Кое гони младите от училище? Стрес, заплахи, свръх натовареност...

Ще ги върнат заплата от 1500 лв., малко часове и малки класове
Обновена: 14 яну 2019 11:28 | 14 яну 2019 10:45, Камелия Цветанова
45
Кое гони младите от училище? Стрес, заплахи, свръх натовареност...
Снимка: Булфото, архив

Синдикат "Образование" обобщи и представи резултатите от проучване, направено от няколко наши регионални структури в страната, касаещо статута на учителската професия, желанието или нежеланието на младите учители да останат и активно да работят в системата, както и за ключовите предимства и недостатъци на професията на педагога в България.

Изводите са ясни и красноречиви: Стресът, прекомерната натовареност, вербалната и физическата агресия, безмерната бумащина. Това са част от причините младите да не искат да стават учители, въпреки че през тази година средната работна заплата в системата ще бъде 1300 лева.

Още по темата

Цели 97,3% от работещите учители смятат, че няма облекчаване на безмерната бумащина в  образователните институции.

На първо място като отблъскващ от професията фактор се посочва силно стресиращата среда. Учителската професия е с висок обществен интерес, под зорко, критично и често недоброжелателно наблюдение, свързва се с огромни очаквания. Успоредно с това се сблъсква с нежеланието и отказа за конструктивно и ангажирано партньорство от страна на родителите, на оторизираните институции, на медиите, на обществените организации и не на последно място от повечето ученици, информират от синдиката.

На следващо място като фактор, които отблъсква младите хора от училището, се нарежда голямата натовареност на учителя. Преподавателите са натоварени с много дейности, което води да увеличение на дневната и седмична норма на заетост до 55-60 часа, като наднормените часове не се заплащат.

От синдиката се оплакват и от обстоятелството, че ако в клас има дете с увреждане сред 26 и повече ученици, губещи са всички.

В големите и в "престижните" училища броят на учениците в паралелките често достигат до 31-32, което поставя обучението, възпитанието и социализацията в ситуация, която не отговаря на нормите на един съвременен учебен процес и обезсмисля вложените от учителя усилия да постигне заложените в обучението цели, смятат още преподавателите.

Освен това учителите често стават обект на вербална и физическа агресия, получават заплахи, безпардонни атаки, заведени съдебни дела от ученици и родители с цел задоволяване на техните претенции.

"Общественият рейтинг на учителя като лидер във възпитателния процес е силно уязвен, подценен, а той самият е подложен на тормоз и непрекъснато напрежение", оплакват се още те.

Така че заради всичко това от синдикат "Образование" настояват заплатата на учителите да не е по-малко от 1500 лв., годишният норматив преподавателска заетост на да не е повече от  500 часа плюс 36 часа консултации, броят на учениците в паралелка да е до 22 – 26 ученици, да се намали безмерната бумащина.

Освен това те искат учител, който е и класен, да получава за това не по-малко от 100 лева, когато има дете със специални образователни потребности броят на учениците в паралелката да не надвишава 16 ученици, за да има успешна специална подкрепа, както и шанс за успешен учебен процес за останалите ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако питате мене, всичко зло идва от европеизирането на българските училища. В миналото, преди Освобождението, както и по време на комунизма, е имало свястно образованиеПреди Освобождението - е имало училища ( мъжки, девически и смесени училища)- там е царяло благоприличие, трудолюбие, любознание. Дечиеските училиа преди и след освобождение , та даже и през комунизма , са учели девойките на ръкоделие, шивачество, а девойките не са били разкрепостени.Днешните "девойки" са разкрепостени
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До родителТи ли си даскаличка? Щото аз НЕ съм
14
12
 
10
 
! Отговори
родител преди 5 години
Очевидно в този форум пишат даскалички. Те в момента не са ли на работа ? Не трябва ли да се занимават с учениците ? .... Моето дете ми казва "Ами тати, тя учителката постоянно гледа в компютъра и ако някое дете попита нещо му се кара"...
13
0
 
10
 
! Отговори
koko преди 5 години
Егати подвеждащото заглавие ! Ето защо сме на 113 място по свободни и грамотни медии
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баламите работещи за без пари свьршиха вече няма кой да работи даже сингарелите
11
0
 
