват голяма част от украинските войски на източния фронт, отбелязва Ройтерс.

На този фон украинските военновъздушни сили съобщиха по-рано, че са отблъснали тази нощ голяма руска атака с безпилотни летателни апарати, а президентът Володимир Зеленски призова западните съюзници за подкрепа, отбелязват Укринформ и Ройтерс.

Командването на украинските военновъздушни сили съобщи, че Русия е атакувала територията на Украйна със 136 щурмови дрона, от които 80 са били свалени. Рано тази сутрин около 10 от тях все още са били във въздушното пространство над централната част на Украйна, 44 са изчезнали от радарите, а два са навлезли във въздушното пространство на Беларус.

Зеленски призова чрез публикация в платформата "Екс" за "съвместен натиск върху Русия", след като вчера участва в срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО, която се проведе в Брюксел.

"Трябва да действаме решително и единно, за да попречим на (руския президент) Владимир Путин да набере сила и да продължи да разпалва войната", написа украинският президент. "Само чрез съвместен натиск върху Русия, използвайки всички налични средства и инструменти, можем да постигнем целта си за истински и справедлив мир възможно най-скоро", добави той.

Зеленски поиска допълнителни доставки на оръжия и оборудване, както и развиване на "способности за далечен обсег" за поразяване на цели дълбоко в територията на Русия, както и сключването на споразумения за финансова помощ за укрепване на украинската отбранителна промишленост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


433
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
САЩ подкрепят плана на украинския президент Володимир Зеленски за победа на Украйна. Това заяви на брифинг говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби. Няма да им се получи играта на монголоидите!
114
0
 
9
 
! Отговори
Нижная Подсветка :) преди 12 часа
да де, ама тези въздушни удари с нарастваща интензивност и ефективност върху военните и инфраструктурни обекти на т.нар. Укриана имат и послание: ти си планирай каквото си скимне за "победа", ходи по Запада, разнасяй и си говори за великия си план, вкл. и за ядрени мокри сънища, *** колкото щеш, и т.н...., а ние в това време ще ти oпpacкaмe ресурсите! А след това ще те oпънeм както си знаем...:) За назидание
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
3 етажна сграда, плюс 10 къщи и няма данни за загинали или ранени. Значи можем да се досетим кои са били настанени там. Тези които не ги броят официално като изчезнат. Обикновенно говорят на полски или американски и от време на време на испански със южноамерикански акцент.
112
0
 
4
 
! Отговори
Плана на Зеленски преди 12 часа
Или аз ще победя или ще се въоража с атомно оръжие и ще го използвам!
111
0
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 12 часа
ЦРУ ТАРСИ СПЕШНО ФИГУРА А СМЕНИ ЗЕЛЕ !
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Козяшките троллове пак громят Русия от дивана тази сутрин ..
109
0
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 12 часа
Заради Запада и заради Зеленски Украйна ще загуби и излаза си на море.
108
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Козяшкия тролейбус напъна с плюсовете. Сега вече ще победи Русия с плюсове и минуси.
107
0
 
7
 
! Отговори
До 104 преди 12 часа
Аз пък забелязвам как си скочил пак на ВПН-a
106
0
 
9
 
! Отговори
До 109 преди 12 часа
Аз не бих ти платил за такова неинтелигентно троллене..
105
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Нашите копейки са тъпeйки! Думичката тъпeйка произхожда от Тъпyтин!
104
2
 
7
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 12 часа
ЛОШО ! ЗЕЛЕ ВРИ У ТЕНЖЕРАТА СФИНСКОТО СФАРШВА !
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
До ЛИБЕРАЛ 103. Едва ли тях ги засяга какви глупости си фантазираш.
102
8
 
2
 
! Отговори
ПРЕДАТЕЛ ТЪПУТИН преди 12 часа
ЖИВ ТЪПУТИНАСТ ДА НЕ ОСТАНЕ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ БЯЛ ИЛИ ЖЪЛТ :D ЗА ТОВА ПОДКРЕПЯМ КАМАЛА ХАРИС :D
101
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
.израел/сащ атакува бежанки мирен цивилен лагер и уби над 40души
100
12
 
13
 
! Отговори
Забелязал преди 12 часа
Руският, фашистки тероризъм не е изненада за никого... Марионетките-подлеци, русофили много му се радват...
99
13
 
13
 
! Отговори
ЛИБЕРАЛ преди 12 часа
"Русия" такова понятие не съществува. Има просто една Северно Евроазийска територия окупирана от терористи. Това че се назовават по този начин, нас не ни засяга, защото така или иначе бъдещата карта с независими държави е начертана.
98
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Злите сили се обединяват! 12'000 севернокорейци се включват в СВО! Путин организира световна война! НАТО, събуди се!
97
0
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 12 часа
Вчера тук се събраха Байдън, Шолц, Кир Стармър и Макрон да обсъдят Съдбата на Украйна! Зеленски специално НЕ беше поканен! Байдън не искал да го вижда..
96
10
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 12 часа
До Анонимен 60/ ГЛЮПАВА ТЪПУТИНИСТКА! КОПЕЙКАТА Е ВАЛИДНО ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО В ТЪПОТЕРОРУСКАТА ИМА 50 КОПЕЙКИ ОТ 2007-***