700 учени от БАН ги чака пенсия... Ще останат ли учени у нас?

Те искат труда им да е вързан със средната заплата
11 юни 2019 15:25,
271

След дни Българската академия на науките ще отбележи 150-годишния си юбилей с 2 700 учени на щат. След няколко години обаче академията ще изпита сериозен недостиг на кадри, защото 700 учени ще се пенсионират.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски алармира, че не се появяват нови млади техни колеги, които да ги заместят. По думите му в научната институция се опитват да правят възможното да ги привличат, но също трябва да се мисли и как да ги задържат.

Още по темата
"Миналата година беше първата, за която имахме по-голям бюджет от 2009 година. Младите като погледнат какво ще е тяхното бъдеще в БАН или в някое друго висше училище, са обезкуражени основно от заплащането. Или отиват към бизнеса след това, или към някоя чужда държава", посочи акад. Ревалски пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на БАН поясни, че от Академията се опитват да задържат младите учени чрез насърчаване с програми, но по думите му те искат перспектива за развитие.

Той обясни, че базовата заплата за професор в академията е 950 лева, към тях се добавят за доктор на науките и такива за прослужено време, а за асистент - 630лв.

"Ние предлагаме заплащането на труда на учения да бъде обвързано със средната заплата. Предложили сме една схема на Министерския съвет и очакваме да влезем в диалог във връзка с подписаното споразумение между Академията и правителството. Именно да се направи класификатор, който стъпва на база на средната работна заплата в страната", каза акад. Юлиан Ревалски.

Той се аргументира с това, че финансирането на БАН е обвързано с резултати, но сега 40% от приходите на Академията идват от различни проекти, по които работят учените.

Акад. Юлиан Ревалски посочи, че науката трябва да е приоритет по подобие на образованието, защото те вървят заедно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Аз за връзки не съм и помислял , и никога и не ги мисля тези с връзките.. Защото съм работил и работя на места където интервюто за работа е по-трудно от защита на дипломна работа в най-елитния Германски университет..
87
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И по добре, айде от кога чакаме момента всички завършили преди 89 да заминат. Защото знанията, уменията са им от 70-те години и то по съветски модел. Иначе имат голямо самочувствие защото са преписали някой нАучен труд и са ги писали професори след като са поблизали малко зaдници. Развитие за младите няма, ако имаш идея или иновация веднага биваш натирван да не лъсне как другите нищуват и не са актуални.
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 85Никой не ми е крив защото не съм бил принуден да завися от никой или пък някой да ми е пречил. Моите персонални впечатления се базират на срещи с така наречените български учени от които лъха много слаба култура, интелект и заинтересованост.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен И като си бил какво завърши икономика че е най-лесно и после стана магазинер.. И сега държавата и народа ти е крива и виновна
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 81Някои от нас са били, без връзки и "рамене" така че си познаваме родната картинка и нивото им,
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Физиката е наука , всичко друго е обществена работа - това че си доцент по икономика не те прави учен.. Докторските степени по икономика ги раздава Ротшилд..
82
3
 
5
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 5 години
Щом Боко Тиквата и Цвъко са доценти ,за каква наука въобще ми говорите?Имаме най-много учени на глава от населението и най-много висшисти в света.Цели 54 ВУЗа лапат милиарди за кухи дипломи.Куцо кьораво и сакато вади от джоба по 3-4 дипломи.А за работа не мога да намеря една продавачка вече 6 месеца.Само дипломирани безделници...
81
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе негодници вие някога биле ли сте в университет .. В Германия в България , в САЩ .. Та ъкъл давате на хора които които са учили 10г. повече от вас..
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 66"Предателя най-мрази своя народ"То в България останаха само предателите а истинските българи си вдигнаха шапката и ги оставиха да се пъчат с родолюбие и национално самочувствие. Но и това не им помага ако включим в сметката ежедневната българска действителност и орисия.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия професора ще го видиш само на изпита и то ако е устен.. Едва ли ще имаш време да ходиш на лекции защото ще затрупат с домашни и проекти..в Германия всичките упражнения се водят от студенти ..
78
0
 
2
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Да питам. Има ли го това у нас, да патентоваш нещо и да получаваш девиденти от патента.
77
1
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
Ясно . Искат като депутатите.Три средни раб. заплати и автоматично вдигане на всеки 3 месеца.Да ама депутатите не искат други да вземат като тях.
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 68Точно в Германия - професора не можеш да го пипнеш до гроб..Но професора в германия е истински професор а не като у нас (в повечето случаи) - връзкар! Това е много съществена разлика. В Германия плагиатство няма а у нас, особено по времето на правешкия маломер, беше по често срещано от Добър Ден!
75
4
 
14
 
! Отговори
опетков преди 5 години
С изключение на максимум 5 института с национално и стратегическо значение, БАН е абсолютно излишно образувание, паразитна структура за некадърни червени "синодални" старци. И не ги жалете за ниските заплати, зад които се маскират доста сериозни приходи. Тези учЕни добре осребряват званията си и постовете. "Работят" на по 2-3 места, може да се каже по-скоро фигурират в различни ведомости. Кадърните, естествено заминаха за чужбина.
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ТУ-София те молят да станеш докторант .. Кой е мераклия вместо да завижда да бега да става доктор на науките..
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 66Ако беше народ като народ нямаше да е така, но народ ФЕЙК в болшинство не може да бъде нация и съвременното състояние на "държавата" го доказва с пълна сила и логика. На всичкото отгоре се ползват отчаяните защитни механизми на "родолюбството и предателите" само и само някои да си прикрият собственото си тесногръдие и сияеща първичност.
72
1
 
6
 
! Отговори
Инжененер преди 5 години
Понеже не плащате и пари няма .. В моя факултет имаше само един докторант и той се отказа замина за Щутгард .. Скоро няма да има кой да преподава на студентите ,на инженерите , на учителите..
71
1
 
5
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
На Бокуландия не и трябват учени!
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Анонимен 60 Банката на Ротшилд за 7 страници доклад ви взеха 20 милиона евро.. бюджета на БАН 60мил. лева..Точно затова искате да няма учени да плащате на Ротшилд и САЩ и да взимате комисионни..
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В белите държави може да е така, но ние се придържаме към формулировката "На гол тумбак чифте пищови" и поддържаме огромна, тежка структура, вътре в която пък действа друга нашенска формулировка - тази за шуробаджанаците.Е, как да имаме тогава наука?