15
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи ПЪРВО: ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА Е НА РАВНИЩЕ ОТ ПРЕДИ 250-години НАЗАД! ВТОРО: Толкова много пишман министри и се ИЗРЕДИХА ИЗОДЗАД, е тя сега прилича на отворена в двата края 1000... цолова тръба през която може да мине цял танкер пълен с НИЩО! ТРЕТО: ХОРАТА УЧАСТВАЩИ В ЦЯЛАТА ТАЗИ ГБЯЗ СЕ НЕ МОТИВИРАНИ НЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ И ВЪОБЩЕ СА НЕ! Има и четвърто и пето и десето, ама нема да ми стигне мястото!
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен4Сигурно родителите искат децата да им са такива, защото от малки ги обличат с оскъдни облекла, и единствените думи, които има казват са "ау колко си красива"
9
1
 
26
 
! Отговори
родител преди 5 години
До Анонимен 8Да, части уроци трябва да има. Светъл пример е известния учител по Физика Тео, който прочее, като истински просветител го прави безплатно.. Но да държиш умишлено в неведение учениците си с бруталната идея после родителите да ти снасят за частни уроци е престъпление !
8
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Напротив, ДОКАЗАНО е, че агресията и разврата СА в СМЕСЕНИТЕ ( при наличие на момчета и момичета!) СОУ!Когато е имало девически училища, тогава е имало и момичета, които са се венчавали и са влизлаи в брака с мъжа , дествени, А сега колко са тези непълнолетни И ПЪЛНОЛЕТНИ момичета (ученички и студентки), които са девствени? Мисля, че момичетата, НЕ стават за студентки, защото най-много се покваряват.Момичетата стават за майки и съпруги и домакини, за нищо друго!
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Частни уроци винаги е имало, ще ги има и занапред!Родителите сами търсят добрите учители.Само болшевишки мозък може да предлага забрана на частните уроци!Пазарна икономика, нали товарищ болшевик?!
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжките и девически училища са отживелица. Били са състоятелни в едни други времена.В днешните времена там където има само мъже или само жени има много повече агресия.
5
11
 
19
 
! Отговори
родител преди 5 години
Никой както винаги не смее да изрече истината.А тя е, че учителската професия е ултрафеминизирана.Нещо повече, учителки стават женици, които са кандидатствали всякакви хуматитарни специалности и като последно желание са приети Педагогика.Те мразят професията си и ненавиждат децата.Единственото, което ги интересува е да имат объркани ученици с амбициозни родители и да захлебват от частни уроци. Практика, която трябва да се криминализира.Абсолютна забрана за частни уроци на бюджетни учители !
4
2
 
4
 
! Отговори
Даскал Фратьо преди 5 години
Мързела ги гони
3
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение:Ако питате мене,( БЪЛГАРИН СЪМ!)мисля, че НЯМА нужда момичетата да ходят на училище. Ако момичетата искат да ходят на училище, нека да ходят в училища, които са САМО за МОМИЧЕТА ( НИКАКЪВ достъп за момчета и мъже!). В девическите училища, момичетата ще изучават български език и литература, българска и европейска история, математика, физика и химия (най- елементарната), шивашко изкуство, изобразително изкуство, земеделие. ТЕЗИ МЕРКИ ЩЕ НАМАЛЯТ И ОГРАНИЧАТ РАЗВРАТА В СМЕСЕНИТЕ СОУ
2
1
 
20
 
! Отговори
Кое гони... преди 5 години
Келешлък и чалга "културата" повредили новото поколение
1
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да се реши най-накрая този сложен въпрос относно училището и учениците, трябва да се направи най-важното и най-значимото, което ще промени нещата в добра посока!Решението е следното : ДА СЕ ВЪРНАТ МЪЖКИТЕ И ДЕВИЧЕСКИТЕ УЧИЛИЩА. Който НЕ ме е разбрал, ще поясня: Трябва да има учебни заведения САМО за момчета ( т.нар. МЪЖКИ гимназии, в които достъпът до женски пол ( момичета и възратсни, пълнолетни жени и млади момичета е ЗАБРАНЕН!)Да има и ДЕВИЧЕСКИ гимназии ( САМО за МОМИЧЕТА!)